0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vyrobit čerstvé máslo za méně než 15 minut

Krajíc chleba s čerstvým máslem na talíři
ZDROJ: Polina Tankilevitch/Pexels
sdílet:

Vyzkoušejte snadný návod krok za krokem, jak za necelou čtvrthodinku připravit lahodné domácí máslo s plnou smetanovou chutí.

Připravte si s námi domácí máslo, není to velká věda – naopak! Radost, kterou vám domácí máslo přinese, vyváží případné nedostatky. V zásadě stačí dostatečně dlouho šlehat tučnou smetanu, až zhoustne a tuk se začne srážet do hrudek. Tuk pak promyjete ve studené vodě a vzniklé máslo můžete rovnou mazat na chleba. 

Krok 1: Jakou smetanu vybrat

  • Pro přípravu másla vybírejte smetanu s vyšším obsahem tuku, minimum je 33 %
  • V průmyslových podmínkách se zpracovává smetana s více než 40 % tuku.
  • Při nákupu důkladně čtěte obal a kupujte pouze smetanu bez stabilizátorů, ideální je smetana čerstvá, která je obvykle balená v malých kartonových baleních.

Krok 2: Jak ze smetany vyšlehat máslo

Pro přípravu másla ze smetany platí totéž co pro přípravu šlehačky: Smetanu i nádobu, ve které ji budete šlehat, důkladně vychlaďte. Klidně je obě vložte na 10 – 15 minut do mrazáku. Dokonalé vychlazení před šleháním zajistí dokonalý výsledek. 

  • Zapněte šlehač a pusťte se do šlehání. Smetana nejprve zhoustne, později vytvoří nadýchaný krém vhodný do dezertů.
  • Vytrvejte a šlehejte dál. Po chvíli se začnou tvořit tuhé, nažloutlé hrudky a máslo se bude oddělovat od vody (podmáslí). Nelekejte se, že vypadá sraženě. Tak je to správně.
  • Máte téměř hotovo. Vypněte šlehač. Směs sceďte a slité podmáslí dejte stranou. Později z něj můžete upéct koláč s ovocem, usmažit lívance nebo ho přimíchat do smoothie.

Krok 3: Jak máslo vyčistit omýváním ve vodní lázni

Nakonec se pusťte do vymývání másla. Cílem je dostat z máslové hmoty co nejvíce tekutiny. Máslo pak v lednici déle vydrží, nebude se kazit, navíc získá i lepší a hladší konzistenci. 

  • Mísu, ve které jste šlehali smetanu, vypláchněte a napusťte do ní co nejstudenější vodu. Můžete do ní přidat i pár ledových kostek.
  • Ponořte do vody máslo a důkladně ho rukama prohněťte. Čím chladnější voda, tím lépe to půjde. V teplé vodě by se máslo začalo rozpouštět.
  • Vodu proto po chvíli vylijte a doplňte novou. Zopakujte postup ještě několikrát, dokud není voda čirá. Tak poznáte, že je máslo zbavené prakticky veškerého podmáslí.

Krok 4: Co s hotovým máslem

Čerstvé máslo je krásně vláčné. V této fázi ho můžete vtlačit do formiček. Prodávají se speciální na máslo, ale využít můžete například i různé misky nebo silikonové formičky na muffiny, ze kterých máslo snadno vyklopíte. Úplně nejsnazší je rozložit máslo na tenkou plastovou fólii a pevně ho srolovat do válečku. 

  • Máslo je dokonalé samo o sobě, jen lehce posolené, s čerstvým chlebem. 
  • Můžete ho ale také různě dochucovat kořením nebo třeba rozmělněným česnekem.
  • Přidejte do čerstvého másla nasekané bylinky. Takto ochucené máslo se výborně hodí ke steakům i pečeným rybám.

  • Pokud rádi experimentujete s jedlými květy, vmíchejte je do čerstvě našlehaného tuku a získáte květové máslo. Květy také můžete vyložit formičky, do kterých pak vtlačíte lehce osolené máslo. Bezvadně se hodí k vařeným bramborám nebo na zeleninu vařenou v páře.

Související články

Jak poznáte máslo a vyznáte se v jeho druzích?
  • Suroviny

Jak poznáte máslo a vyznáte se v jeho druzích?

Péct, vařit a čarovat v kuchyni bez másla určitě jde, s máslem ale jídlo získává další rozměr. Mnohé pokrmy na chuti másla přímo stojí. S jakými másly se můžete setkat a která na co použít? ...
Přepuštěné máslo neboli ghí
  • Suroviny

Přepuštěné máslo neboli ghí

Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit