Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 514 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 23 g
Tuky 42 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle rychlé, chutné a pestré jídlo, které spojuje chutě východního Středomoří s exotikou, si jistě rádi mnohokrát zopakujete v létě. Příjemně osvěží za horkých dnů!

Suroviny

falafel 12 kuliček
(viz Něco navíc)
na tenká kolečka
dužina, na kousky
Na zálivku
kefír 150 ml
limetová šťáva
ze dvou limet
česnek ½ stroužku
drcený
olivový olej panenský 2 PL
panenský
kopr 1 PL
nasekaný + k podávání
máta ½ svazku
nasekané lístky + k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Falafel připravte podle návodu na obalu, popřípadě ohřejte nasucho na pánvi či v troubě.

2

Mezitím prošlehejte v míse suroviny na zálivku. Okurku podélně rozpulte, lžičkou z ní vyškrabte vodnatá semínka (můžete je přidat pro osvěžení do vody k pití), nakrájejte ji na tenké plátky a spolu se šalotkou vsypte do zálivky. Promíchejte.

3

Až bude falafel hotový, rozdělte salát na talíře a posypte trochou kopru a máty. Poklaďte kousky avokáda a falafelem, opepřete. Chcete-li, doplňte chlebem pita.

NĚCO NAVÍC
V obchodech bývá k dostání chlazený falafel a směsi pro jeho přípravu (vyrábí např. Extrudo), falafel lze také koupit v arabských či vegetariánských rychlých občerstveních. Recept na domácí najdete na zde či v naší kuchařce Luštěniny.

Foto: Vinny Whiteman, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín