Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 514 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 23 g
Tuky 42 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle rychlé, chutné a pestré jídlo, které spojuje chutě východního Středomoří s exotikou, si jistě rádi mnohokrát zopakujete v létě. Příjemně osvěží za horkých dnů!

Související recepty

Suroviny

falafel 12 kuliček
(viz Něco navíc)
na tenká kolečka
dužina, na kousky
Na zálivku
kefír 150 ml
limetová šťáva
ze dvou limet
česnek ½ stroužku
drcený
olivový olej panenský 2 PL
panenský
kopr 1 PL
nasekaný + k podávání
máta ½ svazku
nasekané lístky + k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Falafel připravte podle návodu na obalu, popřípadě ohřejte nasucho na pánvi či v troubě.

2

Mezitím prošlehejte v míse suroviny na zálivku. Okurku podélně rozpulte, lžičkou z ní vyškrabte vodnatá semínka (můžete je přidat pro osvěžení do vody k pití), nakrájejte ji na tenké plátky a spolu se šalotkou vsypte do zálivky. Promíchejte.

3

Až bude falafel hotový, rozdělte salát na talíře a posypte trochou kopru a máty. Poklaďte kousky avokáda a falafelem, opepřete. Chcete-li, doplňte chlebem pita.

NĚCO NAVÍC
V obchodech bývá k dostání chlazený falafel a směsi pro jeho přípravu (vyrábí např. Extrudo), falafel lze také koupit v arabských či vegetariánských rychlých občerstveních. Recept na domácí najdete na zde či v naší kuchařce Luštěniny.

Foto: Vinny Whiteman, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín