Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem

4 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 612 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 38 g
Tuky 42 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle rychlé, chutné a pestré jídlo, které spojuje chutě východního Středomoří s exotikou, si jistě rádi mnohokrát zopakujete v létě. Příjemně osvěží za horkých dnů!

Suroviny

falafel 12 kuliček
(viz Něco navíc)
okurka 1 ks
šalotka 1 ks
na tenká kolečka
avokádo 0.5 ks
dužina, na kousky
Na zálivku
kefír 150 ml
limeta 2 ks
šťáva
česnek 1 stroužek
drcená
krupicový cukr 0.25 ČL
olivový olej 2 PL
panenský
kopr 1 PL
nasekaný + k podávání
máta 0.5 svazek
nasekané lístky + k podávání
sůl
pepř

1 Falafel připravte podle návodu na obalu, popřípadě ohřejte nasucho na pánvi či v troubě.

2 Mezitím prošlehejte v míse suroviny na zálivku. Okurku podélně rozpulte, lžičkou z ní vyškrabte vodnatá semínka (můžete je přidat pro osvěžení do vody k pití), nakrájejte ji na tenké plátky a spolu se šalotkou vsypte do zálivky. Promíchejte. Až bude falafel hotový, rozdělte salát na talíře a posypte trochou kopru a máty. Poklaďte kousky avokáda a falafelem, opepřete. Chcete-li, doplňte chlebem pita.

NĚCO NAVÍC
V obchodech bývá k dostání chlazený falafel a směsi pro jeho přípravu (vyrábí např. Extrudo), falafel lze také koupit v arabských či vegetariánských rychlých občerstveních. Recept na domácí najdete na zde či v naší kuchařce Luštěniny.

Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit