Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kristína Nemčková o nejlepší restauraci světa: Nenabízí maso a při rezervaci se vybírá nevratná záloha pět tisíc korun

Kristína Nemčková
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vítězska soutěže MasterChef Kristína Nemčková sbírá zkušenosti v zahraničí, nyní pracuje jako sous chef v nejlepší restauraci světa - Geranium v Dánsku. Pro Apetit píše o trendech ve světě.

Už téměř rok pracuji v kodaňské restauraci Geranium, kde zastávám pozici Sous Chefa. Restauraci otevřel dánský šéfkuchař Rasmus Kofoed v roce 2007, hned po roce získal první michelinskou hvězdu, nyní má všechny tři a v roce 2022 Geranium obsadilo první místo v žebříčku 50 nejlepších restaurací světa.

Raritou restaurace je její poloha v osmém patře fotbalového stadionu Parken s výhledem na Kodaň a pro nás kuchaře nabízí prosklená zeď v kuchyni výhled na hrací plochu. Fotbal mě nebere, ale při koncertech jsem nadšená. Hlavní část restaurace má 40 míst pro hosty a otevřenou kuchyň, ve které se před zraky hostů finalizuje všech 17 chodů každého menu.

Skryt pre seznam

Další část je věnována privátnímu vaření, tzv. chef table, a ta poskytuje 16 míst. Samotná kuchyň je rozdělena na 5 sekcí a nechybí ani menší farma na bylinky. Od roku 2021 se v menu nenabízí žádné maso kromě dánských ryb a mořských plodů. Odráží to rozhodnutí šéfkuchaře Rasmuse (sám je vegetarián) nepodporovat nepřiměřenou spotřebu masa a narušený potravinový řetězec.

Byl to odvážný krok, který se setkal s pozitivním ohlasem a na návštěvnosti to nic neubralo. Rezervaci je nutné udělat týdny až měsíce předem a vybírá se záloha 1500 DKK (5 000 Kč). Ta je nevratná, pokud host nedorazí. Je to běžná praxe všude v Dánsku i ve světě a osobně to považuji za skvělý nástroj, aby přípravy, suroviny ani lidská práce nevyšly nazmar.

Autorkou textu je kuchařka Kristína Nemčková

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín