
Skandinávské kuličky s okurkovým salátem
S kuličkami je to v severských zemích jako u nás se svíčkovou – co rodina, to jiný recept. Nikdy v nich ale nechybí nové koření a bílý pepř. Naše lehká letní verze se obejde bez omáčky, brambor i brusinek, doplněná je jen lehkým salátkem.
Ingredience
- 400 g mletého vepřového masa
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a mletý bílý pepř
- menší cibule, nastrouhaná
- 100 g bílého toustového chleba, rozmixovaného na strouhanku
- 4 lžíce zakysané smetany
- velká hrst nasekaného kopru
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1/2 okurky, oloupané, přepůlené a nakrájené na měsíčky
- 1 lžička bílých hořčičných semínek
- sůl
- hrst hladkolisté petrželky, nasekané najemno
NA SALÁT
Příprava jídla
1 Nejdřív připravte salát. Zahřívejte ocet a cukr, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zchladnout, pak vložte okurku do mísy a přelijte přes ni octový nálev, přidejte hořčičná semínka a zamíchejte. Podle chuti osolte. Nechte zakryté odpočívat, zatímco připravujete kuličky. Těsně před podáváním salát posypte nasekanou petrželkou.
2 Troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Maso, žloutek, nové koření, hořčici, sůl, pepř, cibuli a strouhanku z toustového chleba smíchejte dohromady a uválejte menší kuličky (nejlépe to jde v navlhčených dlaních).
3 Vložte kuličky do trouby a pečte asi 20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a propečené. Pokapejte zakysanou smetanou a posypte koprem. Podávejte s okurkovým salátem a čerstvým chlebem.
Přidat komentář