Skandinávské kuličky s okurkovým salátem

Skandinávské kuličky s okurkovým salátem

4 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1352 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 128 g
Tuky 68 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S kuličkami je to v severských zemích jako u nás se svíčkovou – co rodina, to jiný recept. Nikdy v nich ale nechybí nové koření a bílý pepř. Naše lehká letní verze se obejde bez omáčky, brambor i brusinek, doplněná je jen lehkým salátkem.

Suroviny

vepřové maso mleté 400 g
mleté
žloutek 1 ks
nové koření 0.5 ČL
mleté
hořčice dijonská 1 PL
sůl
pepř
mletý bílý
cibule 1 ks
menší, nastrouhaná
toustový chléb 100 g
bílý, rozmixovaný na strouhanku
zakysaná smetana 4 PL
kopr 1 hrst
nasekaný
Na salát
vinný ocet bílý 2 PL
krupicový cukr 1 PL
okurka 0.5 ks
oloupaná, přepůlená, nakrájená na měsíčky
hořčičné semínko 1 ČL
bílé
sůl
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nadrobno nakrájená

Nejdřív připravte salát. Zahřívejte ocet a cukr, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zchladnout, pak vložte okurku do mísy a přelijte přes ni octový nálev, přidejte hořčičná semínka a zamíchejte. Podle chuti osolte. Nechte zakryté odpočívat, zatímco připravujete kuličky. Těsně před podáváním salát posypte nasekanou petrželkou.

2 Troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Maso, žloutek, nové koření, hořčici, sůl, pepř, cibuli a strouhanku z toustového chleba smíchejte dohromady a uválejte menší kuličky (nejlépe to jde v navlhčených dlaních).

3 Vložte kuličky do trouby a pečte asi 20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a propečené. Pokapejte zakysanou smetanou a posypte koprem. Podávejte s okurkovým salátem a čerstvým chlebem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit