Skandinávské kuličky s okurkovým salátem

Skandinávské kuličky s okurkovým salátem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1352 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 128 g
Tuky 68 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S kuličkami je to v severských zemích jako u nás se svíčkovou – co rodina, to jiný recept. Nikdy v nich ale nechybí nové koření a bílý pepř. Naše lehká letní verze se obejde bez omáčky, brambor i brusinek, doplněná je jen lehkým salátkem.

Související recepty

Suroviny

vepřové maso mleté 400 g
mleté
žloutek 1 ks
nové koření 0.5 ČL
mleté
hořčice dijonská 1 PL
sůl
pepř
mletý bílý
cibule 1 ks
menší, nastrouhaná
toustový chléb 100 g
bílý, rozmixovaný na strouhanku
zakysaná smetana 4 PL
kopr 1 hrst
nasekaný
Na salát
vinný ocet bílý 2 PL
krupicový cukr 1 PL
okurka 0.5 ks
oloupaná, přepůlená, nakrájená na měsíčky
hořčičné semínko 1 ČL
bílé
sůl
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nadrobno nakrájená

Nejdřív připravte salát. Zahřívejte ocet a cukr, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zchladnout, pak vložte okurku do mísy a přelijte přes ni octový nálev, přidejte hořčičná semínka a zamíchejte. Podle chuti osolte. Nechte zakryté odpočívat, zatímco připravujete kuličky. Těsně před podáváním salát posypte nasekanou petrželkou.

2 Troubu rozehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Maso, žloutek, nové koření, hořčici, sůl, pepř, cibuli a strouhanku z toustového chleba smíchejte dohromady a uválejte menší kuličky (nejlépe to jde v navlhčených dlaních).

3 Vložte kuličky do trouby a pečte asi 20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a propečené. Pokapejte zakysanou smetanou a posypte koprem. Podávejte s okurkovým salátem a čerstvým chlebem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit