Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnali jsme všechna jídla z korunovace Karla III. Jak nám chutnalo?

Korunovační quiche krále Karla III.
ZDROJ: Zorka Švarcová
sdílet:

Sobota 6. května 2023 se zapsala do dějin korunovací anglického krále Karla III. Přímo na korunovaci jsme sice nebyli, ale malou část jsme na vlastní kůži zažít mohli. Dostali jsme totiž od Britského velvyslanectví výjimečnou příležitost ochutnat menu, které se servírovalo na korunovační tabuli. Jak nám chutnalo?

Britské velvyslanectví v Praze uspořádalo v den korunovace speciální slavnost, kterou mohli zhlédnout všichni návštěvníci obchodního centra Westfield Chodov. Kromě tradičních britských trhů, dětských workshopů, módní přehlídky a hudebních vystoupení proběhla živá kulinářská show s degustací korunovačního menu pro vybrané hosty. A my jsme měli velkou radost, že jsme byli mezi nimi!

Úvodní slovo si vzal samotný britský velvyslanec Matt Field a velmi vřele nás přivítal slovy: „Dnes je velmi významný den pro mou zemi i pro nás všechny. Doufám, že tahle kulinářská show ukáže, že Spojené království má čím přispět do světa vaření. Bude to přehlídka barev a chutí, inspirovaná různorodostí Britů. Toto menu osobně sestavili král Karel III. a královna Camilla, a já mám velkou radost, že ho můžete ochutnat. Doufám, že si to užijete a dobrou chuť.“

A na čem jsme si pochutnali?

Šéfkuchař britského velvyslanectví Michal Černý a Kuchař roku 2022 Lukáš Čížek z Gourmet Academy nám připravili tříchodové korunovační menu, na kterém si v ten samý den pochutnal i novopečený král s královnou a jejich hosté.

  1. Korunovační quiche

Jako první se servíroval korunovační quiche (The Coronation Quiche) se špenátem, fazolemi a estragonem, který byl doplněný lehkým salátkem z polníčku a microgreens.

  • Volba tohoto vegetariánského slaného koláče prý perfektně ilustruje královu náklonnost k vejcím a sýru, zatímco špenát, fazole a estragon symbolizují jeho podporu ekologického a udržitelného zemědělství. Za nás báječná volba!

  1. Korunovační lilek neboli Nadiya Hussain’s Aubergine

Jako další chod si král vybral pokrm od oblíbené britské kuchařky Nadiy Hussain, kterou můžete znát z netflixovských pořadů Nadiya kouzlí v kuchyni nebo Nadiya peče, a my jsme ho s radostí ochutnali.

Jednalo se o tenké plátky lilku opečené doměkka, přelité dresinkem z jogurtu, kari, česneku a mangového čatní.

  • Lilek s originálním dresinkem získal pomyslnou korunu díky obloze z cherry rajčátek, rozinek, smažené cibulky a čerstvého koriandru. Vskutku originální předkrm, který podává důkaz o silném vlivu indické kuchyně ve Velké Británii. 
  1. Jehněčí pečeně s marinádou v asijském stylu podle Kena Homa

Ken Hom je považován za muže, který ukázal Britům, jak vařit asijská jídla. A za své kulinářské zásluhy byl v roce 2022 jmenován čestným komandérem Řádu britského impéria. Takže se není čemu divit, že dostal příležitost připravit hlavní chod na korunovačním menu. Ten prý symbolizuje moderní Velkou Británii, která je otevřená globálním chutím.

  • Jehněčí kotletky, které nám Michal s Lukášem přichystali, byly dokonale křehké a šťavnaté. A omáčka ze sezamového oleje, hořčice a sójové omáčky jim dodala ‚šmrnc‘.
  • Jako příloha byly vynikající pečené brambory a příjemně osvěžující směs spařeného mangoldu, šalotky a manga.

Nechyběla ani sladká tečka

Jahodovo-zázvorový trifle, který jsme dostali na závěr celé degustace, sestavil speciálně pro korunovaci britský šéfkuchař Adam Handling, jehož londýnská restaurace The Frog získala v roce 2022 Michelinskou hvězdu. A alespoň podle chuti tohoto dezertu chápeme proč.

  • Jednalo se o naprosto luxusní vrstvený pohár, který obsahoval vrstvu tradičního britského koláče Yorkshire Parkin, vrstvu jahodového želé, vrstvu žloutkového zázvorového krému, kterou završila bohatá čepice šlehačky, ozdobená nasekanými oříšky.

Kulinářskou show s grácií a pohotovostí provázel Libor Bouček, který na pódiu přivítal i ředitelku kulinářské školy Gourmet Academy paní Martinu Maldoon. Ta v rozhovoru pohovořila například o tom, co pro ni osobně znamená korunovace nového britského krále.

Korunovační menu přišly ochutnat i osobnosti české kulinářské scény, například kuchařka Veronika Beskydiarová alias Besky, Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni, cukrář Jan Jirka nebo gastronomická publicistika Dagmar Heřtová, kterou můžete znát z blogu Taste Journey.

Celá akce se nesla ve velmi přátelském a zároveň slavnostním duchu. Možnost zasednout ke kulatému stolu s vybranými hosty a společně degustovat i sledovat korunovaci na velkém plátně v přímém přenosu byla opravdu výjimečná. Takže na závěr nezbývá než dodat, že moc děkujeme za pozvání a „Long live the King!“

Zdroje informací: vlastní účast na akci, BBC Food

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč