Oblíbená britská panovnice, královna Alžběta, měla svá oblíbená jídla i zvyklosti. Nenechala si ujít čaj o páté a sendviče s okurkou, milovala čokoládový sušenkový dort.
Podle královnina bývalého šéfkuchaře Darrena McGradyho se Alžběta stravovala celý život víceméně stejně.
- Každý den začínala šálkem horkého čaje Earl Grey s mlékem a bez cukru, ke kterému přikusovala sušenky, které si do něj namáčela. Při tomto rituálu poslouchala rádio.
- Jejími nejoblíbenějšími sušenkami byly křupavé čokoládové sušenky od značky Chocolate Olivers potažené tmavou čokoládou.
- Po ranní koupeli a oblékání přišla na řadu oficiální snídaně. Nejoblíbenější snídaňovou pochoutkou Alžběty II. byly cereální lupínky od americké značky Special K, které vždy doplnila ovocem.
- Cereálie občas vyměnila za toust s džemem nebo míchaná vejce s uzeným lososem a nastrouhaným lanýžem.
- Co se týče vajec, královna preferovala hnědá, protože podle ní chutnala lépe než bílá.
Oběd i večeře bohaté na bílkoviny
Aby měla královna dostatek energie na všechny státnické povinnosti a nedostihla ji poobědová únava, vybírala si pokrmy bohaté na proteiny a s nízkým obsahem sacharidů.
- Podle McGradyho měla obzvlášť ráda grilovaný doverský filet z mořského jazyka, jednu z nejžádanějších mořských ryb, nebo skotského lososa. K rybám si dávala dušenou cuketu nebo špenát.
- Jindy si pochutnala na jednoduchém salátu s grilovaným kuřecím masem.
- Podobná jídla jedla i k večeři, kdy se řídila pravidlem, že pokrmy nesmí obsahovat žádné škroby.
Tradiční čaj o páté
Tento proslulý anglický rituál také nesměl chybět v královnině denním itineráři. Britská novinářka a autorka knih o královské rodině Katie Nicholl uvedla, že v nabídce odpoledního čaje nechyběly okurkové a rajčatové sendviče, ovocný koláč a samozřejmě čaj Earl Grey.
- V případě okurkových sendvičů šlo o dva plátky chleba bez kůrky, které ukrývaly vrstvu smetanového sýra s nasekanou čerstvou mátou a velmi tenké plátky okurky.
- Další zajímavé sendviče, které královna jedla už od dětství, byly tzv. Jam Pennies neboli „džemové pence“. Jednalo se o chléb s máslem a jahodovým džemem, který byl vykrojený do tvaru malých koleček o velikosti staré anglické pence.
Milovnice tmavé čokolády a ginu
Co se týče hlavních jídel, Alžběta II. byla disciplinovaná a jedla velmi zdravě, což jí určitě zajistilo tak dlouhý a aktivní život. Ale měla i své oblíbené sladkosti a drinky, které si ráda dopřála.
- Milovala čokoládu a čím tmavší, tím lepší. Preferovala tu, která obsahovala 60 % kakaa a více. Klasická mléčná ani bílá čokoláda ji nezajímala.
- Jejím nejoblíbenějším dezertem byl čokoládový dort se sušenkami. Darren McGrady prozradil, že pokud ho nezvládla dojíst, nechala si zbytek zabalit na později.
- Co se týče oblíbeného míchaného drinku, nejraději měla gin s francouzským fortifikovaným vínem Dubonnet, ledem a plátkem citronu. Ten si často dávala jako aperitiv před obědem.
Zdroje informací: Food & Wine, British Heritage Travel, Eat This, Bustl