0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Paul Hollywood: Upečte si chleba podle nejslavnějšího pekaře

Paul Hollywood
ZDROJ: Des Willie/Love Productions 2013
sdílet:

Charismatický britský šéfkuchař Paul Hollywood se proslavil jako porotce populární pekařské soutěže The Great British Bake Off. Vášeň k pekařství ho však provází již od dětství. Nahlédněte do života oblíbeného britského pekaře a připravte si podle něj dokonalý Soda Bread se sýrem a restovanou cibulkou.

Světoznámý šéfkuchař britského původu Paul Hollywood objevil svou vášeň k pekařskému řemeslu velmi brzy. V pekařství svého otce se v dospívajícím věku stal učněm a pečení se je od té doby nejen povoláním, ale i (jak sám říká) posláním. Na webu paulhollywood.com najdete recepty na dokonalé pečivo z jeho ‚dílny‘.

  • V průběhu let jsme Paula mohli vidět na televizních obrazovkách jako porotce soutěže The Great British Bake Off (můžete znát českou obdobu soutěže s názvem Peče celá země) a za sebou má tento proslulý britský pekař i několik vlastních pořadů, například Pies and Puds, Bread nebo Paul Hollywood City Bakes.
  • V roce 2020 byl televizní stanicí Channel 4 uveden cestopisný gurmánský pořad Paul Hollywood eats Japan

Pestrý život a dílo hvězdného pekaře

V šíření pekařského řemesla Paul Hollywood rozhodně nezahálí a pro své fanoušky napsal už mnoho publikací. V roce 2005 vydal světový bestseller 100 Great Breads, který byl gurmánskou akademií zvolen vítězem kategorie ‚chléb a pečivo‘.

  • V roce 2012 vyšla jeho kniha How to bake, která opět trhala kuchařské knižní rekordy.
  • Sladká kuchařka s názvem Pies and Puds (Koláče a pudinky) vyšla v roce 2013.
  • Od roku 2014 vyšly další jeho publikace s názvy: Paul Hollywood´s British Baking, The Weekend Baker a A Baker´s Life.
  • Paul Hollywood také pravidelně přispívá do kulinářských magazínů a v roce 2014 rozvoněl prostory britských divadel svým živým pečením v rámci pekařského turné Paul Hollywood –⁠ Gate Your Bake On!

Zajímá vás, co Paula baví stejně jako pečení? Je nadšeným fanouškem klasických automobilů a svůj koníček promítl na veřejnost v pořadu Big Continental Road Trip.

Nejlepší chleba v celé Británii

Čest svému jménu a rodinné tradici dělá Paul Hollywood po celém světě. Je milovníkem domácího chleba a údajně umí upéct ten nejlepší chléb v celé Británii. Navrhl také speciální formy na pečení z velmi odolného a nepřilnavého materiálu, které vám pečení usnadní a pomohou docílit požadovaných výsledků.

Soda Bread se sýrem a restovanou cibulí podle Paula Hollywooda

Irský Soda Bread je známý zejména pro svou bleskovou přípravu. Namísto zdlouhavého kynutí za použití kvásku působí v Soda Bread jako kypřidlo jedlá soda. Podívejte se, jak připravuje Soda Bread Paul Hollywood.

Ingredience:

  • celozrnná mouka 100 g
  • hladká mouka 400 g
  • jedlá soda 1 lžička
  • sůl 1 lžička
  • parmazán 100 g
  • cibule ½ ks orestovaná
  • čedar strouhaný 150 g
  • podmáslí 400 ml

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 220 stupňů (horkovzdušnou na 200 stupňů).
  2. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a lehce orestujte na másle či oleji. Nechte okapat na papírové utěrce.
  3. Do velké mísy prosejte obě mouky a přidejte jedlou sodu a sůl.
  4. Přidejte cca třetinu parmazánu, vychladlou orestovanou cibuli a strouhaný čedar. Promíchejte.
  5. Vlijte podmáslí a vše promíchejte nejdříve vařečkou, potom prohněťte rukama. Je-li těsto příliš hutné, přidejte pár lžic vody. Budoucí Soda Bread musí držet pohromadě.
  6. Na pomoučeném vále propracujte vzniklé těsto a rozdělte na dva kusy. Každý znovu propracujte rukama, utvořte bochánky a jemně je rukou splácněte.
  7. Navlhčenýma rukama bochánky pohlaďte a obalte je ve zbylém parmazánu.
  8. Každý bochánek dejte na jeden plech vyložený pečícím papírem. Na bochánku utvořte nožem kříž.
  9. Pečte v dobře vyhřáté troubě 20-25 minut.

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit