Charismatický britský šéfkuchař Paul Hollywood se proslavil jako porotce populární pekařské soutěže The Great British Bake Off. Vášeň k pekařství ho však provází již od dětství. Nahlédněte do života oblíbeného britského pekaře a připravte si podle něj dokonalý Soda Bread se sýrem a restovanou cibulkou.
Světoznámý šéfkuchař britského původu Paul Hollywood objevil svou vášeň k pekařskému řemeslu velmi brzy. V pekařství svého otce se v dospívajícím věku stal učněm a pečení se je od té doby nejen povoláním, ale i (jak sám říká) posláním. Na webu paulhollywood.com najdete recepty na dokonalé pečivo z jeho ‚dílny‘.
- V průběhu let jsme Paula mohli vidět na televizních obrazovkách jako porotce soutěže The Great British Bake Off (můžete znát českou obdobu soutěže s názvem Peče celá země) a za sebou má tento proslulý britský pekař i několik vlastních pořadů, například Pies and Puds, Bread nebo Paul Hollywood City Bakes.
- V roce 2020 byl televizní stanicí Channel 4 uveden cestopisný gurmánský pořad Paul Hollywood eats Japan.
Pestrý život a dílo hvězdného pekaře
V šíření pekařského řemesla Paul Hollywood rozhodně nezahálí a pro své fanoušky napsal už mnoho publikací. V roce 2005 vydal světový bestseller 100 Great Breads, který byl gurmánskou akademií zvolen vítězem kategorie ‚chléb a pečivo‘.
- V roce 2012 vyšla jeho kniha How to bake, která opět trhala kuchařské knižní rekordy.
- Sladká kuchařka s názvem Pies and Puds (Koláče a pudinky) vyšla v roce 2013.
- Od roku 2014 vyšly další jeho publikace s názvy: Paul Hollywood´s British Baking, The Weekend Baker a A Baker´s Life.
- Paul Hollywood také pravidelně přispívá do kulinářských magazínů a v roce 2014 rozvoněl prostory britských divadel svým živým pečením v rámci pekařského turné Paul Hollywood – Gate Your Bake On!
Zajímá vás, co Paula baví stejně jako pečení? Je nadšeným fanouškem klasických automobilů a svůj koníček promítl na veřejnost v pořadu Big Continental Road Trip.
Nejlepší chleba v celé Británii
Čest svému jménu a rodinné tradici dělá Paul Hollywood po celém světě. Je milovníkem domácího chleba a údajně umí upéct ten nejlepší chléb v celé Británii. Navrhl také speciální formy na pečení z velmi odolného a nepřilnavého materiálu, které vám pečení usnadní a pomohou docílit požadovaných výsledků.
Soda Bread se sýrem a restovanou cibulí podle Paula Hollywooda
Irský Soda Bread je známý zejména pro svou bleskovou přípravu. Namísto zdlouhavého kynutí za použití kvásku působí v Soda Bread jako kypřidlo jedlá soda. Podívejte se, jak připravuje Soda Bread Paul Hollywood.
Ingredience:
- celozrnná mouka 100 g
- hladká mouka 400 g
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1 lžička
- parmazán 100 g
- cibule ½ ks orestovaná
- čedar strouhaný 150 g
- podmáslí 400 ml
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 220 stupňů (horkovzdušnou na 200 stupňů).
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka a lehce orestujte na másle či oleji. Nechte okapat na papírové utěrce.
- Do velké mísy prosejte obě mouky a přidejte jedlou sodu a sůl.
- Přidejte cca třetinu parmazánu, vychladlou orestovanou cibuli a strouhaný čedar. Promíchejte.
- Vlijte podmáslí a vše promíchejte nejdříve vařečkou, potom prohněťte rukama. Je-li těsto příliš hutné, přidejte pár lžic vody. Budoucí Soda Bread musí držet pohromadě.
- Na pomoučeném vále propracujte vzniklé těsto a rozdělte na dva kusy. Každý znovu propracujte rukama, utvořte bochánky a jemně je rukou splácněte.
- Navlhčenýma rukama bochánky pohlaďte a obalte je ve zbylém parmazánu.
- Každý bochánek dejte na jeden plech vyložený pečícím papírem. Na bochánku utvořte nožem kříž.
- Pečte v dobře vyhřáté troubě 20-25 minut.
Zdroj: Apetit