Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Paul Hollywood: Upečte si chleba podle nejslavnějšího pekaře

Paul Hollywood
ZDROJ: Des Willie/Love Productions 2013
sdílet:

Charismatický britský šéfkuchař Paul Hollywood se proslavil jako porotce populární pekařské soutěže The Great British Bake Off. Vášeň k pekařství ho však provází již od dětství. Nahlédněte do života oblíbeného britského pekaře a připravte si podle něj dokonalý Soda Bread se sýrem a restovanou cibulkou.

Světoznámý šéfkuchař britského původu Paul Hollywood objevil svou vášeň k pekařskému řemeslu velmi brzy. V pekařství svého otce se v dospívajícím věku stal učněm a pečení se je od té doby nejen povoláním, ale i (jak sám říká) posláním. Na webu paulhollywood.com najdete recepty na dokonalé pečivo z jeho ‚dílny‘.

  • V průběhu let jsme Paula mohli vidět na televizních obrazovkách jako porotce soutěže The Great British Bake Off (můžete znát českou obdobu soutěže s názvem Peče celá země) a za sebou má tento proslulý britský pekař i několik vlastních pořadů, například Pies and Puds, Bread nebo Paul Hollywood City Bakes.
  • V roce 2020 byl televizní stanicí Channel 4 uveden cestopisný gurmánský pořad Paul Hollywood eats Japan

Pestrý život a dílo hvězdného pekaře

V šíření pekařského řemesla Paul Hollywood rozhodně nezahálí a pro své fanoušky napsal už mnoho publikací. V roce 2005 vydal světový bestseller 100 Great Breads, který byl gurmánskou akademií zvolen vítězem kategorie ‚chléb a pečivo‘.

  • V roce 2012 vyšla jeho kniha How to bake, která opět trhala kuchařské knižní rekordy.
  • Sladká kuchařka s názvem Pies and Puds (Koláče a pudinky) vyšla v roce 2013.
  • Od roku 2014 vyšly další jeho publikace s názvy: Paul Hollywood´s British Baking, The Weekend Baker a A Baker´s Life.
  • Paul Hollywood také pravidelně přispívá do kulinářských magazínů a v roce 2014 rozvoněl prostory britských divadel svým živým pečením v rámci pekařského turné Paul Hollywood –⁠ Gate Your Bake On!

Zajímá vás, co Paula baví stejně jako pečení? Je nadšeným fanouškem klasických automobilů a svůj koníček promítl na veřejnost v pořadu Big Continental Road Trip.

Nejlepší chleba v celé Británii

Čest svému jménu a rodinné tradici dělá Paul Hollywood po celém světě. Je milovníkem domácího chleba a údajně umí upéct ten nejlepší chléb v celé Británii. Navrhl také speciální formy na pečení z velmi odolného a nepřilnavého materiálu, které vám pečení usnadní a pomohou docílit požadovaných výsledků.

Soda Bread se sýrem a restovanou cibulí podle Paula Hollywooda

Irský Soda Bread je známý zejména pro svou bleskovou přípravu. Namísto zdlouhavého kynutí za použití kvásku působí v Soda Bread jako kypřidlo jedlá soda. Podívejte se, jak připravuje Soda Bread Paul Hollywood.

Ingredience:

  • celozrnná mouka 100 g
  • hladká mouka 400 g
  • jedlá soda 1 lžička
  • sůl 1 lžička
  • parmazán 100 g
  • cibule ½ ks orestovaná
  • čedar strouhaný 150 g
  • podmáslí 400 ml

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 220 stupňů (horkovzdušnou na 200 stupňů).
  2. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a lehce orestujte na másle či oleji. Nechte okapat na papírové utěrce.
  3. Do velké mísy prosejte obě mouky a přidejte jedlou sodu a sůl.
  4. Přidejte cca třetinu parmazánu, vychladlou orestovanou cibuli a strouhaný čedar. Promíchejte.
  5. Vlijte podmáslí a vše promíchejte nejdříve vařečkou, potom prohněťte rukama. Je-li těsto příliš hutné, přidejte pár lžic vody. Budoucí Soda Bread musí držet pohromadě.
  6. Na pomoučeném vále propracujte vzniklé těsto a rozdělte na dva kusy. Každý znovu propracujte rukama, utvořte bochánky a jemně je rukou splácněte.
  7. Navlhčenýma rukama bochánky pohlaďte a obalte je ve zbylém parmazánu.
  8. Každý bochánek dejte na jeden plech vyložený pečícím papírem. Na bochánku utvořte nožem kříž.
  9. Pečte v dobře vyhřáté troubě 20-25 minut.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...