Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Iron Man japonské kuchyně Masaharu Morimoto: Oddanost řemeslu ho vynesla vrchol

Masaharu Morimoto
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Ačkoliv se mu v dětství ze strany rodičů nedostávalo moc lásky ani podpory, dokázal se vypracovat. Stal se mezinárodně uznávaným kuchařem i jedním z nejlépe placených šéfkuchařů na světě. Pokud jste ještě neslyšeli o Masaharu Morimotovi, kterého celý svět zná pod přezdívkou Iron Chef, pak rozhodně čtěte dál.

Kariéru v baseballu vystřídalo sushi

Morimoto se narodil 26. května 1955 v japonském městě Hirošima, kde strávil celé dětství i mládí. Toužil se stát úspěšným hráčem baseballu, ale jeho slibnou kariéru ukončilo zranění ramene.

  • Tato nešťastná událost ho přivedla ke studiu přípravy sushi, ve které se velmi rychle zdokonalil.
  • Díky tomu si v roce 1980, kdy mu bylo pouhých 25 let, otevřel svou první sushi restauraci v rodné Hirošimě.

Inspirativní cesta do USA

Morimota velmi zajímaly kuchařské styly západních států, takže se v roce 1985 rozhodl prodat svou sushi restauraci a odjel do USA, kde během cest načerpával kulinářskou inspiraci.

  • Kuchyně Spojených států mu učarovala a díky tomu vytvořil svůj signifikantní fusion styl, ve kterém spojil tradiční japonské ingredience a postupy s těmi západními, za což sklidil pozitivní ohlasy od kritiků i strávníků po celém světě.
  • Jeho cesta po Americe vyvrcholila v New Yorku, kde se usadil a pracoval v několika prestižních restauracích.
  • Nakonec se v roce 1994 stal šéfkuchařem exkluzivní japonské restaurace Nobu, kde strávil 7 let.

Zrození kuchařského „Iron Mana“

Během práce v Nobu začal účinkovat v japonské televizní kuchařské show Iron Chef, jejíž název odkazuje na slavného hrdinu Marvel komiksu Iron Man. Této show se účastní několik šéfkuchařů, kteří mají jednu hodinu na sestavení a přípravu vícechodového menu na základě jedné tematické ingredience, kterou musí obsahovat každý chod.

  • Na konci porota určí vítěze, který podle ní nejlépe určenou surovinu zpracoval.
  • Masaharu Morimoto vyhrál soutěžní „bitvu“ celkem šestnáctkrát.
  • Zajímavostí je, že každý šéfkuchař měl svůj typický kostým. Ten Morimotův byl stříbrný s červeným lemováním a ozdobený japonskou i americkou vlajkou, což odkazovalo na jeho kuchařský styl, který kombinuje japonskou a americkou kuchyni.
  • Po skončení japonského Iron Chef se v roce 1999 stal součástí americké verze pořadu s názvem Iron Chef America, kde milionům Američanů předvedl bezchybnou techniku a kreativitu svého kulinářského umění.
  • Dále se objevil i v televizních pořadech Hell’s Kitchen, Top Chef nebo Masterchef Italia.

Otevření první restaurace rychle následovalo další

Během působení v Iron Chef se Morimoto rozhodl opustit místo šéfkuchaře v Nobu a ve spolupráci s restaurační sítí Starr Restaurants si otevřel špičkovou japonskou restauraci ve Filadelfii.

  • V roce 2001 si pak ve stejném městě otevřel svojí první vlajkovou loď  restauraci Morimoto, kde mohli hosté naplno zažít a ochutnat autentický japonský styl vaření v kombinaci se západními vlivy.
  • Restaurace Morimoto si rychle získala popularitu a vznikly další pobočky po celém světě včetně Kjóta, Las Vegas, Maui, Bombaje a dalších.
  • Morimoto se může pyšnit i michelinskou hvězdou, kterou získala jeho tokijská restaurace Morimoto XEX v roce 2008.
  • Kromě té pak vyhrál spoustu dalších ocenění. Jedna z poboček Morimoto se například dostala mezi 100 nejlepší restaurací světa, a také obdržel cenu James Beard Foundation za vynikající design restaurace v New Yorku.

Autor úspěšných kuchařek a sady prvotřídních nožů

Jeho první kuchařská kniha The New Art of Japanese Cooking vyšla v roce 2007 a je charakteristická tradičním japonským stylem vaření s multikulturními vlivy.

  • Jedná se o pestrou směsici ingrediencí, technik a fotografií společně s popisy, které krok za krokem vysvětlují přípravu jednotlivých jídel.

Druhá kuchařka z roku 2016 s názvem Mastering the Art of Japanese Home Cooking je plná chutných, krásných a překvapivě jednoduchých receptů japonské kuchyně.

  • Morimoto v ní odhaluje kouzlo japonského vaření, které podle něj není tak náročné, jak se na první pohled zdá.
  • V této knize zjistíte, že pouze s několika ingrediencemi můžete vykouzlit stovky variací a různorodých chutí.

Bohužel ani jedna z jeho knih zatím nevyšla v českém překladu. Kromě knih si ale můžete pořídit jeho sadu profesionálních kuchyňských nožů, které navrhl ve spolupráci s firmou Miyabi.

  • Nože se vyrábějí v japonském městě Seki, které je tvorbou nožů, ale i mečů, známé již 800 let.

Masaharu Morimoto žije s manželkou Keiko Morimoto, mají spolu 3 děti.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč