Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Iron Man japonské kuchyně Masaharu Morimoto: Oddanost řemeslu ho vynesla vrchol

Masaharu Morimoto
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Ačkoliv se mu v dětství ze strany rodičů nedostávalo moc lásky ani podpory, dokázal se vypracovat. Stal se mezinárodně uznávaným kuchařem i jedním z nejlépe placených šéfkuchařů na světě. Pokud jste ještě neslyšeli o Masaharu Morimotovi, kterého celý svět zná pod přezdívkou Iron Chef, pak rozhodně čtěte dál.

Kariéru v baseballu vystřídalo sushi

Morimoto se narodil 26. května 1955 v japonském městě Hirošima, kde strávil celé dětství i mládí. Toužil se stát úspěšným hráčem baseballu, ale jeho slibnou kariéru ukončilo zranění ramene.

  • Tato nešťastná událost ho přivedla ke studiu přípravy sushi, ve které se velmi rychle zdokonalil.
  • Díky tomu si v roce 1980, kdy mu bylo pouhých 25 let, otevřel svou první sushi restauraci v rodné Hirošimě.

Inspirativní cesta do USA

Morimota velmi zajímaly kuchařské styly západních států, takže se v roce 1985 rozhodl prodat svou sushi restauraci a odjel do USA, kde během cest načerpával kulinářskou inspiraci.

  • Kuchyně Spojených států mu učarovala a díky tomu vytvořil svůj signifikantní fusion styl, ve kterém spojil tradiční japonské ingredience a postupy s těmi západními, za což sklidil pozitivní ohlasy od kritiků i strávníků po celém světě.
  • Jeho cesta po Americe vyvrcholila v New Yorku, kde se usadil a pracoval v několika prestižních restauracích.
  • Nakonec se v roce 1994 stal šéfkuchařem exkluzivní japonské restaurace Nobu, kde strávil 7 let.

Zrození kuchařského „Iron Mana“

Během práce v Nobu začal účinkovat v japonské televizní kuchařské show Iron Chef, jejíž název odkazuje na slavného hrdinu Marvel komiksu Iron Man. Této show se účastní několik šéfkuchařů, kteří mají jednu hodinu na sestavení a přípravu vícechodového menu na základě jedné tematické ingredience, kterou musí obsahovat každý chod.

  • Na konci porota určí vítěze, který podle ní nejlépe určenou surovinu zpracoval.
  • Masaharu Morimoto vyhrál soutěžní „bitvu“ celkem šestnáctkrát.
  • Zajímavostí je, že každý šéfkuchař měl svůj typický kostým. Ten Morimotův byl stříbrný s červeným lemováním a ozdobený japonskou i americkou vlajkou, což odkazovalo na jeho kuchařský styl, který kombinuje japonskou a americkou kuchyni.
  • Po skončení japonského Iron Chef se v roce 1999 stal součástí americké verze pořadu s názvem Iron Chef America, kde milionům Američanů předvedl bezchybnou techniku a kreativitu svého kulinářského umění.
  • Dále se objevil i v televizních pořadech Hell’s Kitchen, Top Chef nebo Masterchef Italia.

Otevření první restaurace rychle následovalo další

Během působení v Iron Chef se Morimoto rozhodl opustit místo šéfkuchaře v Nobu a ve spolupráci s restaurační sítí Starr Restaurants si otevřel špičkovou japonskou restauraci ve Filadelfii.

  • V roce 2001 si pak ve stejném městě otevřel svojí první vlajkovou loď  restauraci Morimoto, kde mohli hosté naplno zažít a ochutnat autentický japonský styl vaření v kombinaci se západními vlivy.
  • Restaurace Morimoto si rychle získala popularitu a vznikly další pobočky po celém světě včetně Kjóta, Las Vegas, Maui, Bombaje a dalších.
  • Morimoto se může pyšnit i michelinskou hvězdou, kterou získala jeho tokijská restaurace Morimoto XEX v roce 2008.
  • Kromě té pak vyhrál spoustu dalších ocenění. Jedna z poboček Morimoto se například dostala mezi 100 nejlepší restaurací světa, a také obdržel cenu James Beard Foundation za vynikající design restaurace v New Yorku.

Autor úspěšných kuchařek a sady prvotřídních nožů

Jeho první kuchařská kniha The New Art of Japanese Cooking vyšla v roce 2007 a je charakteristická tradičním japonským stylem vaření s multikulturními vlivy.

  • Jedná se o pestrou směsici ingrediencí, technik a fotografií společně s popisy, které krok za krokem vysvětlují přípravu jednotlivých jídel.

Druhá kuchařka z roku 2016 s názvem Mastering the Art of Japanese Home Cooking je plná chutných, krásných a překvapivě jednoduchých receptů japonské kuchyně.

  • Morimoto v ní odhaluje kouzlo japonského vaření, které podle něj není tak náročné, jak se na první pohled zdá.
  • V této knize zjistíte, že pouze s několika ingrediencemi můžete vykouzlit stovky variací a různorodých chutí.

Bohužel ani jedna z jeho knih zatím nevyšla v českém překladu. Kromě knih si ale můžete pořídit jeho sadu profesionálních kuchyňských nožů, které navrhl ve spolupráci s firmou Miyabi.

  • Nože se vyrábějí v japonském městě Seki, které je tvorbou nožů, ale i mečů, známé již 800 let.

Masaharu Morimoto žije s manželkou Keiko Morimoto, mají spolu 3 děti.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...