0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 70
Více než hodinu Snadné 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1907 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 352 g
Tuky 13 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není nad vlastnoručně upečený chleba. Provoní celý byt a můžete jej jíst ještě teplý.

Suroviny

mléko 100 ml
vlažné
droždí 0.5 kostky
cukr 1 ČL
mouka pšeničná hladká 350 g
plus trochu na podsypání
mouka žitná hladká 150 g
sůl 2 ČL
podmáslí 200 ml

Postup

1

Smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky na řídkou kašičku. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě.

2

Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho tolik, aby vám vzniklo měkké a soudržné těsto. Vyklopte ho na pomoučněný vál a začněte hníst. Asi po 5 minutách vytvořte kouli a dejte do mísy přikryté čistou utěrkou na teplé místo kynout.

3

Za 45 minut až 1 hodinu, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu propracujte na válu, zformujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny. Ideální je, když chleba takto dokyne na ošatce, protože nezmění tvar; v nouzi ale vykyne i na válu či rovnou na plechu, nicméně se trochu ‚rozjede‘.

4

Po půlhodině dejte bochník na plech vyložený pečicím papírem posypaným moukou. Pomažte osolenou vodou a pečte v troubě předehřáté na 250 ºC asi 1 hodinu, až bude chleba zlatohnědý a na poklep bude znít dutě. Během pečení ještě dvakrát potřete slanou vodou.

5

Chleba se ve starších typech trub může péct i déle. V každém případě platí, že pokud vám příliš rychle hnědne, snižte teplotu, volně jej zakryjte alobalem a dopékejte klidně déle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit