Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bílý chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 77
Více než hodinu Snadné 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1907 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 352 g
Tuky 13 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není nad vlastnoručně upečený chleba. Provoní celý byt a můžete jej jíst ještě teplý.

Související recepty

Suroviny

mléko 100 ml
vlažné
droždí ½ kostky
cukr 1 ČL
plus trochu na podsypání
mouka žitná hladká 150 g
sůl 2 ČL

Postup

1

Smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky na řídkou kašičku. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě.

2

Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho tolik, aby vám vzniklo měkké a soudržné těsto. Vyklopte ho na pomoučněný vál a začněte hníst. Asi po 5 minutách vytvořte kouli a dejte do mísy přikryté čistou utěrkou na teplé místo kynout.

3

Za 45 minut až 1 hodinu, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu propracujte na válu, zformujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny. Ideální je, když chleba takto dokyne na ošatce, protože nezmění tvar; v nouzi ale vykyne i na válu či rovnou na plechu, nicméně se trochu ‚rozjede‘.

4

Po půlhodině dejte bochník na plech vyložený pečicím papírem posypaným moukou. Pomažte osolenou vodou a pečte v troubě předehřáté na 250 ºC asi 1 hodinu, až bude chleba zlatohnědý a na poklep bude znít dutě. Během pečení ještě dvakrát potřete slanou vodou.

5

Chleba se ve starších typech trub může péct i déle. V každém případě platí, že pokud vám příliš rychle hnědne, snižte teplotu, volně jej zakryjte alobalem a dopékejte klidně déle.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín