0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 73
Více než hodinu Snadné 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1907 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 352 g
Tuky 13 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není nad vlastnoručně upečený chleba. Provoní celý byt a můžete jej jíst ještě teplý.

Suroviny

mléko 100 ml
vlažné
droždí ½ kostky
cukr 1 ČL
mouka pšeničná hladká 350 g
plus trochu na podsypání
mouka žitná hladká 150 g
sůl 2 ČL

Postup

1

Smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky na řídkou kašičku. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě.

2

Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho tolik, aby vám vzniklo měkké a soudržné těsto. Vyklopte ho na pomoučněný vál a začněte hníst. Asi po 5 minutách vytvořte kouli a dejte do mísy přikryté čistou utěrkou na teplé místo kynout.

3

Za 45 minut až 1 hodinu, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu propracujte na válu, zformujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny. Ideální je, když chleba takto dokyne na ošatce, protože nezmění tvar; v nouzi ale vykyne i na válu či rovnou na plechu, nicméně se trochu ‚rozjede‘.

4

Po půlhodině dejte bochník na plech vyložený pečicím papírem posypaným moukou. Pomažte osolenou vodou a pečte v troubě předehřáté na 250 ºC asi 1 hodinu, až bude chleba zlatohnědý a na poklep bude znít dutě. Během pečení ještě dvakrát potřete slanou vodou.

5

Chleba se ve starších typech trub může péct i déle. V každém případě platí, že pokud vám příliš rychle hnědne, snižte teplotu, volně jej zakryjte alobalem a dopékejte klidně déle.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč