Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Kostariky: Hledali jsme klidné místo, kde budeme žít bez stresu, v přírodě a ideálně u moře. Volba byla jasná, píše Markéta

Kostarika Markéta Kadlecová
ZDROJ: se souhlasem Markéty Kadlecové
sdílet:

Na Kostariku odešla Markéta s manželem se třemi dětmi před téměř třemi lety. Do té doby žila česko-španělská rodina pod Pyrenejemi. Protože všichni mluví španělsky, přesun na druhou stranu zeměkoule do tepla latinské Ameriky, byl o to snazší.

Ačkoli je Kostarika malá země, velikostně podobná třeba Dánsku, setkáme se zde s nesmírným množstvím exotických rostlin a živočichů. Různorodá je i krajina, je to jako několik zemí v jedné. Jsou tu pláže, suché pastviny, na kterých se pasou vyhublé krávy, deštné pralesy, vysoké hory i řeky, plné želv a krokodýlů. Z hlediska gastronomie je Kostarika velmi odlišná a využívá zejména lokální suroviny.

Já jídlo miluju a splnila jsem si tu svých mnoho snů. Sbírala jsem kafe na kávové plantáži, vyráběla čokoládu, viděla jak rostou ananasy a kešu ořechy. Místní mi ukázali, jak lovit leguány a krokodýly na jídlo a učili mě, jak připravit salát z bambusu.

Pozoruhodné jsou místní trhy, plné exotického ovoce, jedlých hlíz a kořenů a bylinek, kterými ticos, jak si místní na Kostarice říkají, léčí neduhy. Zajímavé je, že i když suroviny jsou rozmanité, pro mě je místní jídlo celkem monotónní.

Snídej sám….

Kostaričané vstávají velmi brzy, typicky kolem páté hodiny. Brzy začínají i v práci a škole, děti startují v sedm. Snídají obdivuhodně bohatě. V Kostarice totiž stále žijí rodiny, které nemají elektřinu a všechno vaří na ohni. Naše sousedka vstávala ve čtyři hodiny ráno, aby pro rodinu připravila snídani. 

  • Nejobvyklejší snídaní je gallo pinto, což je na cibulce orestovaná směs rýže, čerstvé papriky a červených fazolí s koriandrem. Servíruje se s volský okem nebo míchanými vajíčky, avokádem, smaženým banánem a někdy i místním čerstvým sýrem.  

Chléb náš vezdejší….?

Rýže je pro Kostaričany nejdůležitější složkou jídelníčku, něco jako pro Evropany chleba, a nesmí chybět u žádného jídla, od snídaně po večeři. Každá rodina má rýžovar a rýži stale po ruce. Běžné balení rýže v obchodech má 4 kg. Zajímavé je, že kvůli podvýživě a anémii se od šedesátých let na Kostarice rýže a další základní potraviny obohacují o vitamíny a minerály

..obědvej s přítelem….

Typický oběd je obdobou snídaně. Nejčastěji Kostaričané obědvají casado. To je velikánský talíř s hromádkou rýže a červených fazolí (u oběda a večeře je rýže a fazole zvlášť) a maso či ryba. Nejčastěji se jedná o trhané hovězí či kuře v omáčce, ale můžete narazit i na jazyk, prasečí nožičky nebo ryby. Vše je doplněné salátem, případně restovanou zeleninou jako zelená papája, dýně, brambory.

Dalším oblíbeným jídlem je olla de carne, hustá hovězí polévka s kousky yuky, kukuřice a další zeleniny s rýží. 

  • Na oběd či snídani se Kostaričani často stavují v sodách, což jsou malé restaurace, často podél silnice, kde se servíruje hotové jídlo. Sody získaly svůj název podle toho, že nemají licenci na prodej alkoholu a k jídlu smí podávat pouze nealkoholické nápoje. 

S večeří si moc hlavu nedělají, obecně chodí velmi brzy spát, třeba už kolem osmé. Na Kostarice se po celý rok stmívá kolem šesté a téměř všechny domy mají málo světla. K večeři se často podávají zbytky z ostatních jídel, tedy rýže a fazole. U bohatších může mít večeře podobu oběda, jindy zase spíš snídaně. 

Kokos jako základ kuchyně Karibiku

Výjimkou z celkem monotónní kostarické kuchyně je Karibské pobřeží, kde je kuchyně rozmanitější. V této části žije hodně potomků imigrantů z Jamajky, kteří sem přišli v 19. století za prací na stavbě železnice pro přepravu kávy a po jejím dokončení zůstali na banánových plantážích. Obvykle  bydleli přímo na plantážích a v uzavřených komunitách a proto si kromě jazyka patois, kterým dodnes mluví, uchovali i jamajskou kuchyni. 

Karibská kostarická kuchyně používá často kokosové mléko, která místní vyrábějí sami z kokosů. Ty rostou na každém rohu.

  • V kokosovém mléce vaří například rýži pro typické rice and beans (rýže a fazole), nejtypičtější místní přílohy. Navíc do nich přidávají tymián a pálivé papričky.
  • Kuře a ryby jsou připravené se speciálními kořeněními omáčkami. Rybu servírují například s pikantní omáčkou z cibule, rajčat a paprik.
  • Typickou nedělní specialitou je rondon, hustá polévka z kořenové zeleniny a jedlých hlíz, ryb a mořských plodů a kokosového mléka.
  • Skvělou svačinou jsou patty, pečené taštičky plněné pikantním mletým masem. 

Káva, zapomeňte na espreso

Při návštěvě Kostariky nesmíme zapomenout na místní kávu. Ve střední části země se pěstuje jedna z nejlepších káv na světě. Místní si dávají několik hrnků denně. Typicky pijí velké hrnky ne příliš silné kávy, kterou připravují typickým překapáváním, v přístroji, který se jmenuje chorrerador.

  • Do plátěného vaku v dřevěném držáku nasypou mletou kávu, zalijí vodou a nechají pomalu překapávat do hrnku. Výsledkem je velmi slabá káva, kterou si místní dávají třeba i v šest hodin večer. 

Co ještě ochutnat na Kostarice?

  1. Zelené mango. Mango jsem vždycky milovala, ale na Kostice jsem se ho naučila jíst jinak – zelené. Většina místních, včetně dětí, upřednostňuje mango zelené, nezralé, které sekají na drobno a jedí se solí a citronem, dělají z něj takový salát. Často se můžeme setkat s pouličními prodavači, kteří prodávají nezralé mango v kelímcích, posypané chili, pikantní omáčkou a nebo dokonce kuřecím bujonem. 
  2. Želví vajíčka. Želví vajíčka jsou běžkou součástí místní stravy na pobřeží, místní mají vymezené od státu, kolik procent želvích vajíček mohou vysbírat. Prodávají se i na trzích. Tradičně se podávají při rekonvaslescenci a na povzbuzení. Místní je jedí syrová, zalité pikantní chili omáčkou nebo z nich dělají omelety. 
  3. Tamal. Tamales je typické jídlo nejen v Kostarice, ale v celé střední Americe jako Mexiko nebo Nikaragua, kde se servíruje při slavnostních příležitostech. Prodává se na trzích a často ho nabízejí podomní prodejci. Tamales jsou o balíčky z banánových listů. Vevnitř najdeme kaši z kukuřičné mouky plněnou rýží, zeleninou a kuřetem či vepřovým masem.
  4. Empanadas. Taštičky z kukuřičné mouky plněné kuřetem, masem nebo čerstvým sýrem a fazolemi, které se smaží. Někdy se dělají o z yuky a místní si je dávají s kávou. 
  5. Ceviche. Kousky syrové místní ryby marinované v citronové štávě, cibuli, koriandru a paprice, podává se se smaženými banánovými chipsy. Často ji nabízejí prodejci v malých ledničkách na plážích a prodávají ve všech rybárnách a restauracích na pobřeží. 
  6. Frescos. V Kostarice je velké horko a ticos se hojně osvěžují. Všechna jídla doplňují frescos, nealkoholickými nápoji, které konzumují po litrech. Tradičně se připravují doma, z rozmixovaného ovoce jako ananas, tamarind, kas, místních ostružin či mandarinek. V moderní verzi pijí místo doma připravených limonád litry kupovaných slazených nealkoholických nápojů, což se bohužel podepisuje na jejich postavách. 
  7. Kokosová voda. Po celé Kostarice se můžeme setkat s prodejci, kteří prodávají pipa fría, kokosovou vodu ze zelených kokosů, která skvěle osvěží a hydratuje. Kokos vám na místě rozseknou mačetou a určitě stojí za vyzkoušení. 
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč