Empanadas de morocho s chilli omáčkou ají

Empanadas de morocho s chilli omáčkou ají

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3134 kcal
Bílkoviny 135 g
Cukr 447 g
Tuky 91 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Ekvádoru jsou velmi oblíbené empanadas de viento (větrné empanady), plněné sýrem a taky spoustou vzduchu. Pak se tu také dělají empanadas de verde ze zelených banánů, plantainů. My jsme ale pro vás vybrali třetí ekvádorské taštičky, empanadas de morocho, nazvané podle jednoho typu zdejší kukuřice – morocho. Jsou plné lahodné náplně s vepřovým masem a doprovází je pálivá omáčka se zelenou chilli papričkou zvaná ají. Abychom je malinko odlehčili, rozhodli jsme se je namísto v Ekvádoru běžného smažení upéct v troubě.

Suroviny

Na náplň
rýže basmati 25 g
olivový olej 1 PL
vepřové maso mleté 250 g
jarní cibulka 4 ks
nadrobno
česnek 3 stroužky
nadrobno
sůl
paprika sladká 0.75 ČL
mletá
římský kmín 1.5 ČL
mletý
chilli sušené 0.75 ČL
sušené
rajčatové pyré 2 PL
lze nahradit pastou
fazole černé 100 g
konzerva černých fazolí okapané (viz Něco navíc)
olivy zelené 60 g
vypeckované, na kolečka
koriandr hrst
nasekaný
Na chilli omáčku ají
chilli paprička 1 ks
zelená chilli paprička, nasekaná
koriandr svazek
nasekaný
jarní cibulka 4 ks
nasekaná
limeta 5 ks
šťáva
sůl špetka
Na taštičky
mouka kukuřičná 260 g
mouka pšeničná hladká 130 g
olivový olej 2 PL
sůl
vejce 1 ks

1 Na těsto vsypte do mísy oba druhy mouky. Přidejte olej a sůl. Pomalu přilévejte a vmíchávejte 180–200 ml vody, až se všechno spojí do pevného těsta. Pak z něj vytvarujte kouli, zakryjte a nechte odpočívat 30 minut.

2 Mezitím uvařte rýži na náplň. Do rendlíku s vroucí vodou na silném ohni vsypte rýži a vařte 10–12 minut nebo doměkka. Sceďte, propláchněte tekoucí studenou vodou a nechte vykapat.

3 Přísady na chilli omáčku spolu s 5 lžícemi vody rozmixujte dohladka. Nalijte do servírovací misky, zakryjte a nechte rozvinout chuti.

4 Na náplň rozehřejte olej ve velké pánvi na silném ohni. Vsypte maso a opékejte 5–6 minut, aby se všechna vlhkost odpařila a maso začalo zlátnout. Průběžně rozbíjejte hrudky obracečkou. Vsypte jarní cibulky a česnek, osolte a dále opékejte 2–3 minuty, až jarní cibulky zavadnou. Pak přidejte koření, rajčatové pyré či pastu, černé fazole, olivy a vařenou rýži. Vlijte 250 ml vroucí vody. Dobře promíchejte a povařte 1–2 minuty. Směs by měla připomínat hustou omáčku k masu. Odstavte a vsypte koriandr. Dobře promíchejte a nechte zcela vychladnout.

5 Troubu předehřejte na 220°C. Těsto rozdělte na 8 kousků, vytvarujte z nich kuličky a zakryjte je. Vezměte jednu kuličku, zploštěte dlaní a rozválejte válečkem na kolečko o průměru asi 17 cm. Okraj jedné poloviny kolečka potřete vejcem a na tuhle polovinu naneste osminu náplně tak, aby nezasahovala k potřenému okraji. Překlopte přes ni druhou polovinu těsta a jemně přitiskněte okraje. Pak po celém obvodu půlkruhu vtiskávejte hroty vidličky, aby se kapsa ozdobně a pevně uzavřela. Položte na plech vyložený pečicím papírem zlehka potřeným olivovým olejem. Zopakujte se zbývajícími kuličkami těsta a náplní.

6 Pečte 12–15 minut, aby okraje zezlátly a vršek byl křupavý. Podávejte horké se spoustou chilli omáčky ají.

NĚCO NAVÍC
Konzervované černé fazole bývají k dostání v exotických koutcích supermarketů a v prodejnách delikates nebo zdravé výživy. Můžete také koupit sušené a uvařit je podle návodu na obalu. Přebytečné scezené konzervované nebo i uvařené fazole lze zamrazit k pozdějšímu použití.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit