V Ekvádoru jsou velmi oblíbené empanadas de viento (větrné empanady), plněné sýrem a taky spoustou vzduchu. Pak se tu také dělají empanadas de verde ze zelených banánů, plantainů. My jsme ale pro vás vybrali třetí ekvádorské taštičky, empanadas de morocho, nazvané podle jednoho typu zdejší kukuřice – morocho. Jsou plné lahodné náplně s vepřovým masem a doprovází je pálivá omáčka se zelenou chilli papričkou zvaná ají. Abychom je malinko odlehčili, rozhodli jsme se je namísto v Ekvádoru běžného smažení upéct v troubě.
Suroviny
Postup
Na těsto vsypte do mísy oba druhy mouky. Přidejte olej a sůl. Pomalu přilévejte a vmíchávejte 180–200 ml vody, až se všechno spojí do pevného těsta. Pak z něj vytvarujte kouli, zakryjte a nechte odpočívat 30 minut.
Mezitím uvařte rýži na náplň. Do rendlíku s vroucí vodou na silném ohni vsypte rýži a vařte 10–12 minut nebo doměkka. Sceďte, propláchněte tekoucí studenou vodou a nechte vykapat.
Přísady na chilli omáčku spolu s 5 lžícemi vody rozmixujte dohladka. Nalijte do servírovací misky, zakryjte a nechte rozvinout chuti.
Na náplň rozehřejte olej ve velké pánvi na silném ohni. Vsypte maso a opékejte 5–6 minut, aby se všechna vlhkost odpařila a maso začalo zlátnout. Průběžně rozbíjejte hrudky obracečkou. Vsypte jarní cibulky a česnek, osolte a dále opékejte 2–3 minuty, až jarní cibulky zavadnou. Pak přidejte koření, rajčatové pyré či pastu, černé fazole, olivy a vařenou rýži. Vlijte 250 ml vroucí vody. Dobře promíchejte a povařte 1–2 minuty. Směs by měla připomínat hustou omáčku k masu. Odstavte a vsypte koriandr. Dobře promíchejte a nechte zcela vychladnout.
Troubu předehřejte na 220°C. Těsto rozdělte na 8 kousků, vytvarujte z nich kuličky a zakryjte je. Vezměte jednu kuličku, zploštěte dlaní a rozválejte válečkem na kolečko o průměru asi 17 cm. Okraj jedné poloviny kolečka potřete vejcem a na tuhle polovinu naneste osminu náplně tak, aby nezasahovala k potřenému okraji. Překlopte přes ni druhou polovinu těsta a jemně přitiskněte okraje. Pak po celém obvodu půlkruhu vtiskávejte hroty vidličky, aby se kapsa ozdobně a pevně uzavřela. Položte na plech vyložený pečicím papírem zlehka potřeným olivovým olejem. Zopakujte se zbývajícími kuličkami těsta a náplní.
Pečte 12–15 minut, aby okraje zezlátly a vršek byl křupavý. Podávejte horké se spoustou chilli omáčky ají.
NĚCO NAVÍC
Konzervované černé fazole bývají k dostání v exotických koutcích supermarketů a v prodejnách delikates nebo zdravé výživy. Můžete také koupit sušené a uvařit je podle návodu na obalu. Přebytečné scezené konzervované nebo i uvařené fazole lze zamrazit k pozdějšímu použití.