Kokosové ‚mléko‘ patří mezi suroviny, bez které asijská kuchyně neobejde. Patří mezi nepotradatelnou součást thajského kari, patří i do mnohých indických nebo srílanských receptů. Pokud nemáte doma zásobu plechovek kokosového ‚mléka‘, můžete zkusit vlastní výrobu. Příprava domácího kokosového ‚mléka‘ není nic těžkého, a navíc ušetříte!
‚Mléko‘ vs. voda
Kokosové ‚mléko‘ jsme si oblíbili i v Evropě. Přidáváme ho třeba do dýňové polévky nebo ho používáme místo klasického kravského při pečení různých dezetů. Jde o důležitou součást jídelníku veganů nebo lidí, kteří trpí alegrií či intolerancí na laktózu. Má přirozeně sladkou chuť, takže třeba do snídaňové kaše už nemusíte přidávat další cukr.
- Nepleťte si ale kokosové mléko s kokosovou vodou. Kokosová voda je čirá tekutina uvnitř dutiny kokosového ořechu a mléko získáte lisováním dužiny.
- Existuje ještě tzv. ‚coconut cream‘ neboli kokosová ‚smetana‘, což je tučnější kokosové ‚mléko‘.
Jak připravit kokosové ‚mléko‘ doma
Řetězce supermarketů nabízejí ve svých odděleních s cizokrajnými potravinami kokosové ‚mléko‘ v plechovce, specializované prodejny s asijskými potravinami i v tetrapaku. Jeho cena je poměrně vysoká (zhruba 50 Kč za 400 ml), ale vy si ho můžete vyrobit doma sami. Postupů je hned několik a žádný z nich není náročný:
- Smíchejte 250 g nastrouhané kokosové dužiny nebo sušeného kokosu a 500 ml vody. Směs důkladně rozmixujte v robotu, nechte chvíli odstát a potom pasírujte přes plátýnko. ‚Mléko‘ přelijte do sklenice
- V lednici se brzy oddělí tuk a kokosová voda, stejně jako je tomu v kupované konzervě.
- Využít ho můžete při přípravě syté fazolové, bleskové dýňové nebo zářivé kari polévky s rýžovými nudlemi.
- Květákové kari s vejci vás přesvědčí o tom, že květák se dá připravit i jinak než jako obalovaný nebo jako mozeček.
- Kokosové ‚mléko‘ se zázvorem a koriandrem převálcuje všechny květákové odpůrce.
- A jste-li spíše na sladké, spojte kokosové ‚mléko‘ s bílou čokoládou a použijte do lahodného mraženého krému.