0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si domácí kokosové ‚mléko‘

kokosove mleko
ZDROJ: Tijana Drndarski/Unsplash
sdílet:

Kokosové ‚mléko‘ patří mezi suroviny, bez které asijská kuchyně neobejde. Patří mezi nepotradatelnou součást thajského kari, patří i do mnohých indických nebo srílanských receptů. Pokud nemáte doma zásobu plechovek kokosového ‚mléka‘, můžete zkusit vlastní výrobu. Příprava domácího kokosového ‚mléka‘ není nic těžkého, a navíc ušetříte!

‚Mléko‘ vs. voda

Kokosové ‚mléko‘ jsme si oblíbili i v Evropě. Přidáváme ho třeba do dýňové polévky nebo ho používáme místo klasického kravského při pečení různých dezetů. Jde o důležitou součást jídelníku veganů nebo lidí, kteří trpí alegrií či intolerancí na laktózu. Má přirozeně sladkou chuť, takže třeba do snídaňové kaše už nemusíte přidávat další cukr.

  • Nepleťte si ale kokosové mléko s kokosovou vodou. Kokosová voda je čirá tekutina uvnitř dutiny kokosového ořechu a mléko získáte lisováním dužiny.
  • Existuje ještě tzv. ‚coconut cream‘ neboli kokosová ‚smetana‘, což je tučnější kokosové ‚mléko‘.

Jak připravit kokosové ‚mléko‘ doma

Řetězce supermarketů nabízejí ve svých odděleních s cizokrajnými potravinami kokosové ‚mléko‘ v plechovce, specializované prodejny s asijskými potravinami i v tetrapaku. Jeho cena je poměrně vysoká (zhruba 50 Kč za 400 ml), ale vy si ho můžete vyrobit doma sami. Postupů je hned několik a žádný z nich není náročný:

  1. Smíchejte 250 g nastrouhané kokosové dužiny nebo sušeného kokosu a 500 ml vody. Směs důkladně rozmixujte v robotu, nechte chvíli odstát a potom pasírujte přes plátýnko. ‚Mléko‘ přelijte do sklenice
  2. V lednici se brzy oddělí tuk a kokosová voda, stejně jako je tomu v kupované konzervě. 

Související články

Autor: Lucie Perlíková

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč