Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si domácí kokosové ‚mléko‘, jde to snadno

Lucie Perlíková
22. 3. 2022
kokosove mleko
Tijana Drndarski/Unsplash

Kokosové ‚mléko‘ patří mezi suroviny, bez které asijská kuchyně neobejde. Patří mezi nepotradatelnou součást thajského kari, patří i do mnohých indických nebo srílanských receptů. Pokud nemáte doma zásobu plechovek kokosového ‚mléka‘, můžete zkusit vlastní výrobu. Příprava domácího kokosového ‚mléka‘ není nic těžkého, a navíc ušetříte!

‚Mléko‘ vs voda

Kokosové ‚mléko‘ jsme si oblíbili i v Evropě. Přidáváme ho třeba do dýňové polévky či kari nebo ho používáme místo klasického kravského při přípravě dezetů. Jde o důležitou součást jídelníčku veganů nebo lidí, které trápí intolerance laktózy či alergie na kravskou bílkovinu. Má přirozeně sladkou chuť, takže třeba do snídaňové kaše už nemusíte přidávat cukr.

  • Na rozdíl od jiných ořechových nápojů, se smí kokosové "mléko" v jiných jazycích označovat slovem mléko, resp. milk či Milch. V češtině však ne. 
  • Některé státy EU si vymohly legislativní výjimku a tak je například v němčině, angličtině, slovenštině či francouzštině možné na výrobcích použít označení „kokosové mléko“. Jinak je „mléko“ výhradní termín pro živočisný produkt získaný z mléčných žláz savců. 

Existuje rozdíl mezi kokosovým mlékem s kokosovou vodou:

Jak připravit kokosové ‚mléko‘ doma

Řetězce supermarketů nabízejí ve svých odděleních s cizokrajnými potravinami kokosové ‚mléko‘ v plechovce, specializované prodejny s asijskými potravinami i v tetrapaku. Jeho cena je poměrně vysoká (zhruba 50 Kč za 400 ml), ale vy si ho můžete vyrobit doma sami. Postupů je hned několik a žádný z nich není náročný:

  1. Smíchejte 250 g nastrouhané kokosové dužiny nebo sušeného kokosu a 500 ml vody. Směs důkladně rozmixujte v robotu, nechte chvíli odstát a potom pasírujte přes plátýnko. ‚Mléko‘ přelijte do sklenice
  2. V lednici se brzy oddělí tuk a kokosová voda, stejně jako je tomu v kupované konzervě. 

Zdroj informací: PotravinyInfo, dTest, ZakonyProLidi, EurLex

Sdílet článek

Triky a vychytávky Světová kuchyně Představení suroviny

Související články