
Tamales páj
Nenápadné jídlo z pánve vás jistě uchvátí stejně jako nás. Po celodenním focení a asi 5 sytých chodech už jsme si chtěli opravdu jenom uždíbnout... Nakonec páj zmizel takovou rychlostí, že jsme se nestačili divit.
Ingredience
- 2/3 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku polenty
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce oleje + na vymazání formy
- 1 vejce
- 100 g lučiny
- 160 ml zakysané smetany
- 100 g kukuřice
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička chilli prášku
- 100 g kukuřice
- 300 g ostré omáčky na enchiladas (viz Něco navíc)
- 100 g čedaru, nastrouhaného nahrubo
- 100 g sýra ementál nebo gruyère, nastrouhaného nahrubo
- hrst lístků koriandru, nasekané papričky jalapeño, zakysaná smetana, nakrájená jarní cibulka a půlky limety k podávání
NA TĚSTO
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Na těsto dejte všechny ingredience do mísy, přilijte 60 ml vody a umíchejte hladké těstíčko. Konzistenci by mělo mít jako na lívance, v případě potřeby ho trochu zřeďte. Těsto vlijte do větší vymazané zapékací nádoby nebo je rozdělte do dvou vymazaných pánviček, uhlaďte a pečte v troubě vyhřáté na 200°C 20 minut dozlatova.
2 V pánvi rozpalte olej a opečte na něm cibuli s masem a česnekem. Když je maso skoro hotové, přidejte sůl, římský kmín, chilli, kukuřici, promíchejte a odstavte.
3 V upečeném základu udělejte prstem otvory a potřete ho částí ostré omáčky. Na ni rozdělte maso, přelijte omáčkou, posypte sýry a dejte na 10 minut zapéct. Podávejte s koriandrem, chilli papričkami, zakysanou smetanou, jarní cibulkou a limetami.
NĚCO NAVÍC
Na omáčku enchilada smíchejte 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíci chilli koření, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1/4 lžičky sušeného oregana, 1/4 lžičky soli a špetku skořice. Směs vsypte do pánve na rozpálené 3 lžíce slunečnicového oleje a umíchejte jíšku, přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku, krátce orestujte a vmíchejte 500 ml zeleninového vývaru. Vařte 10 minut, odstavte a přidejte lžičku jablečného octa. Dochuťte solí.
Přidat komentář