Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4155 kcal
Bílkoviny 217 g
Sacharidy 361 g
Tuky 206 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadné jídlo z pánve vás jistě uchvátí stejně jako nás. Po celodenním focení a asi 5 sytých chodech už jsme si chtěli opravdu jenom uždíbnout... Nakonec páj zmizel takovou rychlostí, že jsme se nestačili divit. 

Související recepty

Suroviny

NA TĚSTO
mouka pšeničná hladká 0.66 hrnku
polenta 0.5 hrnku
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 0.5 ČL
olej 2 PL
+ na vymazání formy
vejce 1 ks
krémový sýr 100 g
lučina
zakysaná smetana 160 ml
kukuřice 100 g
NA DOKONČENÍ
rostlinný olej 1 PL
hovězí maso mleté 500 g
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 3 stroužky
drcené
sůl 0.5 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
chilli 1 ČL
mleté
kukuřice 100 g
chilli omáčka ostrá 300 g
omáčka na enchiladas (viz Něco navíc)
čedar 100 g
nastrouhaný nahrubo
sýr ementál 100 g
nebo gruyère, nastrouhaný nahrubo
koriandr 1 hrst
nasekaný, k podávání
jalapeños
nasekané, k podávání
zakysaná smetana
k podávání
jarní cibulka
nakrájená, k podávání
limeta
půlky, k podávání

1 Na těsto dejte všechny ingredience do mísy, přilijte 60 ml vody a umíchejte hladké těstíčko. Konzistenci by mělo mít jako na lívance, v případě potřeby ho trochu zřeďte. Těsto vlijte do větší vymazané zapékací nádoby nebo je rozdělte do dvou vymazaných pánviček, uhlaďte a pečte v troubě vyhřáté na 200°C 20 minut dozlatova.

2 V pánvi rozpalte olej a opečte na něm cibuli s masem a česnekem. Když je maso skoro hotové, přidejte sůl, římský kmín, chilli, kukuřici, promíchejte a odstavte.

3 V upečeném základu udělejte prstem otvory a potřete ho částí ostré omáčky. Na ni rozdělte maso, přelijte omáčkou, posypte sýry a dejte na 10 minut zapéct. Podávejte s koriandrem, chilli papričkami, zakysanou smetanou, jarní cibulkou a limetami.

NĚCO NAVÍC
Na omáčku enchilada smíchejte 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíci chilli koření, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1/4 lžičky sušeného oregana, 1/4 lžičky soli a špetku skořice. Směs vsypte do pánve na rozpálené 3 lžíce slunečnicového oleje a umíchejte jíšku, přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku, krátce orestujte a vmíchejte 500 ml zeleninového vývaru. Vařte 10 minut, odstavte a přidejte lžičku jablečného octa. Dochuťte solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit