Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
empanadas
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Pro zkušené na cca 16 taštiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4488 kcal
Bílkoviny 292 g
Sacharidy 146 g
Tuky 289 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z této dávky vám sice asi třetina náplně zbude, ale doporučujeme množství nesnižovat. Přebytek totiž můžete druhý den zapéct s bramborovou kaší, a vychutnat si tak další argentinskou specialitu.

Suroviny

zadní hovězí
bez semeníku
střední, lze nahradit 3 velkými
česnek 4 stroužky
velké, oloupané
olivový olej 50 ml
slunečnicový olej 50 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 špetka
vejce 5 ks
vařené natvrdo + 1 na potření
bez pecek
křehké těsto Wewalka

Postup

1

Připravte náplň (třeba i den předem)

  • Maso nakrájejte nejdřív na proužky a pak na stejně velké kostičky (3–5 mm). Cibuli i papriky nakrájejte nadrobno, česnek najemno nasekejte.
  • Na oleji osmahněte dosklovita cibuli, pak opečte česnek a papriky a potom orestujte maso. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a duste pod poklicí doměkka.
  • Masovou směs nechte vychladnout a pak do ní vmíchejte nadrobno nakrájená vejce a nakrájené olivy. Podle chuti ještě osolte a opepřete.

mpanadas - příprava náplně

2

Naplňte empanadas a uzavřete je

Ozdobný okraj taštiček nejen dobře vypadá, ale v Argentině podle něj poznají, jakou směsí jsou empanadas plněné.

  • Poprašte vál moukou a plát křehkého těsta ještě trochu rozválejte. Vypichujte z něj kolečka o průměru asi 10 cm.
  • Rozválejte i druhou placku, pak všechny zbytky těsta spojte a také vyválejte. Celkem byste měli získat asi 16 vykrájených koleček.
  • Kolečko těsta si položte do dlaně a do středu naneste cca lžíci náplně. Okraje nechte čisté a volné, ale náplní nešetřete
  • Okraje těsta ohněte k sobě a vytvořte půlměsíc s náplní ve středu. Stiskem prstů je spojte a ztenčete. U kvalitního těsta je nemusíte ani ničím potírat.
  • Spojený okraj pak ohýbejte nahoru a pomocí prstů tvarujte varhánky (sklady), jako když nabíráte látku na sukni. Prstem každý sklad přitiskněte.

mpanadas - plnění

3

Poslední úpravy

Předehřejte troubu na 180 °C a rozpalte v ní plech na pečení. Empanadas pak pokládejte na rozpálený plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem s kapkou vody nebo celým rozšlehaným vejcem a pečte zhruba 20 minut dozlatova. Jezte teplé i studené a podávejte s argentinským červeným vínem (skvělé s Newen Malbec, Fin del Mundo, Patagonie).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

AD
Vánoční kouzlo v každém dárku: Objevte jedinečné delikatesy
  • Nakupujeme

Vánoční kouzlo v každém dárku: Objevte jedinečné delikatesy

Opět tu máme čas, kdy přemýšlíte, jaký dárek dát pod třpytivý stromeček vašim nejdražším. A jako každý rok si budete lámat hlavu nad tím, co přinést na návštěvu k vašim přátelům nebo třeba sousedům. Letos na to jděte chytře. Je přirozené,...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč