Z této dávky vám sice asi třetina náplně zbude, ale doporučujeme množství nesnižovat. Přebytek totiž můžete druhý den zapéct s bramborovou kaší, a vychutnat si tak další argentinskou specialitu.
Suroviny
hovězí maso
1
kg
zadní hovězí
paprika červená
3
ks
bez semeníku
cibule
5
ks
střední, lze nahradit 3 velkými
česnek
4
stroužky
velké, oloupané
olivový olej
50
ml
slunečnicový olej
50
ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
1
špetka
vejce
5
ks
vařené natvrdo + 1 na potření
olivy zelené
100
g
bez pecek
křehké těsto
2
bal
křehké těsto Wewalka
mouka pšeničná hladká
na vál
Postup
1
Připravte náplň (třeba i den předem)
- Maso nakrájejte nejdřív na proužky a pak na stejně velké kostičky (3–5 mm). Cibuli i papriky nakrájejte nadrobno, česnek najemno nasekejte.
- Na oleji osmahněte dosklovita cibuli, pak opečte česnek a papriky a potom orestujte maso. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a duste pod poklicí doměkka.
- Masovou směs nechte vychladnout a pak do ní vmíchejte nadrobno nakrájená vejce a nakrájené olivy. Podle chuti ještě osolte a opepřete.
2
Naplňte empanadas a uzavřete je
Ozdobný okraj taštiček nejen dobře vypadá, ale v Argentině podle něj poznají, jakou směsí jsou empanadas plněné.
- Poprašte vál moukou a plát křehkého těsta ještě trochu rozválejte. Vypichujte z něj kolečka o průměru asi 10 cm.
- Rozválejte i druhou placku, pak všechny zbytky těsta spojte a také vyválejte. Celkem byste měli získat asi 16 vykrájených koleček.
- Kolečko těsta si položte do dlaně a do středu naneste cca lžíci náplně. Okraje nechte čisté a volné, ale náplní nešetřete
- Okraje těsta ohněte k sobě a vytvořte půlměsíc s náplní ve středu. Stiskem prstů je spojte a ztenčete. U kvalitního těsta je nemusíte ani ničím potírat.
- Spojený okraj pak ohýbejte nahoru a pomocí prstů tvarujte varhánky (sklady), jako když nabíráte látku na sukni. Prstem každý sklad přitiskněte.
3
Poslední úpravy
Předehřejte troubu na 180 °C a rozpalte v ní plech na pečení. Empanadas pak pokládejte na rozpálený plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem s kapkou vody nebo celým rozšlehaným vejcem a pečte zhruba 20 minut dozlatova. Jezte teplé i studené a podávejte s argentinským červeným vínem (skvělé s Newen Malbec, Fin del Mundo, Patagonie).