0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí empanadas

empanadas
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Hovězí empanadas

4.2 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Pro zkušené na cca 16 taštiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4488 kcal
Bílkoviny 292 g
Sacharidy 146 g
Tuky 289 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z této dávky vám sice asi třetina náplně zbude, ale doporučujeme množství nesnižovat. Přebytek totiž můžete druhý den zapéct s bramborovou kaší, a vychutnat si tak další argentinskou specialitu.

Suroviny

hovězí maso 1 kg
zadní hovězí
paprika červená 3 ks
bez semeníku
cibule 5 ks
střední, lze nahradit 3 velkými
česnek 4 stroužky
velké, oloupané
olivový olej 50 ml
slunečnicový olej 50 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 špetka
vejce 5 ks
vařené natvrdo + 1 na potření
olivy zelené 100 g
bez pecek
křehké těsto 2 bal
křehké těsto Wewalka
mouka pšeničná hladká
na vál

Postup

1

Připravte náplň (třeba i den předem)

  • Maso nakrájejte nejdřív na proužky a pak na stejně velké kostičky (3–5 mm). Cibuli i papriky nakrájejte nadrobno, česnek najemno nasekejte.
  • Na oleji osmahněte dosklovita cibuli, pak opečte česnek a papriky a potom orestujte maso. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a duste pod poklicí doměkka.
  • Masovou směs nechte vychladnout a pak do ní vmíchejte nadrobno nakrájená vejce a nakrájené olivy. Podle chuti ještě osolte a opepřete.

mpanadas - příprava náplně

2

Naplňte empanadas a uzavřete je

Ozdobný okraj taštiček nejen dobře vypadá, ale v Argentině podle něj poznají, jakou směsí jsou empanadas plněné.

  • Poprašte vál moukou a plát křehkého těsta ještě trochu rozválejte. Vypichujte z něj kolečka o průměru asi 10 cm.
  • Rozválejte i druhou placku, pak všechny zbytky těsta spojte a také vyválejte. Celkem byste měli získat asi 16 vykrájených koleček.
  • Kolečko těsta si položte do dlaně a do středu naneste cca lžíci náplně. Okraje nechte čisté a volné, ale náplní nešetřete
  • Okraje těsta ohněte k sobě a vytvořte půlměsíc s náplní ve středu. Stiskem prstů je spojte a ztenčete. U kvalitního těsta je nemusíte ani ničím potírat.
  • Spojený okraj pak ohýbejte nahoru a pomocí prstů tvarujte varhánky (sklady), jako když nabíráte látku na sukni. Prstem každý sklad přitiskněte.

mpanadas - plnění

3

Poslední úpravy

Předehřejte troubu na 180 °C a rozpalte v ní plech na pečení. Empanadas pak pokládejte na rozpálený plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem s kapkou vody nebo celým rozšlehaným vejcem a pečte zhruba 20 minut dozlatova. Jezte teplé i studené a podávejte s argentinským červeným vínem (skvělé s Newen Malbec, Fin del Mundo, Patagonie).

Související články

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit