Kuře naplacato na muškátu

Kuře naplacato na muškátu

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 848 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 30 g
Tuky 65 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo nezkusil, neuvěří... Kuře naplacato má úplně jinou chuť než kuře upečené běžným způsobem. Marinádu lze libovolně obměňovat – můžete do ní přidat bylinky, které zrovna máte po ruce, přisypat trochu citronové kůry nebo další oblíbené koření. Ale nikdy nic z pytlíku – to byste šéfa naštvali!

Suroviny

kuře 1 ks
masité, cca 2,5 kg
Na marinádu
olivový olej 4 PL
rozmarýn 2 snítka
česnek 2 stroužek
muškátový oříšek 1 PL
čerstvě nastrouhaný
sůl mořská 1 PL
hrubozrnná
krupicový cukr 1 PL
pepř 1 ČL
čersvě mletý



1 Nejdřív připravte marinádu. Nasekejte rozmarýn a česnek a přesuňte do misky. Promíchejte s ostatními surovinami na marinádu.

2 Kuře položte hřbetem nahoru. Odřežte přečnívající kůži na krku a u biskupa. Nožem odřízněte páteř – řez veďte po obou stranách páteře.

3 Páteř vyjměte, kuře rukama roztlačte naplocho a postupně z něj odstraňte všechny kosti a kůstky. Pomocí špikovacího nože nařízněte maso podél kosti a kost vyjměte. Kosti ponechte pouze ve stehnech a křídlech.

4 Kuře naplacato neboli ‚na motýlka‘ má rovnoměrný tvar a je na všech místech víceméně stejně silné. Nyní celé kuře potřete marinádou a nechte aspoň 2 hodiny odležet v chladu. Myslete však na to, že před grilováním musí dojít pokojové teploty.

NĚCO NAVÍC Kuře můžete vykostit a marinovat i 24 hodin předem. Potřete ho marinádou, dejte do misky, přikryjte potravinářskou fólií a uložte do chladu.



1 Kuře položte na gril nejprve kůží nahoru a zatižte ho litinovou pánví nebo cihlami (viz Co budete potřebovat). Přikryjte poklopem a 20–30 minut grilujte.

2 Sejměte závaží, kuře obraťte, opět zatižte a opékejte ještě 20 minut, aby bylo zlaté a propečené (z masa by po vpichu měla vytékat čirá šťáva). Před podáváním nechte pár minut odpočinout.

TRIKY OD MISTRA

Co budete potřebovat:

Ostrý menší nůž s tenkou čepelí a ostrou špičkou. Díky němu snáz oddělíte maso od kostí. Páteř z kuřete také snadno odstraníte pomocí nůžek na drůbež.

Gril s poklopem Maso, které se opéká delší dobu, je lepší grilovat na grilu s víkem (např. gril Weber Master-Touch). Horký vzduch se tak dostane i nad maso a to se pak stejnoměrně propeče.

Těžkou litinovou pánev na zatížení kuřete (s ohnivzdornými uchy). Pokud nic podobného nemáte, zabalte do alobalu dvě cihly a vložte jedo alobalového tácku – efekt bude stejný.

Kleště jsou nutnou výbavou. Na kuře by měly být co nejširší, abyste ho do nich pohodlně uchopili a nepoškodili.

Teploměr na maso není sice nezbytný, ale hodí se. Vnitřní teplota správně propečeného kuřete jev nejsilnějším místě na stehně 75°C. Teploměr by se přitom neměl dotýkat kosti.

Rozehřívací kolo:

NEPŘÍMÝ ŽÁR Maso, které si žádá delší grilování, opékejte pod poklopem na tzv. nepřímém žáru, jinak hrozí, že bude zvenku spálené a uvnitř syrové. Rozpálené brikety rozhrňte do stran a maso na rošt položte tak, aby nebylo přímo nad horkým uhlím. Když přiklopíte víko, teplo bude stoupat nahoru a maso se bude ohřívat rovnoměrně ze všech stran jako v horkovzdušné troubě.

PŘÍMÝ ŽÁR Suroviny hotové do 20 minut můžete péct přímo nad uhlíky.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit