Kdo nezkusil, neuvěří... Kuře naplacato má úplně jinou chuť než kuře upečené běžným způsobem. Marinádu lze libovolně obměňovat – můžete do ní přidat bylinky, které zrovna máte po ruce, přisypat trochu citronové kůry nebo další oblíbené koření. Ale nikdy nic z pytlíku – to byste šéfa naštvali!
TRIKY OD MISTRA
Co budete potřebovat:
- Ostrý menší nůž s tenkou čepelí a ostrou špičkou. Díky němu snáz oddělíte maso od kostí. Páteř z kuřete také snadno odstraníte pomocí nůžek na drůbež.
- Gril s poklopem Maso, které se opéká delší dobu, je lepší grilovat na grilu s víkem (např. gril Weber Master-Touch). Horký vzduch se tak dostane i nad maso a to se pak stejnoměrně propeče.
- Těžkou litinovou pánev na zatížení kuřete (s ohnivzdornými uchy). Pokud nic podobného nemáte, zabalte do alobalu dvě cihly a vložte jedo alobalového tácku – efekt bude stejný.
- Kleště jsou nutnou výbavou. Na kuře by měly být co nejširší, abyste ho do nich pohodlně uchopili a nepoškodili.
- Teploměr na maso není sice nezbytný, ale hodí se. Vnitřní teplota správně propečeného kuřete jev nejsilnějším místě na stehně 75°C. Teploměr by se přitom neměl dotýkat kosti.
Rozehřívací kolo:
NEPŘÍMÝ ŽÁR Maso, které si žádá delší grilování, opékejte pod poklopem na tzv. nepřímém žáru, jinak hrozí, že bude zvenku spálené a uvnitř syrové. Rozpálené brikety rozhrňte do stran a maso na rošt položte tak, aby nebylo přímo nad horkým uhlím. Když přiklopíte víko, teplo bude stoupat nahoru a maso se bude ohřívat rovnoměrně ze všech stran jako v horkovzdušné troubě.
PŘÍMÝ ŽÁR Suroviny hotové do 20 minut můžete péct přímo nad uhlíky.
Suroviny
Postup
Nejdřív připravte marinádu. Nasekejte rozmarýn a česnek a přesuňte do misky. Promíchejte s ostatními surovinami na marinádu.
Kuře položte hřbetem nahoru. Odřežte přečnívající kůži na krku a u biskupa. Nožem odřízněte páteř – řez veďte po obou stranách páteře.
Páteř vyjměte, kuře rukama roztlačte naplocho a postupně z něj odstraňte všechny kosti a kůstky. Pomocí špikovacího nože nařízněte maso podél kosti a kost vyjměte. Kosti ponechte pouze ve stehnech a křídlech.
Kuře naplacato neboli ‚na motýlka‘ má rovnoměrný tvar a je na všech místech víceméně stejně silné. Nyní celé kuře potřete marinádou a nechte aspoň 2 hodiny odležet v chladu. Myslete však na to, že před grilováním musí dojít pokojové teploty.
NĚCO NAVÍC Kuře můžete vykostit a marinovat i 24 hodin předem. Potřete ho marinádou, dejte do misky, přikryjte potravinářskou fólií a uložte do chladu.
Kuře položte na gril nejprve kůží nahoru a zatižte ho litinovou pánví nebo cihlami (viz Co budete potřebovat). Přikryjte poklopem a 20–30 minut grilujte.
Sejměte závaží, kuře obraťte, opět zatižte a opékejte ještě 20 minut, aby bylo zlaté a propečené (z masa by po vpichu měla vytékat čirá šťáva). Před podáváním nechte pár minut odpočinout.