0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře naplacato na muškátu

Kuře naplacato na muškátu

4.5 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 848 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 30 g
Tuky 65 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo nezkusil, neuvěří... Kuře naplacato má úplně jinou chuť než kuře upečené běžným způsobem. Marinádu lze libovolně obměňovat – můžete do ní přidat bylinky, které zrovna máte po ruce, přisypat trochu citronové kůry nebo další oblíbené koření. Ale nikdy nic z pytlíku – to byste šéfa naštvali!

TRIKY OD MISTRA

Co budete potřebovat:

  • Ostrý menší nůž s tenkou čepelí a ostrou špičkou. Díky němu snáz oddělíte maso od kostí. Páteř z kuřete také snadno odstraníte pomocí nůžek na drůbež.
  • Gril s poklopem Maso, které se opéká delší dobu, je lepší grilovat na grilu s víkem (např. gril Weber Master-Touch). Horký vzduch se tak dostane i nad maso a to se pak stejnoměrně propeče.
  • Těžkou litinovou pánev na zatížení kuřete (s ohnivzdornými uchy). Pokud nic podobného nemáte, zabalte do alobalu dvě cihly a vložte jedo alobalového tácku – efekt bude stejný.
  • Kleště jsou nutnou výbavou. Na kuře by měly být co nejširší, abyste ho do nich pohodlně uchopili a nepoškodili.
  • Teploměr na maso není sice nezbytný, ale hodí se. Vnitřní teplota správně propečeného kuřete jev nejsilnějším místě na stehně 75°C. Teploměr by se přitom neměl dotýkat kosti.

Rozehřívací kolo:

NEPŘÍMÝ ŽÁR Maso, které si žádá delší grilování, opékejte pod poklopem na tzv. nepřímém žáru, jinak hrozí, že bude zvenku spálené a uvnitř syrové. Rozpálené brikety rozhrňte do stran a maso na rošt položte tak, aby nebylo přímo nad horkým uhlím. Když přiklopíte víko, teplo bude stoupat nahoru a maso se bude ohřívat rovnoměrně ze všech stran jako v horkovzdušné troubě.

PŘÍMÝ ŽÁR Suroviny hotové do 20 minut můžete péct přímo nad uhlíky.

Suroviny

kuře 1 ks
masité, cca 2,5 kg
Na marinádu
olivový olej 4 PL
rozmarýn 2 snítka
česnek 2 stroužek
muškátový oříšek 1 PL
čerstvě nastrouhaný
sůl mořská 1 PL
hrubozrnná
krupicový cukr 1 PL
pepř 1 ČL
čersvě mletý

Postup

1

Nejdřív připravte marinádu. Nasekejte rozmarýn a česnek a přesuňte do misky. Promíchejte s ostatními surovinami na marinádu.

marinování masa

 

2

Kuře položte hřbetem nahoru. Odřežte přečnívající kůži na krku a u biskupa. Nožem odřízněte páteř – řez veďte po obou stranách páteře.

3

Páteř vyjměte, kuře rukama roztlačte naplocho a postupně z něj odstraňte všechny kosti a kůstky. Pomocí špikovacího nože nařízněte maso podél kosti a kost vyjměte. Kosti ponechte pouze ve stehnech a křídlech.

4

Kuře naplacato neboli ‚na motýlka‘ má rovnoměrný tvar a je na všech místech víceméně stejně silné. Nyní celé kuře potřete marinádou a nechte aspoň 2 hodiny odležet v chladu. Myslete však na to, že před grilováním musí dojít pokojové teploty.

NĚCO NAVÍC Kuře můžete vykostit a marinovat i 24 hodin předem. Potřete ho marinádou, dejte do misky, přikryjte potravinářskou fólií a uložte do chladu.

5

Kuře položte na gril nejprve kůží nahoru a zatižte ho litinovou pánví nebo cihlami (viz Co budete potřebovat). Přikryjte poklopem a 20–30 minut grilujte.

grilování kuřete

6

Sejměte závaží, kuře obraťte, opět zatižte a opékejte ještě 20 minut, aby bylo zlaté a propečené (z masa by po vpichu měla vytékat čirá šťáva). Před podáváním nechte pár minut odpočinout.

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit