Přestože jsou těstoviny považovány za součást italské gastrokultury, pokrm pasta alla vodka se proslavil hlavně v Americe, kde se těší nebývalé popularitě. Vodka má v receptu hned několik důležitých funkcí, pro které se stal pokrm velmi oblíbeným. Připravte si jej v pikantní verzi podle americké topmodelky Gigi Hadid.
Těstoviny s vodkou: Symfonie chutí nebo výmysl milovníků vodky?
Zajímá vás, proč se někdo rozhodl přidat do těstovinového pokrmu vodku? A kolik ostrého alkoholu se do receptu dává?
- Čistý alkohol prý pomáhá zintenzivnit a zvýraznit chutě.
- Ethanol prý uvolňuje rajčatovou chuť, které bychom vařením s vodou nedosáhli.
- Některé recepty uvádějí panáka vodky na ½ kg těstovin, jiné přidávají ke stejnému množství 1 polévkovou lžíci.
Základem penne alla vodka jsou těstoviny, vodka, smetana, drcená rajčata nebo rajčatová omáčka, olej a cibule. Jednoduchý těstovinový recept sám vybízí k experimentování, proto se do něj často přidává také uzenina, maso, nebo zelenina.
Pasta alla vodka podle Gigi Hadid
Pasta alla vodka byl oblíbeným pokrmem Audrey Hepburn, patří do běžného jídelníčku i americké topmodelky Gigi Hadid, která si jej ráda ještě zpestří ostými chilli papričkami. Často tak recept najdeme pod názvem Spicy Vodka Pasta. Připravte si jej s námi podle Gigi.
Co budete potřebovat?
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 malý stroužek česneku, nakrájený na kostičky
- ¼ cibule
- ¼ šálku rajčatové pasty
- ½ šálku husté smetany
- 1 lžíce vodky
- 1 lžička chilli vloček
- 225 g oblíbených těstovin
- 1 lžíce másla
- ¼ šálku parmazánu
- Bazalka k podávání
- Sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
- Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Před scezením si ¼ vody z těstovin uchovejte stranou.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a přibližně 2 minuty míchejte.
- Přidejte rajčatovou pastu a vařte, dokud vše lehce neztmavne.
- Přidejte smetanu a vodku a chvíli povařte, dokud se neodpaří alkohol.
- Do směsi přidejte chilli vločky dle chuti a za stálého míchání vařte, dokud se všechny ingredience nespojí. Dochuťte solí a pepřem a dejte hrnec stranou.
- Přidejte máslo, vraťte hrnec na sporák a míchejte na středním plameni, dokud se máslo nerozpustí.
- Na závěr přidejte těstoviny, vodu z těstovin a větší část parmazánu. Promíchejte a podle chuti ještě osolte a opepřete.
- Pasta alla vodka podávejte ozdobené parmazánem a čerstvou bazalkou.
Zběsilé těstoviny italského herce
Původ penne alla vodka je nejasný a pojí se k němu hned několik různých legend. Jedno však mají společně – penne alla vodka pochází z Itálie. A to i přesto, že byl celosvětově proslaven až v Americe, kdy jej v 80. letech podávali jako oblíbené jídlo na diskotékách.
- První zmínky o použití vodky v těstovinovém pokrmu sahají do roku 1974, kdy se v kuchařce L’Abbuffone italského herce Uga Tognazziho objevil recept na tzv. zběsilé těstoviny (pasta all'infuriata). Tognazzi v receptu použil těstoviny penne, čerstvá loupaná rajčata, panáka vodky, chilli papričky, olej, česnek a bobkový list.
- Další legenda o údajném původu praví, že recept pochází z kuchyně italské restaurace v Bologni.
- Kuchařka Essentials of Italian od Steva Seigelmana a Williama Sonomy zase tvrdí, že penne alla vodka vynalezl v 80. letech římský kuchař pro společnost vyrábějící vodku.
Ať už je původ pokrmu založeném na těstovinách a vodce jakýkoli, dnes jej s oblibou připravují restaurace po celém světě. Může za to zřejmě také znovuobjevení receptu Italskou asociací cukrářského a těstovinového průmyslu, která jej v roce 2016 navrhla k příležitosti 18. ročníku Světového dne těstovin v Moskvě.
Zdroje informací: Grazia Magazine, SilverScreenSuppers