Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyzkoušejte ikonické těstoviny s vodkou podle slavné topmodelky. Chuť pikantních penne alla vodka musíte zažít

Pasta alla vodka
ZDROJ: Mgg Vitchakorn/Unsplash
sdílet:

Přestože jsou těstoviny považovány za součást italské gastrokultury, pokrm pasta alla vodka se proslavil hlavně v Americe, kde se těší nebývalé popularitě. Vodka má v receptu hned několik důležitých funkcí, pro které se stal pokrm velmi oblíbeným. Připravte si jej v pikantní verzi podle americké topmodelky Gigi Hadid.

Těstoviny s vodkou: Symfonie chutí nebo výmysl milovníků vodky?

Zajímá vás, proč se někdo rozhodl přidat do těstovinového pokrmu vodku? A kolik ostrého alkoholu se do receptu dává? 

  • Čistý alkohol prý pomáhá zintenzivnit a zvýraznit chutě.
  • Ethanol prý uvolňuje rajčatovou chuť, které bychom vařením s vodou nedosáhli.
  • Některé recepty uvádějí panáka vodky na ½ kg těstovin, jiné přidávají ke stejnému množství 1 polévkovou lžíci

Základem penne alla vodka jsou těstoviny, vodka, smetana, drcená rajčata nebo rajčatová omáčka, olej a cibule. Jednoduchý těstovinový recept sám vybízí k experimentování, proto se do něj často přidává také uzenina, maso, nebo zelenina.

Pasta alla vodka podle Gigi Hadid

Pasta alla vodka byl oblíbeným pokrmem Audrey Hepburn, patří do běžného jídelníčku i americké topmodelky Gigi Hadid, která si jej ráda ještě zpestří ostými chilli papričkami. Často tak recept najdeme pod názvem Spicy Vodka Pasta. Připravte si jej s námi podle Gigi.

Co budete potřebovat?

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 malý stroužek česneku, nakrájený na kostičky
  • ¼ cibule
  • ¼ šálku rajčatové pasty
  • ½ šálku husté smetany
  • 1 lžíce vodky
  • 1 lžička chilli vloček
  • 225 g oblíbených těstovin
  • 1 lžíce másla
  • ¼ šálku parmazánu
  • Bazalka k podávání
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

  1. Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Před scezením si ¼ vody z těstovin uchovejte stranou.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a přibližně 2 minuty míchejte. 
  3. Přidejte rajčatovou pastu a vařte, dokud vše lehce neztmavne.
  4. Přidejte smetanu a vodku a chvíli povařte, dokud se neodpaří alkohol.
  5. Do směsi přidejte chilli vločky dle chuti a za stálého míchání vařte, dokud se všechny ingredience nespojí. Dochuťte solí a pepřem a dejte hrnec stranou.
  6. Přidejte máslo, vraťte hrnec na sporák a míchejte na středním plameni, dokud se máslo nerozpustí.
  7. Na závěr přidejte těstoviny, vodu z těstovin a větší část parmazánu. Promíchejte a podle chuti ještě osolte a opepřete.
  8. Pasta alla vodka podávejte ozdobené parmazánem a čerstvou bazalkou.

Zběsilé těstoviny italského herce

Původ penne alla vodka je nejasný a pojí se k němu hned několik různých legend. Jedno však mají společně – penne alla vodka pochází z Itálie. A to i přesto, že byl celosvětově proslaven až v Americe, kdy jej v 80. letech podávali jako oblíbené jídlo na diskotékách.

  • První zmínky o použití vodky v těstovinovém pokrmu sahají do roku 1974, kdy se v kuchařce L’Abbuffone italského herce Uga Tognazziho objevil recept na tzv. zběsilé těstoviny (pasta all'infuriata). Tognazzi v receptu použil těstoviny penne, čerstvá loupaná rajčata, panáka vodky, chilli papričky, olej, česnek a bobkový list. 
  • Další legenda o údajném původu praví, že recept pochází z kuchyně italské restaurace v Bologni.
  • Kuchařka Essentials of Italian od Steva Seigelmana a Williama Sonomy zase tvrdí, že penne alla vodka vynalezl v 80. letech římský kuchař pro společnost vyrábějící vodku.

Ať už je původ pokrmu založeném na těstovinách a vodce jakýkoli, dnes jej s oblibou připravují restaurace po celém světě. Může za to zřejmě také znovuobjevení receptu Italskou asociací cukrářského a těstovinového průmyslu, která jej v roce 2016 navrhla k příležitosti 18. ročníku Světového dne těstovin v Moskvě.

Zdroje informací: Grazia Magazine, SilverScreenSuppers

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Ochutnejte Vary všemi smysly. Hlad zaženete dokonalým steakem
  • Zajímavosti

Ochutnejte Vary všemi smysly. Hlad zaženete dokonalým steakem

Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary vypukne už za necelé dva týdny a město opět po roce zaplní tisíce filmových fanoušků. Patříte k těm, kteří si rádi užívají vše, co festival nabízí? Stíháte několik filmů...
AD
Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou
  • Jak na to

Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

K teplým večerům patří zahradní párty a grilování, proto by vám neměl ujít jednoduchý recept na skvělý grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou, píše Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni. Dá se připravit i jako rychlá...