10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky
![10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/dynovy_krem.jpg?h=e5aec6c8)
Chystáte na přípravu dýňové polévky? Sáhněte po dýni hokaido nebo po máslové dýni! Tyto dva druhy jsou na přípravu krémových polévek nejlepší. Obsahují navíc i spoustu vlákniny, vitamínů A, C, D a E, vápníku, železa, hořčíku a minerálů.
- Dýně Hokkaido - Její zářivě oranžová slupka se nemusí loupat, což vám ušetří spoustu času při přípravě. Ve slupce se skrývá navíc i spousta vitamínů! Po uvaření má dýně velmi jemnou chuť připomínající batáty.
-
Máslová dýně - Pro máslovou dýni je typický hruškovitý tvar a béžová barva. Na rozdíl od hokkaida se musí loupat a obsahuje méně semínek.
Jak vybrat tu pravou?
Pokud nepatříte mezi ty, kteří mají zahradu plnou dýní a už od léta přemýšlejí, jak je všechny zpracují, budete muset vyrazit do obchodu.
- Při výběru dýně dejte na zrakový dojem. Pokud dýně nevypadá hezky z venku, nebude o nic lepší ani uvnitř.
- Slupka by měla být neporušená, bez kazů.
- Můžete zkusit na dýni zaklepat, tak jako to děláte v létě u melounů. Dutý zvuk znamená zralost, podle váhy poznáte, jaká z dýní má více dužiny (je těžší) a jaká má více semínek (je lehčí).
- Stopka u zralých dýní je zdřevnatělá s malými prasklinami. Naopak zelená stopka značí, že dýně ještě nedozrála.
Tip: Pokud máte rádi sladké krémové polévky, sáhněte po máslové dýni.
Péct nebo vařit?
Pro intenzivní a bohatou chuť je nejlepší dýni před přípravou polévky upéct. Dýni umyjte, pokud máte máslovou tak i oškrábejte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. Na plech vyložený pečicím papírem naskládejte kousky dýně, osolte, opepřete a pečte na 180 - 200 °C po dobu 20 minut.
Variantou je dýni uvařit, rozhodně tím nic nezkazíte. Jen pokrmu budou chybět chuťové prvky, které vznikají opečením
Jak vylepšit krémovou polévku?
- Základem dýňového krému je voda nebo zeleninový vývar. Pokud chcete svoji polévku ještě více zjemnit, přidejte smetanu nebo kokosové mléko.
- Muškátový oříšek, čerstvě namletý pepř, zázvor, chilli, kari nebo česnek dýni skvěle dochutí.
- Jen pozor, ať to s kořením nepřeženete, dýňová polévka má totiž sama o sobě specifickou chuť.