Z dýní se dají uvařit spousty dobrých jídel – slaných, sladkých, pikantních. U nás ale pořád vede dýňová polévka. Výtečně chutná, a navíc je to náramná fešanda.
Suroviny
máslo
2
PL
cibule
1
ks
nakrájená nadrobno
dýně
500
g
hokkaido – očištěná, nakrájená na kostky (hokkaido se nemusí loupat, ostatní dýně ano)
vývar
600
ml
drůbeží, hovězí nebo zeleninový
česnek
2
stroužky
utřený
smetana ke šlehání
150
ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
nastrouhaný
zakysaná smetana
2
PL
dýňový olej
na pokapání
dýňová semínka
4
PL
na posypání
krutony
z dýňového či jiného hodně tmavého chleba, k podávání
chilli paprička
1
ks
sušená
Postup
1
V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovita.
2
Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka.
3
Odstavte a rozmixujte dohladka.
4
Přidejte česnek a smetanu na šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.
5
Polévku podávejte s nočkem zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 26 úžasných dýňových receptů(27 receptů)
- Nejlepší dýňové recepty aneb dýně ve všech podobách (21 receptů)
- 10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky(10 receptů)