Dýňová polévka s krutony a smetanou

Dýňová polévka s krutony a smetanou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1224 kcal
Bílkoviny 40 g
Cukr 52 g
Tuky 95 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Z dýní se dají uvařit spousty dobrých jídel – slaných, sladkých, pikantních. U nás ale pořád vede dýňová polévka. Výtečně chutná, a navíc je to náramná fešanda.

Suroviny

máslo 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená na drobno
500 g
dýně hokkaido očištěná, nakrájená na kostky
vývar 600 ml
drůbeží, hovězí nebo zeleninový
česnek 2 stroužky
utřený
smetana ke šlehání 100 ml
sůl a pepř
muškátový oříšek
nastrouhaný
zakysaná smetana 2 PL
dýňový olej
na pokapání
dýňová semínka 4 PL
na posypání
krutony
chilli paprička 1 ks
sušená

1 V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovita. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte dohladka. Přidejte česnek a smetanu na šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.

2 Polévku podávejte s nočkem zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit