Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní bylinky: šalvěj

salvej
ZDROJ: Paulina H/Unsplash
sdílet:

Voňavé zelené lístky šalvěje se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle doplní vepřové maso, připravíte z ní i skvělý čaj proti nachlazení.

V Dívce na koštěti se ze šalvěje připravoval kouzelný lektvar, vy si z ní uvařte třeba kloktadlo na bolest v krku nebo bylinkovou vodu, která zklidní pokožku hlavy. Nám jde však především o jídlo.

  • Pár lístků šalvěje dodá pokrmům nezaměnitelnou vůni a šmrnc, užívejte ji však s rozmyslem.
  • Obsahuje jedovatou silici thujon, která tepelnou úpravou vyprchá jen částečně.

Jak pěstovat šalvěj

Šalvěj snadno vypěstujete venku na zahradě nebo na balkoně v truhlíku. Vděčná a nenáročná bylinka si libuje ve slunných místech v lehké, dobře propustné půdě. Nemá ráda mráz, tak ji na zimu zakryjte chvojím nebo schovejte v květináči do chladné části domu.

  • Listy sklízejte od jara do podzimu.
  • Používat je můžete čerstvé i sušené.
  • Šalvěj můžete také zamrazit. Lístky takto vydrží až šest měsíců a uchovají si více aroma než sušené.


těstoviny se šalvějí

S čím šalvěj kombinovat

Výrazné a voňavé koření se skvěle hodí k rybám, drůbeži a tučným masům, stejně jako do paštik, nádivek a k těstovinám. Chutnat vám bude také s jablky a fazolemi. Dobře se kombinuje také s bobkovým listem, kmínem, česnekem, libečkem nebo majoránkou.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín