Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dnes vybraná pochoutka, dříve chudinské jídlo pro vězně. Proč je humr v současnosti tak drahý

Humr
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Za půlkilového humra dnes zaplatíte v českých restauracích okolo tisíce korun i více. Tihle mořští korýši ale nebyli žádanou delikatesou od nepaměti. V minulosti je dokonce považovali za šváby z moře a krmili jimi vězně. Jak to, že jsou v současnosti jídlem všech gurmánů? A proč za ně musí utratit takové astronomické částky?

  • Do čeledi humrovitých patří humr americký a humr evropský.
  • Oba druhy jsou si velmi podobní, liší se pouze barvou. Evropský humr je během života modrý a do červena se zbarví až po uvaření, zatímco ten americký je červený i zaživa.
  • Humři jsou kanibalové, když nemají dostatek potravy, jsou schopni požírat se navzájem.
  • Rostou celý život.
  • Potravu ochutnávají pomocí chlupů, které jim rostou na nohou.
  • Spousta lidí si myslí, že humři při vaření křičí bolestí. Z hrce se totiž ozvývají opravdu podivné zvuky. Jenže jde jen o vzduch, který se humrům dostal do žaludku při převozu a vařením je vytlačen ven.

V Evropě jsme si humry oblíbili brzo

Ačkoliv se historie humra jakožto vážené pochoutky po celém světě liší, dlouhou dobu byl potravou těch nejchudších vrstev společnosti.

  • V severní Evropě se humři začali jíst ve chvíli, kdy Vikingové začali používat vhodné lodě pro hlubinný rybolov.
  • Zvýšenou poptávku po mořských plodech (včetně humrů) pak v Evropě vyvolal zákaz konzumace masa z teplokrevných zvířat v období půstu.
  • Zhruba od 14. století se humři začaly postupně stávat symbolem luxusu.
  • Podnosy s humry byly často předmětem různých malířských děl, která ukazovala bohatství svých majitelů.

V Severní Americe byla hodnota humrů nízká poměrně dlouho

  • Původní obyvatelé Ameriky používali humry jako rybářské návnady a jejích tlející těla jako hnojivo pro plodiny.
  • Během 17. století byli v Americe humři tak přemnožení, že jejich cena rapidně klesla.
  • Začali se tedy připravovat jako strava pro věžně nebo jimi byli krmeni otroci.
  • Evropští osadníci humrům říkali „protein chudých mužů“.

Železniční doprava změnila humrům v Americe pověst

První polovina 19. století byla v USA ve znamení rozmachu železniční dopravy. Humři se začali podávat ve vlacích po celé zemi a tento exoticky vypadající pokrm cestujícím velice zachutnal.

  • Právě v této době kuchaři zjistili, že když se humr vaří zaživa, chutná mnohem lépe. A připravuje se tak dodnes.
  • Pokud se uvaří humr, který je už mrtvý, jeho maso získá zvláštní kašovitou strukturu, zapáchá a pravděpodobně vám po něm bude špatně.
  • Během 2. světové války byl humr jednou z mála potravin, která nebyla v USA na příděl, takže se pověst o jeho delikátním mase rozšiřovala.
  • Raketový nárůst popularity však způsobil, že humrů začalo být méně a méně, což zvýšilo jejich cenu a humr se stal vybranou specialitou spojenou s luxusním stylem života.

Proč je humr dnes tak drahý?

Cena humrů od roku 1980 po celém světě stále roste, a to z mnoha důvodů:

  • V humrovi, který váží cca kilo a čtvrt, najdete pouze okolo 100 g masa.
  • Humry není snadné ulovit. Chytají se do speciálních sítí, které se musí nastražit až na dno oceánu.
  • I když lovci nachytají plnou síť humrů, spoustu z nich vrací zpět do moře kvůli předpisům, které zakazují lovit příliš malé či velké humry a také humří samice, které zrovna kladou vejce.

„Předpisovým“ humrům se svážou klepeta, položí se na led a putují na břeh. Pak se uchovávají v nádržích se slanou vodou. Humry je potřeba uchovávat v chladném a vlhkém prostředí s dostatkem kyslíku, což také zvyšuje náklady na jejich distribuci.

Humří farmy nejsou adekvátním řešením

Jedno z řešení ke snížení nákladů představují humří farmy, které ale americkým ani evropským humrům příliš nevyhovují. Z 50 000 humřích vajíček obvykle přežijí pouze dva humři, kteří dorostou do požadované velikosti.

  • Také jsou velice náchylní k nakažlivým chorobám, zejména pokud jsou v uzavřených prostorách.
  • A dalším problémem je jejich pomalý růst. Trvá totiž celých sedm let, než humr doroste do požadované velikosti.

A kam si zajít na humra u nás v ČR? Vyzkoušejte pražské restaurace Terasa U Prince a Les Moules nebo Hliněnou baštu v Průhonicích.

Zdroje: Apetit, Food Insider

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín