Jeden z klasických receptů na humra, který údajně vznikl ve vyhlášené newyorské restauraci Delmonico (ano, v té, ze které prý pochází i recept na vejce Benedikt).
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 220°C. Listové těsto vyválejte a vykrojte z něj 12 kroužků o průměru 6–7cm a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Středy 6 kruhů vykrojte vykrajovátkem tak, aby kruhy měly cca 1cm okraj. Plné kruhy potřete prošlehaným vejcem, položte na každý kruh s vykrojeným středem a také potřete vejcem. Pečte 10–15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a opatrně vyřízněte střed tak, abyste odřízli jen vrchní část (cílem je zachovat košíček, ale ztenčit a srovnat mu dno).
2 Krevety očistěte – ulomte jim hlavičky i ocásky, vyloupejte je a vyjměte střívka.
3 V hrnci na 3 lžících másla opékejte mrkev, celer a cibuli, dokud vše nezměkne. Přisypte hlavičky, ocásky a krunýřky z krevet, přilijte 500ml vody, přiveďte k varu, ztlumte
a 20 minut vařte na mírném ohni. Pak sceďte.
4 Zbylé máslo rozehřejte v pánvi s vyšším okrajem. Přisypte vyloupané krevety a krátce je opečte, jen aby zrůžověly. Vyjměte je z pánve, přisypte mouku a krátce ji opečte, postupně zašlehejte vývar, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přilijte sherry, smetanu, tabasco a worcester a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a ještě asi 10 minut vařte, až omáčka začne houstnout. V mističce prošlehejte žloutek a pomalu za stálého šlehání k němu přilévejte trochu omáčky, potom obsah misky vmíchejte zpět do hrnce. Přidejte krevety, humra a už jen krátce prohřejte.
5 Na talíř rozdělte upečené mističky z listového těsta a do nich a okolo naaranžujte krevety s humřím masem. Přelijte omáčkou, ozdobte petrželkou a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Nejlepší je koupit čerstvého humra, uvařit jej (stačí zhruba 3–5 minut, vyloupnout maso a pak je nechat dojít v omáčce – v tom případě ho přidejte cca 5 minut před krevetami). Krunýř, hlavu a nohy humra samozřejmě přidejte do vývaru spolu s hlavičkami krevet! Pokud si ale na živého humra netroufáte, kupte mraženého, již vařeného, nebo třeba jen mražené humří ocásky. Ať tak či onak, budete-li mít krunýř, nevyhazujte ho a přihoďte do vývaru!