Humr Newburg

Humr Newburg

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2905 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 125 g
Tuky 198 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeden z klasických receptů na humra, který údajně vznikl ve vyhlášené newyorské restauraci Delmonico (ano, v té, ze které prý pochází i recept na vejce Benedikt). 

Související recepty

Cupcaky

Pokud zavítáte do některého z vyhlášených c...

Manhattan

Kombinace whiskey, sladkého vermutu a hořkého liké...

Mai Tai

Mai tai, respektive maita'i znamená v tahitšti...

Suroviny

listové těsto 250 g
vejce 1 ks
prošlehané, navíc 1 žloutek
krevety 500 g
neloupané, čerstvé
máslo 8 PL
2 ks
nahrubo
2 ks
nahrubo
cibule 1 ks
střední, nadrobno
mouka pšeničná hladká 2 PL
60 ml
smetana na vaření 60 ml
12%
tabasco
pár kapek
worcesterská omáčka 1 PL
sůl
pepř bílý 0.25 PL
mletý
humr 1 ks
vařené maso o váze cca 800 g
petrželka
čestvá, na ozdobení

Troubu předehřejte na 220°C. Listové těsto vyválejte a vykrojte z něj 12 kroužků o průměru 6–7cm a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Středy 6 kruhů vykrojte vykrajovátkem tak, aby kruhy měly cca 1cm okraj. Plné kruhy potřete prošlehaným vejcem, položte na každý kruh s vykrojeným středem a také potřete vejcem. Pečte 10–15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a opatrně vyřízněte střed tak, abyste odřízli jen vrchní část (cílem je zachovat košíček, ale ztenčit a srovnat mu dno).

Krevety očistěte – ulomte jim hlavičky i ocásky, vyloupejte je a vyjměte střívka.

3 V hrnci na 3 lžících másla opékejte mrkev, celer a cibuli, dokud vše nezměkne. Přisypte hlavičky, ocásky a krunýřky z krevet, přilijte 500ml vody, přiveďte k varu, ztlumte
a 20 minut vařte na mírném ohni. Pak sceďte.

4 Zbylé máslo rozehřejte v pánvi s vyšším okrajem. Přisypte vyloupané krevety a krátce je opečte, jen aby zrůžověly. Vyjměte je z pánve, přisypte mouku a krátce ji opečte, postupně zašlehejte vývar, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přilijte sherry, smetanu, tabasco a worcester a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a ještě asi 10 minut vařte, až omáčka začne houstnout. V mističce prošlehejte žloutek a pomalu za stálého šlehání k němu přilévejte trochu omáčky, potom obsah misky vmíchejte zpět do hrnce. Přidejte krevety, humra a už jen krátce prohřejte.

Na talíř rozdělte upečené mističky z listového těsta a do nich a okolo naaranžujte krevety s humřím masem. Přelijte omáčkou, ozdobte petrželkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Nejlepší je koupit čerstvého humra, uvařit jej (stačí zhruba 3–5 minut, vyloupnout maso a pak je nechat dojít v omáčce – v tom případě ho přidejte cca 5 minut před krevetami). Krunýř, hlavu a nohy humra samozřejmě přidejte do vývaru spolu s hlavičkami krevet! Pokud si ale na živého humra netroufáte, kupte mraženého, již vařeného, nebo třeba jen mražené humří ocásky. Ať tak či onak, budete-li mít krunýř, nevyhazujte ho a přihoďte do vývaru!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit