Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 50
Do 20 minut Snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2905 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 125 g
Tuky 198 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeden z klasických receptů na humra, který údajně vznikl ve vyhlášené newyorské restauraci Delmonico (ano, v té, ze které prý pochází i recept na vejce Benedikt). 

Suroviny

vejce 1 ks
prošlehané, navíc 1 žloutek
krevety 500 g
neloupané, čerstvé
2 ks
nahrubo
2 ks
nahrubo
střední, nadrobno
60 ml
pár kapek
worcesterská omáčka 1 PL
sůl
pepř bílý ¼ PL
mletý
humr 1 ks
vařené maso o váze cca 800 g
petrželka
čestvá, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C. Listové těsto vyválejte a vykrojte z něj 12 kroužků o průměru 6-7cm a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Středy 6 kruhů vykrojte vykrajovátkem tak, aby kruhy měly cca 1cm okraj. Plné kruhy potřete prošlehaným vejcem, položte na každý kruh s vykrojeným středem a také potřete vejcem. Pečte 10-15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a opatrně vyřízněte střed tak, abyste odřízli jen vrchní část (cílem je zachovat košíček, ale ztenčit a srovnat mu dno).

2

Krevety očistěte - ulomte jim hlavičky i ocásky, vyloupejte je a vyjměte střívka.

3

V hrnci na 3 lžících másla opékejte mrkev, celer a cibuli, dokud vše nezměkne. Přisypte hlavičky, ocásky a krunýřky z krevet, přilijte 500ml vody, přiveďte k varu, ztlumte
a 20 minut vařte na mírném ohni. Pak sceďte.

4

Zbylé máslo rozehřejte v pánvi s vyšším okrajem. Přisypte vyloupané krevety a krátce je opečte, jen aby zrůžověly. Vyjměte je z pánve, přisypte mouku a krátce ji opečte, postupně zašlehejte vývar, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přilijte sherry, smetanu, tabasco a worcester a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a ještě asi 10 minut vařte, až omáčka začne houstnout. V mističce prošlehejte žloutek a pomalu za stálého šlehání k němu přilévejte trochu omáčky, potom obsah misky vmíchejte zpět do hrnce. Přidejte krevety, humra a už jen krátce prohřejte.

5

Na talíř rozdělte upečené mističky z listového těsta a do nich a okolo naaranžujte krevety s humřím masem. Přelijte omáčkou, ozdobte petrželkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Nejlepší je koupit čerstvého humra, uvařit jej (stačí zhruba 3-5 minut, vyloupnout maso a pak je nechat dojít v omáčce - v tom případě ho přidejte cca 5 minut před krevetami). Krunýř, hlavu a nohy humra samozřejmě přidejte do vývaru spolu s hlavičkami krevet! Pokud si ale na živého humra netroufáte, kupte mraženého, již vařeného, nebo třeba jen mražené humří ocásky. Ať tak či onak, budete-li mít krunýř, nevyhazujte ho a přihoďte do vývaru!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...