0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Humr Newburg

Humr Newburg

4.2 / 5. Počet hodnocení: 47
Do 20 minut Snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2905 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 125 g
Tuky 198 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeden z klasických receptů na humra, který údajně vznikl ve vyhlášené newyorské restauraci Delmonico (ano, v té, ze které prý pochází i recept na vejce Benedikt). 

Suroviny

listové těsto 250 g
vejce 1 ks
prošlehané, navíc 1 žloutek
krevety 500 g
neloupané, čerstvé
máslo 8 PL
2 ks
nahrubo
2 ks
nahrubo
cibule 1 ks
střední, nadrobno
mouka pšeničná hladká 2 PL
60 ml
smetana na vaření 60 ml
12%
tabasco
pár kapek
worchestrová omáčka 1 PL
sůl
pepř bílý ¼ PL
mletý
humr 1 ks
vařené maso o váze cca 800 g
petrželka
čestvá, na ozdobení

Troubu předehřejte na 220°C. Listové těsto vyválejte a vykrojte z něj 12 kroužků o průměru 6–7cm a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Středy 6 kruhů vykrojte vykrajovátkem tak, aby kruhy měly cca 1cm okraj. Plné kruhy potřete prošlehaným vejcem, položte na každý kruh s vykrojeným středem a také potřete vejcem. Pečte 10–15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a opatrně vyřízněte střed tak, abyste odřízli jen vrchní část (cílem je zachovat košíček, ale ztenčit a srovnat mu dno).

Krevety očistěte – ulomte jim hlavičky i ocásky, vyloupejte je a vyjměte střívka.

3 V hrnci na 3 lžících másla opékejte mrkev, celer a cibuli, dokud vše nezměkne. Přisypte hlavičky, ocásky a krunýřky z krevet, přilijte 500ml vody, přiveďte k varu, ztlumte
a 20 minut vařte na mírném ohni. Pak sceďte.

4 Zbylé máslo rozehřejte v pánvi s vyšším okrajem. Přisypte vyloupané krevety a krátce je opečte, jen aby zrůžověly. Vyjměte je z pánve, přisypte mouku a krátce ji opečte, postupně zašlehejte vývar, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přilijte sherry, smetanu, tabasco a worcester a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a ještě asi 10 minut vařte, až omáčka začne houstnout. V mističce prošlehejte žloutek a pomalu za stálého šlehání k němu přilévejte trochu omáčky, potom obsah misky vmíchejte zpět do hrnce. Přidejte krevety, humra a už jen krátce prohřejte.

Na talíř rozdělte upečené mističky z listového těsta a do nich a okolo naaranžujte krevety s humřím masem. Přelijte omáčkou, ozdobte petrželkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Nejlepší je koupit čerstvého humra, uvařit jej (stačí zhruba 3–5 minut, vyloupnout maso a pak je nechat dojít v omáčce – v tom případě ho přidejte cca 5 minut před krevetami). Krunýř, hlavu a nohy humra samozřejmě přidejte do vývaru spolu s hlavičkami krevet! Pokud si ale na živého humra netroufáte, kupte mraženého, již vařeného, nebo třeba jen mražené humří ocásky. Ať tak či onak, budete-li mít krunýř, nevyhazujte ho a přihoďte do vývaru!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč