Polévky ze směsi ryb a plodů moře podobné bouillabaisse se vaří všude na pobřeží Francie a Itálie. Je tam totiž zvykem zpracovat vše, co se neprodá a takzvaně zbude rybářům v síti.
Suroviny
Postup
V hrnci na oleji opékejte cibuli, pórek, fenykl a česnek za stálého míchání 5 minut. Pak přidejte fenyklová semena, pomerančovou kůru a vše zalijte vínem. Zvyšte plamen a vařte 5 minut, až se víno svaří na polovinu. Přilijte vývar, přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán. Přiveďte k varu. Pak ztlumte a vařte 15 minut, až fenykl změkne. Vypněte, odstraňte bouquet garni a nechte trochu zchladnout.
Nyní můžete polévku rozmixovat, pokud ji chcete mít krémově hladkou. Není to však nutné – nerozmixovaná má zajímavou strukturu. Znovu zahřejte, případně rozřeďte dalším vývarem, vmíchejte rybu, oboje mušle a krevety. Pomalu zahřívejte a občas zamíchejte (cca 3–4 minuty), až se mušle otevřou a ryba bude uvařená. Osolte a podávejte s opečeným italským chlebem a posypané petrželkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Mořské plody 5x jinak(5 receptů )
- 26 receptů s fenyklem(28 receptů )
- Vůně Středomoří: 19 lehkých receptů (19 receptů )