Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Polévka s plody moře a fenyklem

Polévka s plody moře a fenyklem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévky ze směsi ryb a plodů moře podobné bouillabaisse se vaří všude na pobřeží Francie a Itálie. Je tam totiž zvykem zpracovat vše, co se neprodá a takzvaně zbude rybářům v síti.

Suroviny

  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 bílé cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 pórek, jen bílá část, nakrájený na tenké plátky
  • 1 bulva fenyklu, pokrájená
  • 6 stroužků česneku, nadrobno
  • 1 lžička fenyklových semen
  • 2 proužky kůry z biopomeranče (uděláte je škrabkou na zeleninu)
  • 375 ml suchého bílého vína
  • 400 g plechovka krájených rajčat
  • 375 ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • 1 bouquet garni (1 bobkový list, 2 snítky tymiánu a 4 stonky petrželky)
  • špetka šafránových nitek
  • 400 g pevné bělomasé mořské ryby bez kostí (filet), nakrájené na kostky
  • 300 g mušlí slávek, očištěných
  • 6 mušlí zaděnek, očištěných
  • 250 g středně velkých oloupaných krevet s ponechanými ocásky
  • 2 hrsti hladkolisté petrželky
  • 12 plátků italského chleba (benátský, ciabatta)

1 V hrnci na oleji opékejte cibuli, pórek, fenykl a česnek za stálého míchání 5 minut. Pak přidejte fenyklová semena, pomerančovou kůru a vše zalijte vínem. Zvyšte plamen a vařte 5 minut, až se víno svaří na polovinu. Přilijte vývar, přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán. Přiveďte k varu. Pak ztlumte a vařte 15 minut, až fenykl změkne. Vypněte, odstraňte bouquet garni a nechte trochu zchladnout.

2 Nyní můžete polévku rozmixovat, pokud ji chcete mít krémově hladkou. Není to však nutné – nerozmixovaná má zajímavou strukturu. Znovu zahřejte, případně rozřeďte dalším vývarem, vmíchejte rybu, oboje mušle a krevety. Pomalu zahřívejte a občas zamíchejte (cca 3–4 minuty), až se mušle otevřou a ryba bude uvařená. Osolte a podávejte s opečeným italským chlebem a posypané petrželkou.
 

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit