0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka s plody moře a fenyklem

Polévka s plody moře a fenyklem

5 / 5. Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2705 kcal
Bílkoviny 217 g
Sacharidy 239 g
Tuky 44 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévky ze směsi ryb a plodů moře podobné bouillabaisse se vaří všude na pobřeží Francie a Itálie. Je tam totiž zvykem zpracovat vše, co se neprodá a takzvaně zbude rybářům v síti.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule bílá 2 ks
nakrájená nadrobno
pórek 1 ks
nakrájený na tenké plátky
fenykl 1 ks
bulva, pokrájená
česnek 6 stroužků
fenyklová semínka 1 ČL
pomerančová kůra 2
proužky, uděláte je škrabkou na zeleninu
víno bílé 375 ml
suché
konzervovaná rajčata 400 g
vývar 375 ml
rybí nebo zeleninový vývar
bouquet garni 1 ks
(1 bobkový list, 2 snítky tymiánu a 4 stonky petrželky)
šafrán 1 špetka
bělomasá ryba 400 g
slávky 300 g
očištěných
zaděnky 6 ks
očištěných
krevety 250 g
oloupaných krevet s ponechanými ocásky
petrželka 2 hrsti
chleba bílý 12 plátků
(benátský, ciabatta)

1 V hrnci na oleji opékejte cibuli, pórek, fenykl a česnek za stálého míchání 5 minut. Pak přidejte fenyklová semena, pomerančovou kůru a vše zalijte vínem. Zvyšte plamen a vařte 5 minut, až se víno svaří na polovinu. Přilijte vývar, přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán. Přiveďte k varu. Pak ztlumte a vařte 15 minut, až fenykl změkne. Vypněte, odstraňte bouquet garni a nechte trochu zchladnout.

2 Nyní můžete polévku rozmixovat, pokud ji chcete mít krémově hladkou. Není to však nutné – nerozmixovaná má zajímavou strukturu. Znovu zahřejte, případně rozřeďte dalším vývarem, vmíchejte rybu, oboje mušle a krevety. Pomalu zahřívejte a občas zamíchejte (cca 3–4 minuty), až se mušle otevřou a ryba bude uvařená. Osolte a podávejte s opečeným italským chlebem a posypané petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit