Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka s plody moře a fenyklem

Polévka s plody moře a fenyklem

4.5/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2705 kcal
Bílkoviny 217 g
Sacharidy 239 g
Tuky 44 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévky ze směsi ryb a plodů moře podobné bouillabaisse se vaří všude na pobřeží Francie a Itálie. Je tam totiž zvykem zpracovat vše, co se neprodá a takzvaně zbude rybářům v síti.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
pórek 1 ks
nakrájený na tenké plátky
bulva, pokrájená
česnek 6 stroužků
fenyklová semínka 1 ČL
proužky, uděláte je škrabkou na zeleninu
suché
vývar 375 ml
rybí nebo zeleninový vývar
bouquet garni 1 ks
(1 bobkový list, 2 snítky tymiánu a 4 stonky petrželky)
šafrán 1 špetka
bělomasá ryba 400 g
slávky 300 g
očištěných
zaděnky 6 ks
očištěných
krevety 250 g
oloupaných krevet s ponechanými ocásky
petrželka 2 hrsti
chleba bílý 12 plátků
(benátský, ciabatta)

Postup

1

V hrnci na oleji opékejte cibuli, pórek, fenykl a česnek za stálého míchání 5 minut. Pak přidejte fenyklová semena, pomerančovou kůru a vše zalijte vínem. Zvyšte plamen a vařte 5 minut, až se víno svaří na polovinu. Přilijte vývar, přidejte rajčata, bouquet garni a šafrán. Přiveďte k varu. Pak ztlumte a vařte 15 minut, až fenykl změkne. Vypněte, odstraňte bouquet garni a nechte trochu zchladnout.

2

Nyní můžete polévku rozmixovat, pokud ji chcete mít krémově hladkou. Není to však nutné – nerozmixovaná má zajímavou strukturu. Znovu zahřejte, případně rozřeďte dalším vývarem, vmíchejte rybu, oboje mušle a krevety. Pomalu zahřívejte a občas zamíchejte (cca 3–4 minuty), až se mušle otevřou a ryba bude uvařená. Osolte a podávejte s opečeným italským chlebem a posypané petrželkou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín