
Za půlkilového humra dnes zaplatíte v českých restauracích okolo tisíce korun i více. Tihle mořští korýši ale nebyli žádanou delikatesou od nepaměti. V minulosti je dokonce považovali za šváby z moře a krmili jimi vězně. Jak to, že jsou v současnosti jídlem všech gurmánů? A proč za ně musí utratit takové astronomické částky?
- Do čeledi humrovitých patří humr americký a humr evropský.
- Oba druhy jsou si velmi podobní, liší se pouze barvou. Evropský humr je během života modrý a do červena se zbarví až po uvaření, zatímco ten americký je červený i zaživa.
- Humři jsou kanibalové, když nemají dostatek potravy, jsou schopni požírat se navzájem.
- Rostou celý život.
- Potravu ochutnávají pomocí chlupů, které jim rostou na nohou.
- Spousta lidí si myslí, že humři při vaření křičí bolestí. Z hrce se totiž ozvývají opravdu podivné zvuky. Jenže jde jen o vzduch, který se humrům dostal do žaludku při převozu a vařením je vytlačen ven.
V Evropě jsme si humry oblíbili brzo
Ačkoliv se historie humra jakožto vážené pochoutky po celém světě liší, dlouhou dobu byl potravou těch nejchudších vrstev společnosti.
- V severní Evropě se humři začali jíst ve chvíli, kdy Vikingové začali používat vhodné lodě pro hlubinný rybolov.
- Zvýšenou poptávku po mořských plodech (včetně humrů) pak v Evropě vyvolal zákaz konzumace masa z teplokrevných zvířat v období půstu.
- Zhruba od 14. století se humři začaly postupně stávat symbolem luxusu.
- Podnosy s humry byly často předmětem různých malířských děl, která ukazovala bohatství svých majitelů.
V Severní Americe byla hodnota humrů nízká poměrně dlouho
- Původní obyvatelé Ameriky používali humry jako rybářské návnady a jejích tlející těla jako hnojivo pro plodiny.
- Během 17. století byli v Americe humři tak přemnožení, že jejich cena rapidně klesla.
- Začali se tedy připravovat jako strava pro věžně nebo jimi byli krmeni otroci.
- Evropští osadníci humrům říkali „protein chudých mužů“.

Železniční doprava změnila humrům v Americe pověst
První polovina 19. století byla v USA ve znamení rozmachu železniční dopravy. Humři se začali podávat ve vlacích po celé zemi a tento exoticky vypadající pokrm cestujícím velice zachutnal.
- Právě v této době kuchaři zjistili, že když se humr vaří zaživa, chutná mnohem lépe. A připravuje se tak dodnes.
- Pokud se uvaří humr, který je už mrtvý, jeho maso získá zvláštní kašovitou strukturu, zapáchá a pravděpodobně vám po něm bude špatně.
- Během 2. světové války byl humr jednou z mála potravin, která nebyla v USA na příděl, takže se pověst o jeho delikátním mase rozšiřovala.
- Raketový nárůst popularity však způsobil, že humrů začalo být méně a méně, což zvýšilo jejich cenu a humr se stal vybranou specialitou spojenou s luxusním stylem života.
Proč je humr dnes tak drahý?
Cena humrů od roku 1980 po celém světě stále roste, a to z mnoha důvodů:
- V humrovi, který váží cca kilo a čtvrt, najdete pouze okolo 100 g masa.
- Humry není snadné ulovit. Chytají se do speciálních sítí, které se musí nastražit až na dno oceánu.
- I když lovci nachytají plnou síť humrů, spoustu z nich vrací zpět do moře kvůli předpisům, které zakazují lovit příliš malé či velké humry a také humří samice, které zrovna kladou vejce.
„Předpisovým“ humrům se svážou klepeta, položí se na led a putují na břeh. Pak se uchovávají v nádržích se slanou vodou. Humry je potřeba uchovávat v chladném a vlhkém prostředí s dostatkem kyslíku, což také zvyšuje náklady na jejich distribuci.

Humří farmy nejsou adekvátním řešením
Jedno z řešení ke snížení nákladů představují humří farmy, které ale americkým ani evropským humrům příliš nevyhovují. Z 50 000 humřích vajíček obvykle přežijí pouze dva humři, kteří dorostou do požadované velikosti.
- Také jsou velice náchylní k nakažlivým chorobám, zejména pokud jsou v uzavřených prostorách.
- A dalším problémem je jejich pomalý růst. Trvá totiž celých sedm let, než humr doroste do požadované velikosti.
A kam si zajít na humra u nás v ČR? Vyzkoušejte pražské restaurace Terasa U Prince a Les Moules nebo Hliněnou baštu v Průhonicích.
Zdroje: Apetit, Food Insider