Humr s bylinkovým máslem

Humr s bylinkovým máslem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Humr s bylinkovým máslem

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 1-2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1198 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 7 g
Tuky 119 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Delikátní humří maso si nejlépe rozumí právě s máslem. Stačí přidat pár bylinek a můžete servírovat pokrm jako z té nejluxusnější restaurace.

Suroviny

humr 1 ks
cca 1 kg
kopr
na ozdobení
lichořeřišnice
lístky na ozdobení
hráškové výhonky
na ozdobení
toustový chléb
bílý, opečený, k podávání
Na bylinkové máslo
pažitka 1 PL
nasekaná
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná
estragon 1 PL
nasekaný
kopr 1 PL
nasekaný
olivový olej 1 PL
citron 0.5 ks
jemně nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
česnek 2 stroužky
drcený
máslo 125 g
změklé
sůl
kajenský pepř

Postup

1

Humra usmrťte. Špičku nože postavte na linku, kterou má humr na hlavě, ostří nože směřujte k hlavě. Nůž zabodněte (chce to opravdu sílu!), prořízněte hlavu a přepulte ji.

2

Nůž otočte a prořízněte i ocas na dvě části. Bylinky rozmixujte s olejem, přidejte citronovou šťávu i kůru a česnek, vše zašlehejte do másla, osolte, opepřete, zabalte a dejte chladit.

příprava humra

3

Odlomte celá klepeta a nalomte je v kloubech tak, aby se do nich při pečení dostalo máslo.

4

Klepeto nalomte – nejlépe to jde tupou stranou nože – několikrát do něj silně klepněte. Můžete ho ale i naštípnout kleštěmi nebo si pomoci kladívkem či paličkou.

porcování humra

5

Rozklepněte ramínka, která nesou klepeta, nejlépe to půjde pomocí nože a kladívka. Nůž položte ostřím na ramínko a klepněte, nemusíte ho úplně přepůlit, stačí jen otevřít. 

6

Troubu předehřejte na 185°C. Máslo vyndejte z lednice nebo z mrazáku a část nakrájejte na silnější plátky.

porcování humra

 
7

Klepeta i poloviny humra řezem vzhůru dejte do pekáčku. Máslo rozložte nahoru. Dejte na 10 minut péct. Přendejte na talíř, přelijte zbylým rozpuštěným máslem a ozdobte bylinkami. 

humr na pekáči

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit