Humr s bylinkovým máslem

Humr s bylinkovým máslem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 1-2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1198 kcal
Bílkoviny 18 g
Cukr 7 g
Tuky 119 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Delikátní humří maso si nejlépe rozumí právě s máslem. Stačí přidat pár bylinek a můžete servírovat pokrm jako z té nejluxusnější restaurace.

Suroviny

humr 1 ks
cca 1 kg
kopr
na ozdobení
lístky lichořeřišnice na ozdobení
hráškové výhonky
na ozdobení
toustový chléb
bílý, opečený, k podávání
Na bylinkové máslo
pažitka 1 PL
nasekaná
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná
estragon 1 PL
nasekaný
kopr 1 PL
nasekaný
olivový olej 1 PL
citron 0.5 ks
jemně nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
česnek 2 stroužky
drcený
máslo 125 g
změklé
sůl
kajenský pepř

1 Humra usmrťte. Špičku nože postavte na linku, kterou má humr na hlavě, ostří nože směřujte k hlavě. Nůž zabodněte (chce to opravdu sílu!), prořízněte hlavu a přepulte ji.

2 Nůž otočte a prořízněte i ocas na dvě části. Bylinky rozmixujte s olejem, přidejte citronovou šťávu i kůru a česnek, vše zašlehejte do másla, osolte, opepřete, zabalte a dejte chladit.

3 Odlomte celá klepeta a nalomte je v kloubech tak, aby se do nich při pečení dostalo máslo.

4 Klepeto nalomte – nejlépe to jde tupou stranou nože – několikrát do něj silně klepněte. Můžete ho ale i naštípnout kleštěmi nebo si pomoci kladívkem či paličkou.

5 Rozklepněte ramínka, která nesou klepeta, nejlépe to půjde pomocí nože a kladívka. Nůž položte ostřím na ramínko a klepněte, nemusíte ho úplně přepůlit, stačí jen otevřít. 

6 Troubu předehřejte na 185°C. Máslo vyndejte z lednice nebo z mrazáku a část nakrájejte na silnější plátky.

7 Klepeta i poloviny humra řezem vzhůru dejte do pekáčku. Máslo rozložte nahoru. Dejte na 10 minut péct. Přendejte na talíř, přelijte zbylým rozpuštěným máslem a ozdobte bylinkami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit