
Humr s bylinkovým máslem
Delikátní humří maso si nejlépe rozumí právě s máslem. Stačí přidat pár bylinek a můžete servírovat pokrm jako z té nejluxusnější restaurace.
Ingredience
- 1 humr (cca 1kg)
- lístky kopru a lichořeřišnice a výhonky hrášku na ozdobení
- toust z bílého chleba k podávání
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- 1 lžíce nasekaného estragonu
- 1 lžíce nasekaného kopru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 biocitronu, jemně nastrouhaná
- kůra a vymačkaná šťáva
- 2 stroužky česneku, drcené
- 125g másla, změklého
- sůl
- kajenský pepř
NA BYLINKOVÉ MÁSLO
Příprava jídla
1 Humra usmrťte. Špičku nože postavte na linku, kterou má humr na hlavě, ostří nože směřujte k hlavě. Nůž zabodněte (chce to opravdu sílu!), prořízněte hlavu a přepulte ji.
2 Nůž otočte a prořízněte i ocas na dvě části. Bylinky rozmixujte s olejem, přidejte citronovou šťávu i kůru a česnek, vše zašlehejte do másla, osolte, opepřete, zabalte a dejte chladit.
3 Odlomte celá klepeta a nalomte je v kloubech tak, aby se do nich při pečení dostalo máslo.
4 Klepeto nalomte – nejlépe to jde tupou stranou nože – několikrát do něj silně klepněte. Můžete ho ale i naštípnout kleštěmi nebo si pomoci kladívkem či paličkou.
5 Rozklepněte ramínka, která nesou klepeta, nejlépe to půjde pomocí nože a kladívka. Nůž položte ostřím na ramínko a klepněte, nemusíte ho úplně přepůlit, stačí jen otevřít.
6 Troubu předehřejte na 185°C. Máslo vyndejte z lednice nebo z mrazáku a část nakrájejte na silnější plátky.
7 Klepeta i poloviny humra řezem vzhůru dejte do pekáčku. Máslo rozložte nahoru. Dejte na 10 minut péct. Přendejte na talíř, přelijte zbylým rozpuštěným máslem a ozdobte bylinkami.
Přidat komentář