Delikátní humří maso si nejlépe rozumí právě s máslem. Stačí přidat pár bylinek a můžete servírovat pokrm jako z té nejluxusnější restaurace.
Suroviny
humr
1
ks
cca 1 kg
na ozdobení
lichořeřišnice
lístky na ozdobení
hráškové výhonky
na ozdobení
bílý, opečený, k podávání
Na bylinkové máslo
pažitka
1
PL
nasekaná
petrželka
1
PL
hladkolistá, nasekaná
estragon
1
PL
nasekaný
kopr
1
PL
nasekaný
olivový olej
1
PL
citron
½
ks
jemně nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
česnek
2
stroužky
drcený
máslo
125
g
změklé
sůl
kajenský pepř
Postup
1
Humra usmrťte. Špičku nože postavte na linku, kterou má humr na hlavě, ostří nože směřujte k hlavě. Nůž zabodněte (chce to opravdu sílu!), prořízněte hlavu a přepulte ji.
2
Nůž otočte a prořízněte i ocas na dvě části. Bylinky rozmixujte s olejem, přidejte citronovou šťávu i kůru a česnek, vše zašlehejte do másla, osolte, opepřete, zabalte a dejte chladit.
3
Odlomte celá klepeta a nalomte je v kloubech tak, aby se do nich při pečení dostalo máslo.
4
Klepeto nalomte – nejlépe to jde tupou stranou nože – několikrát do něj silně klepněte. Můžete ho ale i naštípnout kleštěmi nebo si pomoci kladívkem či paličkou.
5
Rozklepněte ramínka, která nesou klepeta, nejlépe to půjde pomocí nože a kladívka. Nůž položte ostřím na ramínko a klepněte, nemusíte ho úplně přepůlit, stačí jen otevřít.
6
Troubu předehřejte na 185°C. Máslo vyndejte z lednice nebo z mrazáku a část nakrájejte na silnější plátky.
7
Klepeta i poloviny humra řezem vzhůru dejte do pekáčku. Máslo rozložte nahoru. Dejte na 10 minut péct. Přendejte na talíř, přelijte zbylým rozpuštěným máslem a ozdobte bylinkami.