Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Veganství: životní styl s nástrahami

Špíz z tempehu
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Veganství rozhodně není novodobý trend stravování, za kterým by stáli výživoví poradci hollywoodských hvězd. Poprvé byl pojem použit už v roce 1944, a to britskou organizací Vegan Society. Od té doby urazilo veganství poměrnou dlouhou cestu a proměnilo se v životní styl, který odmítá živočišné produkty – od masa až po koženou kabelku.

Zatímco vegetariáni nekonzumují pouze maso, vegani šli v tomto ohledu dál a ze svého jídelníčku vyškrtli veškeré živočišné produkty jako maso, vejce, mléčné výrobky nebo ryby. I když by se mohlo zdát, že výhradně rostlinná strava je „chudá“, opak je pravdou.

  • Vegani jsou při tvorbě jídelníčku natolik kreativní, že rostlinnou stravu dokážou upravit tak, aby vykazovala všechny známky plnohodnotného pokrmu.
  • Pokud už delší dobu pokukujete po veganské stravě, měli byste si osvojit právě tyto „triky“, díky kterým své tělo neochudíte o důležité látky.

Nezapomínejte na bílkoviny

Není žádným tajemstvím, že dostatek bílkovin je základním pilířem výživy. Bílkoviny, které jsou tvořeny aminokyselinami, ale nejsou jenom v mase. Jsou součástí všeho živého.

  • Zdrojem bílkovin pro vegany a vegetariány jsou například luštěniny – fazole, čočka, ovesných vločkách, pohance, quinoe, ořeších a semínkách.
  • Výborným zdrojem bílkovin je také tempeh, tofu či rostlinné nemléčné výrobky jako sójový jogurt nebo rostlinné mléko.
  • Pokud se rozhodnete pro veganskou stravu, myslete na to, že doporučený denní příjem bílkovin se pohybuje mezi 0,9 – 1 gramu na kilogram tělesné hmotnosti.

Důležité minerální látky

Vegani – začátečníci mohou zapomínat také na potřebné minerální látky a vitamíny, které primárně získáváme ze živočišných produktů.

  • Vitamín B12 je zásadní pro správný vývoj centrální nervové soustavy, krvetvorbu, syntézu DNA a proteinů a jeho zdrojem je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. V rostlinné stravě se tento vitamín nachází v tempehu, misu, spirulině a chlorele. Mnoho veganů pro jistotu konzumuje vitamín B12 ve formě doplňků stravy.
  • Stopový prvek selen získáváme běžně z vepřového masa nebo vnitřností. Důležitý selen ale bohatě dodají také para ořechy. Jediný para ořech obsahuje doporučené denní množství selenu.
  • Vegani by si také měli dát pozor na dostatek jódu, který je nezbytně nutný pro správný růst, vývoj mozku a správnou funkci nervů a svalů. Skvělým zdrojem jódu je vincentka, mořské řasy nori nebo wakame.
  • Vitamín D, jehož potravinovými zdroji jsou hlavně ryby a vejce, mohou vegani a vegetariáni nahradit doplňky stravy, případně houbami, které vyrostly na sluníčku.  

Med, avokádo a mandle – (ne)vhodné pro vegany

Na první pohled by se mohlo zdát, že med, avokádo a mandle jsou typicky veganské pochoutky. Vegani ale upozorňují, že při pěstování avokád a mandlí se zneužívají včely, které farmáři dovážejí do avokádových a mandloňových sadů. Mnoho veganů se vyhýbá také konzumaci medu, neboť za jeho produkcí stojí včely, a tudíž ho považují za živočišný produkt. 

Zdroj: Časopis Apetit 

Související články

Autor: Alžběta Rybářová, autorský článek

Apetit magazín