Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Konec plastových brček: Toto jsou ekologické alternativy

limonáda s brčkem
ZDROJ: the-humble-co
sdílet:

Brčka patří k letním drinkům, piknikům s přáteli i dětské oslavě narozenin. Ve skleničkách s barevným obsahem vypadají skvěle, po vypití tekutiny však ztrácejí svůj význam, a tak putují do koše. Jednorázová brčka se však dají jednoduše nahradit za znovupoužitelná či recyklovatelná. Svůj účel splní stejně dobře a ve většině případů vypadají mnohem lépe než jejich plastové protějšky. Vyvarujte se vytváření zbytečného odpadu a vyberte si některá ekologická brčka. 

Řada společností po celém světe reagovala na neútěšné přehlcení jednorázovými plasty výrobou znovupoužitelných nebo recyklovatelných příborů, obalů na potraviny, ale také brček. Vybírat tedy můžete mezi brčky několika výrobců i mezi typy materiálů, ze kterých jsou vyrobena. Některá po použití jednoduše vymyjete a můžete znovu použít. Až doslouží brčka organického původu, můžete je jednoduše vyhodit na kompost. Přinášíme vám podrobný přehled, jaké možnosti trh nabízí.

Bambusová

Brčka lze velice snadno získat z dutých slámek bambusu. Jedná se o 100% přírodní výrobek bez chemických ošetření. Bambusová brčka lze po opláchnutí znovu použít, několik týdnů vám tedy jistě poslouží, jen je po vypití drinku nezapomeňte ve vlhkém dřezu. Je třeba, aby důkladně vyschla. Prodejci k nim většinou přidávají také speciální kartáček usnadňující jejich mytí.

smoothie

Skleněná

Nejhezčí provedení ekologických brček spatřujeme u skleněných kousků. Pokud si dáte trochu práce s hledáním, objevit můžete lokální výrobce, kteří vyrábějí brčka z českého skla. Brčko tak necestuje přes půl světa a vy podpoříte tuzemskou firmu. Sklo nijak neovlivňuje chuť nápoje, nevypouští toxiny a vypadá skvěle. Výrobci také kladou důraz na tvrdost skla, a tak volí borosilikátové. K balení přidávají látkové sáčky a kartáček na mytí. Skleněná brčka jsou k dostání v několika barevných variantách, jednoduchých designech i v klasickém, mírně zahnutém tvaru. Pokud nespadnou na tvrdý povrch, vydrží i několik desítek let.

Silikonová

Další dlouhotrvající variantou jsou brčka vyráběná ze silikonu, ani u něj se nemusíte bát škodlivých chemikálií, výrobci chemickou bezpečnost garantují certifikací LFGB. Silikonové provedení umožňuje využít celou paletu barev, je tedy na vás, jaký design si zvolíte. Na výběr jsou rovná i zahnutá brčka v různých šířkách. Silikonové, nerezové a skleněné materiály lze použít na studené i horké nápoje.

Slámová

Použití slámy z obilí přináší ekologické řešení, při kterém se využije druhotný odpad. Sláma je bezpečná, nerozmáčí se, neovlivní chuť nápoje a po použití ji jednoduše hodíte na kompost nebo do hnědé popelnice na bioodpad. Slámová brčka lze vymýt a použít opakovaně. Protože jsou křehká, je jejich životnost po pár použitích u konce. Někteří výrobci přesto uvádějí, že se dají mýt v myčce nádobí. Stébla žita či pšenice jsou tak ideálním řešením pro ty, co se zajímají o udržitelný způsob života.

Nerezová

Brčka, která vám vydrží klidně celý život, se vyrábějí z nerezu. Je pro ně typická jednoduchý design a různá barevná provedení. Do jejich výroby se pustila i řada českých firem. Nerez neuvolňuje škodlivé látky, nemusíte se tedy bát o zdraví vás či vašich dětí. K dostání jsou hned v několika velikostech, včetně širších nerezových pro konzumaci smoothie, v rovném či zahnutém provedení. Brčka se myjí jednoduše pod tekoucí vodou, k ruce vám bude opět speciální štěteček. Brčka můžete také jednoduše vložit do myčky.

fialové smoothie

Kompostovatelná

Ekologická 100% kompostovatelná brčka využívají organických materiálů, aby po použití mohla putovat na váš kompost, kde se rozloží. Jsou vyráběna ze směsi rostlin či BIO plastu, který se získává z obnovitelných zdrojů, jako jsou například kukuřičný škrob, cukrová třtina či pšenice. K dostání jsou v několika designových provedeních, jejich použití je příjemnější než u papírových brček - ta se  totiž během delšího popíjení rozpouštějí.

Těstovinová

Přišla vám nečekaná návštěva a vy jste se nestihli vybavit brčky? Dobře vám poslouží semolinové těstoviny s dutým vnitřkem (macaroni, bucatini), které v nouzi zastoupí plastová i ekologická brčka. A zbytek těstovin můžete uvařit s rychlou rajčatovou omáčkou nebo pestem k večeři.

Jedlá brčka

Nejmenší stopu po sobě zanechají jedlá brčka, která možná sníte ještě dříve, než vyprázdníte skleničku. K dostání jsou v několika příchutích, např. jablečná či jahodová. Vyrábí se z pšenice a ovocné vlákniny, slazeny jsou stévií. Po 20 minutách v nápoji změknou a lze je snadno sníst. Chutí připomínají bonbony Lipo. Ve skleničce s nápojem vydrží kolem jedné hodiny. Někteří výrobci garantují jejich odolnost i v teplých nápojích. Zkuste připravit horkou čokoládu s jedlým brčkem vašim dětem a sledujte jejich reakci, až se do brčka poprvé zakousnete.

Foto v textu: Unsplash: Louis Hansel, Paul McGrath

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč