Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Historie piknikování plus tipy, jak si připravit dokonalý piknik

Historie pikniku
ZDROJ: Svetlana Kuznetsova/Unsplash
sdílet:

Těžko nesouhlasit s názorem spisovatele W. Somerseta Maughama, který napsal, že je jen málo věcí tak příjemných jako oběd na pikniku. I když se k zábavě občas přidají mravenci a vosy, hostina v přírodě je potěšením pro duši. Jak si připravit dokonalý piknik? A jaká je jeho historie?

Základem každého dobrého pikniku je kvalitní pikniková deka. Zespodu by měla mít nejlépe hliníkovou vrstvu, která vás bude v případě chladu od země chránit před prochladnutím. Cení se také její skladnost a v neposlední řadě design.

K pikniku nedomyslitelně patří dobré jídlo. Ideálně takové, které se dobře přenáší a pohodlně konzumuje. Podle našich receptů si doma můžete předem připravit spoustu pokrmů ideálních pro hodování v trávě – nejen sendviče, bagety či wrapy.

Historie pikniku  

Odkud pochází francouzské slovo pique-nique je tak trochu záhadou. Jednou z teorií je, že jeho původ lze vypátrat v knize Tonyho Willise Origines de la Langue Française z roku 1692. Slovo pique-nique autor používá jako označení skupiny osob, která si na večeři v restauraci přinese své vlastní víno.

V 18. století se slovo piknik stalo výrazem pro setkání lidí, kdy každý přinesl něco k jídlu, nebo se alespoň na jídle finančně podílel. Vznikaly i restaurace, které byly ve stylu pique-nique. Vše ale probíhalo uvnitř a kultura piknikování byla jen pro vyšší třídu.

  • Piknik po celém světě zpopularizovala až francouzská revoluce. Francouzští aristokraté emigrovali do Anglie, USA, Rakouska a dalších zemí a přivezli si s sebou své tradice včetně piknikování.
  • O rozšíření pikniku v Británii se zasloužila i skupina 200 mladých bohatých frankofilů, kteří koncem roku 1801 založili Pic Nic Society. Po sdílené večeři se zpívalo, tančilo a hrálo, hlavní zábavou byla vždy amatérská divadelní hra. 
  • Později pikniky začali pořádat lidé z nově vznikající střední vrstvy a přesunuly se do venkovního prostředí. Piknik přestal být spojován s hudbou a tancem a stal se prostou a klidnou událostí.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín