Na artyčoky naprosto běžně narazíte ve středomořské kuchyni. I proto jim to na talíři nejvíc sluší společně s olivovým olejem, tymiánem a sušenými rajčaty. Artyčoky svojí masitou chutí skvěle doplní saláty, jehněčí maso i zeleninové ragú.
Artyčoky patří mezi kulturní, tedy člověkem zušlechtěnou, zeleninu. Slovem artyčok se označuje samostatný druh nebo poddruh artyčoku kardového. Artyčok připomíná bodláky, se kterými je v příbuzenském vztahu.
Artyčoky se hojně pěstují v teplých oblastech, jelikož jim nesvědčí mrazy pod -10 °C. Jejich domovinou je Středomoří. Najdete je ve španělské či italské kuchyni, ale taky ve Francii, Maroku a Izraeli. Pěstují se pro květenství, která se sklízí nevyzrálá. Tato nevykvetlá bodlákovitá poupata mají mj. afrodiziakálními účinky.
Proč zařadit artyčok do jídelníčku
Díky obsahu zdraví prospěšných látek se artyčok směle řadí mezi superpotraviny, které dokážou v našem těle hotové divy. Mají vysoký obsah antioxidantů a vlákniny. Artyčoky jsou bohaté na mangan, vitamín K a draslík.
Jak na ně
Při nákupu pamatujte na to, že nejlepší artyčoky mají těžký, pevný stonek, tuhé poupě a tuhé, neovadlé listy. Nekupujte artyčoky s ohebnými stonky a vysušenými listy.
Barva musí být jasná. Artyčoky je vhodné spotřebovat ihned. Pokud je potřebujete uskladnit, pak je neomyté umístěte do chladničky. Takto vydrží zhruba tři dny.
Jak očistit a připravit artyčoky
- Malé artyčoky se skoro nemusí čistit, velké je potřeba očistit důkladně.
- Vrchní část (v jedné třetině od stonku) celou odřízněte.
- Stonek neřezejte, ale vylomte ho. Vytáhnete tak tvrdá vlákna, která by v artyčoku vadila při jeho konzumaci.
- Nožem celý artyčok kolem dokola opatrně okrojte.
- Odřezejte všechny zelené listy.
- Malým nožem dále začišťujete, dokud se nadostanete k srdíčku, které budete potřebovat.
- Nyní odstraňte lžičkou bodlákové chmýří.
- Vařte v osolené vodě s bylinkami, česnekem a olivovým olejem pár minut, dokud nebudou al dente. Až potom je můžete dál upravovat.
Pozor! Artyčok při čistění rychle hnědne, abyste tmavnutí předešli, vložte ho co nejrychleji po očištění do studené vody s citronovou šťávou.
Ve Středomořském stylu
Při úpravě dejte artyčokům to, co je pro ně přirozené. Rozumí si se sušenými rajčaty, tymiánem, rozmarýnem či olivovým olejem. Perfektní tandem tvoří artyčoky také s česnekem či řapíkatým celerem. Jejich masitá chuť nic víc nepotřebuje.
Připravte si artyčokové lahůdky
Využití artyčoku v kuchyni má mnoho podob, s jeho přípravou je ale potřeba si pohrát. V kulinářském světě se artyčok používá syrový, vařený, pečený, dušený, smažený, nakládaný či grilovaný. Artyčoky můžete použít do těstovin, rýže nebo si je připravit plněné. Hodí se jako příloha k rybám, všem masům a také do salátu.