0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Historie piknikování plus tipy, jak si připravit dokonalý piknik

Historie pikniku
ZDROJ: Svetlana Kuznetsova/Unsplash
sdílet:

Těžko nesouhlasit s názorem spisovatele W. Somerseta Maughama, který napsal, že je jen málo věcí tak příjemných jako oběd na pikniku. I když se k zábavě občas přidají mravenci a vosy, hostina v přírodě je potěšením pro duši. Jak si připravit dokonalý piknik? A jaká je jeho historie?

Základem každého dobrého pikniku je kvalitní pikniková deka. Zespodu by měla mít nejlépe hliníkovou vrstvu, která vás bude v případě chladu od země chránit před prochladnutím. Cení se také její skladnost a v neposlední řadě design.

  • Krásné piknikové deky najdete například v Butlers nebo na Bella Rose, kde na ně budete mít v rámci Dnů Apetit 20% slevu! Dny Apetit se konají od 13. do 19.6. 2022 a během nich můžete nakupovat online za skvělé ceny!

K pikniku nedomyslitelně patří dobré jídlo. Ideálně takové, které se dobře přenáší a pohodlně konzumuje. Podle našich receptů si doma můžete předem připravit spoustu pokrmů ideálních pro hodování v trávě – nejen sendviče, bagety či wrapy.

Delikatesy a alkohol se slevou

  • V rámci Dnů Apetit můžete vyzkoušet kančí paštiku s ostružinami se slevou 15 % od Baroque Market.
  • V Praze se cestou na piknik můžete stavit do vyhlášené chlebíčkárny Chlebíčky Letná s 20% slevou.
  • Když v obchodech Delmart nakoupíte během Dnů Apetit za 500 Kč, zaplatíte jen 400 Kč!

Nikdo neříká, že na pikniku nutně musíte pít alkohol. Ale jen si to představte. Slunce svítí, o zábavu je postaráno a vy upíjíte stylový aperitiv Chandon Garden Spritz nebo aromatické víno The Pale by Sacha Lichine. Nejen na ně dostanete slevu 20% na idrinks.cz.  

  • Stejnou slevu dostanete v e-shopu i prodejně Warehouse #1 na Cinzano, ze kterého můžete vytvořit řadu dokonalých míchanéých drinků.
  • Pokud máte raději cider, máme pro vás výhodnou nabídku jednoho z nejlepších na trhu. K Cidre Kliment v e-shopu eshop.cidrerie.cz dostanete sadu 4 sklenic designovaných architektem Pelclem.
  • A jestli si přece raději volíte nealko, vyzkoušejte perlivý nápoj z fermentovaného čaje Loklok kombucha. Ochutnat ho můžete se slevou 17 %!

Přijměte naši pozvánku na náš Apetit piknik, který se bude konat 18. června v pražské Grébovce. Vychutnejte si skvělé jídlo, letní atmosféru, oslavte s redakcí narozeniny časopisu Apetit a křest nové kuchařky, užijte si setkání s hvězdnými hosty, workshopy, zábavné show, slevy a další výhody. Odnesete si nejen krásné zážitky, ale také úžasné dárky a cenné výhry. Další informace o programu najdete zde! Moc se na vás těšíme!

Historie pikniku  

Odkud pochází francouzské slovo pique-nique je tak trochu záhadou. Jednou z teorií je, že jeho původ lze vypátrat v knize Tonyho Willise Origines de la Langue Française z roku 1692. Slovo pique-nique autor používá jako označení skupiny osob, která si na večeři v restauraci přinese své vlastní víno.

V 18. století se slovo piknik stalo výrazem pro setkání lidí, kdy každý přinesl něco k jídlu, nebo se alespoň na jídle finančně podílel. Vznikaly i restaurace, které byly ve stylu pique-nique. Vše ale probíhalo uvnitř a kultura piknikování byla jen pro vyšší třídu.

  • Piknik po celém světě zpopularizovala až francouzská revoluce. Francouzští aristokraté emigrovali do Anglie, USA, Rakouska a dalších zemí a přivezli si s sebou své tradice včetně piknikování.
  • O rozšíření pikniku v Británii se zasloužila i skupina 200 mladých bohatých frankofilů, kteří koncem roku 1801 založili Pic Nic Society. Po sdílené večeři se zpívalo, tančilo a hrálo, hlavní zábavou byla vždy amatérská divadelní hra. 
  • Později pikniky začali pořádat lidé z nově vznikající střední vrstvy a přesunuly se do venkovního prostředí. Piknik přestal být spojován s hudbou a tancem a stal se prostou a klidnou událostí.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit