Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Je český česnek opravdu nejkvalitnější? dTest testoval u 17 vzorků štiplavost, obsah pesticidů a těžkých kovů

Česnek
ZDROJ: stevepb/pixabay
sdílet:

Je česnek vypěstovaný u nás opravdu chuťově nejvýraznější, jak se mnozí domnívají? Bylo to krásné. Ale jak ukázal spotřebitelský test, určit kvalitu pouze země původu nelze.

Posledních dest let citelně roste zájem zákazníků o český česnek. Sháňku po něm posílily i obchodní řetězce, které v reakci na spotřebitelský trend zařadily tuzemský česnek do nabídky. Často ho přitom prezentují jako zvlášť kvalitní zboží a český původ náležitě zdůrazňují.

Čím to, že se z českého česneku stala tak zvučná značka?

Soudě podle veřejně dostupných názorů na něm konzumenti oceňují především jeho chuť, údajně výraznější než u dovozové konkurence. Dalšími výhodami tuzemské produkce by pak měla být i nižší míra chemického ošetření a to, že na náš stůl neputuje přes půl světa.

Rozhodli jsme se proto ověřit, zda jsou výše uvedené předpoklady založeny na pravdě,‘ říká šéfredaktroka časopisu dTest Hana Hoffmanová s tím, že v supermarketech nakoupili 17 vzorků baleného česneku různého původu a poslali je do laboratoře, kde se měřila intenzita štiplavosti, obsah pesticidů a nežádoucích těžkých kovů.

  • Při výběru vzorků byla snaha především o co nejpestřejší zastoupení zemí původu, takže do testu se dostalo osm českých, pět španělských, dva italské a dva čínské vzorky.
  • Posledně jmenované však byly k mání pouze coby speciální jednostroužkové odrůdy, které bohužel nejsou plně srovnatelné s ostatními.
  • Jiný druh z Číny však nebyl v srpnu loňského roku, kdy test probíhal, k dispozici. Dalšími zvláštnostmi byly tři vzorky biočesneku a také španělský česnek Ajo Morado de Las Pedroñeras – speciální odrůda s evropskou ochrannou známkou původu.

(Ne)účinná obrana

Stroužek česneku obsahuje okolo 58% vody, 30% sacharidů, 6% bílkovin, 2% vlákniny a 0,5% tuku. Dalšími složkami jsou vitaminy B1, B3, B5, B6, C, E a také skupina asi 30 sirnatých látek, které stojí za jeho štiplavou chutí. Nejdůležitější z nich se nazývá alliin.

Ten je za normálních okolností ukryt v buňkách česneku a čeká na okamžik, kdy se pletivo mechanicky poruší. V tu chvíli se k alliinu dostane enzym alliináza, který dosud stabilní, nijak nevonící alliin přemění na těkavý, štiplavý allicin. Právě ten dává česneku chuť, vůni a na rozdíl od výchozího alliinu má také antimikrobiální účinky. Štiplavost, těkavost i biologické účinky allicinu mají jednoduché vysvětlení.

Štiplavost jako obrana před škůdci

Popsaný scénář jeho vzniku totiž v přírodě nastává jako reakce na poškození česneku škůdci. Ty větší by po zakousnutí měla odradit nepříjemná palčivost, mikroskopické škůdce by rostlina přímo zahubila. Člověka však obranný mechanismus česneku naopak láká.

  • Odborná literatura uvádí, že se obsah alliinu v česneku pohybuje od 0,2 do 2%. Do tohoto teoretického rozpětí se vešly i vzorky v testu, přičemž nejvyšší koncentrace předvedly italské vzorky (12,9g/kg), v těsném závěsu za nimi se umístila španělská produkce.
  • U českých vzorků bylo v průměru nalezeno 10,7g/ kg. Druhé měření zjišťovalo koncentraci pyruvátu, látky rovněž vznikající při enzymatickém rozkladu alliinu. Neplatilo však, že čím více prekurzoru česnek obsahoval, tím více štiplavých látek se z něj uvolní.
  • Zjištěné koncentrace pyruvátu se opět vešly do teoretického rozpětí od 30 do 200μmol/g, ale i ty nejvyšší zjištěné hodnoty zůstaly teoretickému maximu dost dlužny.
  • Po sečtení obou dílčích výsledků se jako nejříznější ukázala dvojice vzorků španělského původu Cervati Bio Nature Aglio a Albert/ Albertova Tržnice Česnek. Z česneku vypěstovaného u nás se pak dařilo nejlépe tomu, jenž se prodával pod značkou Tesco.

Bez kovové příchuti a v kvalitě bio

Různé studie ukázaly, že česnek může snižovat toxický účinek těžkých kovů v organismu. Na druhou stranu může být
i jejich zdrojem v jídelníčku, stejně jako jakákoliv zelenina pěstovaná v nevhodném prostředí. „Do hledáčku jsme si proto vzali obvyklou sestavu kovů: kadmium, olovo, arzen a rtuť,“ vypočítává Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Spolu se zmíněnými škodlivými těžkými kovy navíc proběhla kontrola hladiny mědi a chromu. Ty jsou v určité míře pro fungování lidského organismu nezbytné, nicméně v nadměrném množství se rovněž mohou kumulovat a škodit. Všechny vzorky byly v pořádku. „Pokud jde o přítomnost pesticidů, lze výsledky označit jedním slovem za vynikající,“ pochvaluje si Hana Hofmannová z dTestu.

Stručné čtení

Česnek patří mezi druhy zeleniny, které se řídí tzv. obecnou obchodní normou. Ta říká, že do prodeje smí jít pouze nepoškozené, čisté zboží bez hniloby a stop po škůdcích. Jiné speciální požadavky závazný předpis nedává. Stejně skromný je i soupis povinných informací: na etiketě baleného česneku musíme najít název produktu, adresu dodavatele, zemi původu, identifikační číslo šarže a údaj o množství vyjádřený hmotnostínebopočtemkusůvbalení. Z pohledu povinných údajů byly všechny etikety v pořádku.

Zdroje informací: dTest, časopis Apetit, Hana Hoffmannová

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Šilhová

Apetit magazín