Fazole, kukuřice, chilli papričky – přísady typické pro mexickou kuchyni najdete v tamních hrncích a talířích v bezpočtu možných obměn. Pojďme společně ochutnat 5 jídel, která snadno připravíte i v české kuchyni.
Pokud chcete ochutnat Mexiko, bez odolného jazyka se neobejdete. Barevnému jídlu vévodí chilli papričky, které mu dodávají nejen pikantnost, ale i rozmanitou chuť. A které pokrmy při prozkoumávání pálivého Mexika určitě nevynechat? Do následujících dobrot si můžete naložit chilli, kolik jen snesete.
- Jen pozor během přípravy. Nesahejte si do očí ani na citlivá místa, raději pracujte v gumových rukavicích a při opékání či vaření většího množství ďábelských chilli papriček dobře větrejte kuchyň.
1 Guacamole
Studená avokádová omáčka má v mexické kuchyni své nenahraditelné místo. Najdete ji na každém stole při téměř každé příležitosti a jíst se dá prakticky ke všemu.
Směs rozmačkaného vyzrálého avokáda, rajčat a cibule příjemně chuťově vyvažují čerstvý koriandr, kyselá limeta a samozřejmě neopomenutelné chilli papričky.
2 Quesadilly
Pikantní nálož v balíčku. Zapečené tortillové placky představují jednoduché a rychlé jídlo v pracovním týdnu i pro nečekanou návštěvu. Navíc se skvěle grilují (a vypadají opravdu efektně). Plnit je můžete, čím máte rádi. Hlavně nezapomeňte vybrat nějaký dobře se rozpouštějící sýr.
3 Tacos
Na první pohled malé nic, ale skrývá se v něm spousta chuti. Do malých kukuřičných tortill můžete zabalit úplně cokoli. Připravte rybu nebo ugrilujte maso i různé druhy zeleniny, připravte několik studených omáček a nechte hosty, aby si své jídlo sami sestavili.
4 Kukuřice se sýrem
Nenápadný papričkový zabiják. Kombinace tří základních složek mexické kuchyně – chilli, kukuřice a fazolí – je levná a sytivá. Množství chilli dávkujte postupně. Přidat můžete vždycky, ale ubrat už ne.
5 Chili con carne
Vsadili byste se, že mezi tradiční mexické pokrmy patří chili con carne? Nenechte se mýlit. Tato oblíbená texaská klasika má prý s Mexikem společné možná tak suroviny (fazole, chilli), ale určitě ne původ. Ten do dneška obklopují různé mýty.
- Údajně pochází ze Španělska, kde se o jeho vznik se zasloužila jedna jeptiška. Od počátku se připisuje především kuchyni chudých lidí.
- Jisté je, že tolik milované mleté maso pomalu dušené s rajčaty a kořením skvěle vynikne se čtverečkem čokolády a pořádnou porcí chilli papriček.
- Zda do něj přidat i fazole, necháme na vás.
- A ač není přímo mexické, zmínit jsme tuhle snadnou lahůdku z jednoho hrnce prostě museli.
- Skvělá je zabalená do tortillových placek.