Fazole, kukuřice, chilli papričky – přísady typické pro mexickou kuchyni najdete v tamních hrncích a talířích v bezpočtu možných obměn. Pojďme společně ochutnat pestrá mexická jídla, která snadno připravíte i v české kuchyni. Žádné dlouhé vaření vás nečeká!
Pokud chcete ochutnat Mexiko, bez odolného jazyka se neobejdete. Barevnému jídlu vévodí chilli papričky, které mu dodávají nejen pikantnost i rozmanitou chuť. A které pokrmy při prozkoumávání pálivého Mexika určitě nevynechat? Do následujících dobrot si můžete naložit chilli, kolik jen snesete.
- Jen pozor během přípravy. Nesahejte si do očí ani na citlivá místa, raději pracujte v gumových rukavicích a při opékání či vaření většího množství ďábelských chilli papriček dobře větrejte kuchyň.
1. Guacamole
Studená avokádová omáčka má v mexické kuchyni své nenahraditelné místo. Najdete ji na každém mexickém stole při téměř každé příležitosti, jíst se dá prakticky ke všemu.
- Směs rozmačkaného vyzrálého avokáda, rajčat a cibule příjemně chuťově vyvažují čerstvý koriandr, voňavá kyselá limeta a neopomenutelné chilli papričky.
2. Quesadilly
Zapečené tortillové placky představují jednoduché a rychlé jídlo v pracovním týdnu i pro nečekanou návštěvu. Navíc se skvěle grilují (a vypadají opravdu efektně). Plnit je můžete, čím máte rádi. Hlavně nezapomeňte vybrat nějaký dobře se rozpouštějící sýr, jako jsou mozzarella nebo oblíbený čedar.
3. Tacos
Na první pohled malé nic, ale skrývá se v něm spousta chuti. Do malých kukuřičných tortil můžete zabalit úplně cokoli. Připravte rybu nebo ugrilujte maso i různé druhy zeleniny, připravte několik studených omáček a nechte hosty, aby si své jídlo sami sestavili.
- Tacos se vyskytují ve dvou variantách – měkké a křupavé.
4. Kukuřice se sýrem
Nenápadný papričkový zabiják. Kombinace tří základních složek mexické kuchyně – chilli, kukuřice a fazolí – je levná a sytivá. Množství chilli dávkujte postupně. Přidat můžete vždycky, ale ubrat už ne.
5. Chili con carne
Vsadili byste se, že mezi tradiční mexické pokrmy patří chili con carne? Nenechte se mýlit. Tato oblíbená texaská klasika má prý s Mexikem společné možná tak suroviny (fazole, chilli), ale určitě ne původ. Ten do dneška obklopují různé mýty.
- Údajně pochází ze Španělska, kde se o jeho vznik se zasloužila jedna jeptiška. Od počátku se připisuje především kuchyni chudých lidí.
- Jisté je, že tolik milované mleté maso pomalu dušené s rajčaty a kořením skvěle vynikne se čtverečkem čokolády a pořádnou porcí chilli papriček.
- Zda do něj přidat i fazole, necháme na vás.
- A ač není přímo mexické, zmínit jsme tuhle snadnou lahůdku z jednoho hrnce prostě museli.
- Skvělá je zabalená do tortillových placek.