0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání
sdílet:

Fazole, kukuřice, chilli papričky – přísady typické pro mexickou kuchyni najdete v tamních hrncích a talířích v bezpočtu možných obměn. Pojďme společně ochutnat 5 jídel, která snadno připravíte i v české kuchyni. 

Pokud chcete ochutnat Mexiko, bez odolného jazyka se neobejdete. Barevnému jídlu vévodí chilli papričky, které mu dodávají nejen pikantnost, ale i rozmanitou chuť. A které pokrmy při prozkoumávání pálivého Mexika určitě nevynechat? Do následujících dobrot si můžete naložit chilli, kolik jen snesete.

  • Jen pozor během přípravy. Nesahejte si do očí ani na citlivá místa, raději pracujte v gumových rukavicích a při opékání či vaření většího množství ďábelských chilli papriček dobře větrejte kuchyň.

1 Guacamole

Studená avokádová omáčka má v mexické kuchyni své nenahraditelné místo. Najdete ji na každém stole při téměř každé příležitosti a jíst se dá prakticky ke všemu.

Směs rozmačkaného vyzrálého avokáda, rajčat a cibule příjemně chuťově vyvažují čerstvý koriandr, kyselá limeta a samozřejmě neopomenutelné chilli papričky.

2 Quesadilly

Pikantní nálož v balíčku. Zapečené tortillové placky představují jednoduché a rychlé jídlo v pracovním týdnu i pro nečekanou návštěvu. Navíc se skvěle grilují (a vypadají opravdu efektně). Plnit je můžete, čím máte rádi. Hlavně nezapomeňte vybrat nějaký dobře se rozpouštějící sýr

3 Tacos

Na první pohled malé nic, ale skrývá se v něm spousta chuti. Do malých kukuřičných tortill můžete zabalit úplně cokoli. Připravte rybu nebo ugrilujte maso i různé druhy zeleniny, připravte několik studených omáček a nechte hosty, aby si své jídlo sami sestavili.

4 Kukuřice se sýrem

Nenápadný papričkový zabiják. Kombinace tří základních složek mexické kuchyně – chilli, kukuřice a fazolí – je levná a sytivá. Množství chilli dávkujte postupně. Přidat můžete vždycky, ale ubrat už ne.

5 Chili con carne 

Vsadili byste se, že mezi tradiční mexické pokrmy patří chili con carne? Nenechte se mýlit. Tato oblíbená texaská klasika má prý s Mexikem společné možná tak suroviny (fazole, chilli), ale určitě ne původ. Ten do dneška obklopují různé mýty.

  • Údajně pochází ze Španělska, kde se o jeho vznik se zasloužila jedna jeptiška. Od počátku se připisuje především kuchyni chudých lidí.
  • Jisté je, že tolik milované mleté maso pomalu dušené s rajčaty a kořením skvěle vynikne se čtverečkem čokolády a pořádnou porcí chilli papriček.
  • Zda do něj přidat i fazole, necháme na vás.
  • A ač není přímo mexické, zmínit jsme tuhle snadnou lahůdku z jednoho hrnce prostě museli.
  • Skvělá je zabalená do tortillových placek.

Mexiko nasladko

Čím vyrovnat všechny ty pálivosti? Mexičané milují slaďoučký koláč tres leches, tedy třímlékový. Je krásně vláčný a dokonale lahodný. Najdete v něm dva druhy kondenzovaného mléka a navíc mléko plnotučné či smetanu.
 
  • Pokud zrovna po Vánocích hubnete, z dálky se mu vyhněte. Kdo by ale počítal kalorie, když jde o sladké blaho ve své koncentrované podobě?
 
V Mexiku se dezerty na podobném principu poprvé objevily v 19. století, ale receptura prý pochází z období evropského středověku. Tres leches můžete hravě obměňovat.
 
Vanilkový korpus vyměnit za kakaový či kávový, na smetanový krém přidat ovoce naložené v alkoholu nebo korpus prolít kokosovým mlékem s rumem. Napadají vás další možnosti?

Související články

Jak správně pracovat s chilli papričkami?
  • Tipy a triky

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Za pálivost chilli papriček může rostlinný alkaloid zvaný kapsaicin. Ten se v papričkách objevuje v různé míře a jejich výslednou pálivost měříme pomocí Scovilleho stupnice (jednotek SHU – Scoville Heat Units). Při nákupu chilli...

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit