5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání

sdílet:
Fazole, kukuřice, chilli papričky – přísady typické pro mexickou kuchyni najdete v tamních hrncích a talířích v bezpočtu možných obměn. Pojďme společně ochutnat 5 jídel, která snadno připravíte i v české kuchyni.

Pokud chcete ochutnat Mexiko, bez odolného jazyka se neobejdete. Barevnému jídlu vévodí chilli papričky, které mu dodávají nejen pikantnost, ale i rozmanitou chuť. A které pokrmy při prozkoumávání pálivého Mexika určitě nevynechat? Do následujících dobrot si můžete naložit chilli, kolik jen snesete. Jen pozor během přípravy. Nesahejte si do očí ani na citlivá místa, raději pracujte v gumových rukavicích a při opékání či vaření většího množství ďábelských chilli papriček dobře větrejte kuchyň.

1 Guacamole

Studená avokádová omáčka má v mexické kuchyni své nenahraditelné místo. Najdete ji na každém stole při téměř každé příležitosti a jíst se dá prakticky ke všemu. Směs rozmačkaného vyzrálého avokáda, rajčat a cibule příjemně chuťově vyvažují čerstvý koriandr, kyselá limeta a samozřejmě neopomenutelné chilli papričky.

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Více

2 Quesadilly

Pikantní nálož v balíčku. Zapečené tortillové placky představují jednoduché a rychlé jídlo v pracovním týdnu i pro nečekanou návštěvu. Navíc se skvěle grilují (a vypadají opravdu efektně). Plnit je můžete, čím máte rádi. Hlavně nezapomeňte vybrat nějaký dobře se rozpouštějící sýr

3 Tacos

Na první pohled malé nic, ale skrývá se v něm spousta chuti. Do malých kukuřičných tortill můžete zabalit úplně cokoli. Připravte rybu nebo ugrilujte maso i různé druhy zeleniny, připravte několik studených omáček a nechte hosty, aby si své jídlo sami sestavili.

4 Kukuřice se sýrem

Nenápadný papričkový zabiják. Kombinace tří základních složek mexické kuchyně – chilli, kukuřice a fazolí – je levná a sytivá. Množství chilli dávkujte postupně. Přidat můžete vždycky, ale ubrat už ne.

5 Chili con carne 

Vsadili byste se, že mezi tradiční mexické pokrmy patří chili con carne? Nenechte se mýlit. Tato oblíbená texaská klasika má prý s Mexikem společné možná tak suroviny (fazole, chilli), ale určitě ne původ. Ten do dneška obklopují různé mýty. Údajně pochází ze Španělska, kde se o jeho vznik se zasloužila jedna jeptiška. Od počátku se připisuje především kuchyni chudých lidí. Jisté je, že tolik milované mleté maso pomalu dušené s rajčaty a kořením skvěle vynikne se čtverečkem čokolády a pořádnou porcí chilli papriček. Zda do něj přidat i fazole, necháme na vás. A ač není přímo mexické, zmínit jsme tuhle snadnou lahůdku z jednoho hrnce prostě museli. Skvělá je zabalená do tortillových placek.

Nedělní oběd v tex-mex stylu

Více

Mexiko nasladko

Čím vyrovnat všechny ty pálivosti? Mexičané milují slaďoučký koláč tres leches, tedy třímlékový. Je krásně vláčný a dokonale lahodný. Najdete v něm dva druhy kondenzovaného mléka a navíc mléko plnotučné či smetanu. Pokud zrovna po Vánocích hubnete, z dálky se mu vyhněte. Kdo by ale počítal kalorie, když jde o sladké blaho ve své koncentrované podobě?

Tres leches (základní recept)

Více
V Mexiku se dezerty na podobném principu poprvé objevily v 19. století, ale receptura prý pochází z období evropského středověku. Tres leches můžete hravě obměňovat. Vanilkový korpus vyměnit za kakaový či kávový, na smetanový krém přidat ovoce naložené v alkoholu nebo korpus prolít kokosovým mlékem s rumem. Napadají vás další možnosti?

Související recepty

Guacamole

„Guacamole máme na stole skoro pořád a ji...

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?

Leckterý křesťanský svátek má v Latinské Americe svoji netradiční podobu, především díky povaze původních obyvatel a jejich dávných, pohanských slavností. Propojuje se tak minulé se současným. Výjimkou není ani mexický Día de los muertos ...
  • Tipy a triky

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Za pálivost chilli papriček může rostlinný alkaloid zvaný kapsaicin. Ten se v papričkách objevuje v různé míře a jejich výslednou pálivost měříme pomocí Scovilleho stupnice (jednotek SHU – Scoville Heat Units). Při nákupu chilli...
  • Tipy a triky

5 důvodů, proč si dopřát chilli

Podporují imunitní systémMenší, větší, zelené nebo červené, více či méně pálivé – chilli papričky mají nespočet podob. Jednu věc mají ovšem společnou, všechny totiž obsahují vitamin C. Díky němu mají pozitivní vliv na imunitu a...
  • Novinky a zajímavosti

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Co je to Scovilleova stupnice?Scovilleova nebo také Scovilleho stupnice je unikátní test měření pálivosti chilli papriček. Tuto metodu vynalezl v roce 1912 chemik Wilbur L. Scoville a díky jednotkám SHU (Scoville Heat Units) dokážeme za...
  • Tipy a triky

Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem

Co je chimichurriChimichurri je studená bylinková omáčka pocházející z Argentiny. Tento zvláštní název vznikl z baskického slova tximitxurri (Baskové se v Argentině usadili v 19. století), což v ...

Obchod Apetit