Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové knedlíky: Uvařte si sladký symbol léta i bezstarostného dětství 3x jinak

Odpalované knedlíky s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jemné vláčné knedlíky skrývající jeden z nejsladších a nejchutnějších druhů ovoce jednoznačně symbolizují příchod léta. Jahodové knedlíky přijdou k chuti každému, kdo rád zavzpomíná na letní obědy u babičky. Využijte jahodové sezony, vyberte si to pravé knedlíkové těsto a pusťte se do tvoření těch nejsladších vzpomínek.

Jakmile se na pultech obchodů a trhů začnou červenat voňavé jahody, srdce nejednoho milovníka sladkého zaplesá. Začátek léta je definitivně tady a s ním i měsíce plné čerstvého ovoce. A ovocné knedlíky stojí na žebříčku popularity vysoko – symbolizují totiž nejen léto, ale často také vzpomínku na dětství. 

Vyberte si ze tří nejoblíbenějších těst svého favorita. Každá varianta má něco do sebe, a tak doporučujeme vyzkoušet všechny. Na závěr nezapomeňte knedlíky zalít dávkou rozpuštěného másla, zasypat strouhaným tvarohem a hojně pocukrovat. 

Kynutá klasika

Sladké kynuté knedlíky jsou letním evergreenem. Větší časová náročnost přípravy se vám bohatě vrátí v jejich dokonalé chuti. Správně vykynuté knedlíky jsou nadýchané, lehké jako peříčko a dají vyniknout uvnitř ukrytému ovoci.

  • Pokud patříte v kuchyni mezi začátečníky, pusťte se určitě napoprvé do knedlíků jahodových. Jsou vynikající, a zatímco třeba s borůvkami byste se mohli trochu trápit, jahody mají ideální tvar, takže se těstem snadno obalují. 
  • Na přípravu kynutého těsta budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1 lžičku krupicového cukru, 250 ml vlažného mléka, 1 vejce a špetku soli. Přesný postup najdete v našem receptu.

Odlehčený tvaroh

Tvarohové knedlíky jsou nutričně bohatší alternativou těch kynutých. Tvaroh pokrmu dodá potřebné proteiny, takže si je mohou s chutí dopřát i ti, kteří hledí na vyváženost stravy. Co vás jistě potěší je i fakt, že hotové jsou skutečně raz dva.

  • Na jejich přípravu vám bude stačit 20 minut. Na ty nejlepší tvarohové knedlíky inspirované pražským Café Savoy budete potřebovat 40 g změklého másla, 250 g měkkého tvarohu, 60 g žloutků, 50 g hrubé mouky, 50 g krupicového cukru, 150 g strouhanky a 500 g jahod

Nejedí vaše děti ovocné knedlíky? Máme pro vás skvělý tip! Namísto balení jahod do těsta zkuste z tvarohového těsta vytvořit malé kuličky a uvařte je ve vodě (nejsou-li plněné, stačí cca 4–5 minut než vyplavou na povrch). Z jahod připravte omáčku.

Dětem se drobné knedlíčky ve sladké jahodové lázni dobře konzumují a často jsou pro ně lákavější. Navíc v této úpravě skvěle vynikne jahodová chuť. Na omáčku stačí jahody nahrubo pokrájet, povařit s trochou vody, přidat cukr dle chuti a rozmačkat nebo rozmixovat.

Skryt pre seznam

Knedlíky z odpalovaného těsta

Odpalované těsto je spojováno spíše s věnečky, větrníky, francouzskými eklérkami a dalšími cukrářskými výrobky. Možná proto se řada lidí zalekne, že příprava těsta bude složitá, a raději se do odpalovaných knedlíku ani nepustí. Což je ale velká škoda. S odpalovaným těstem se totiž skvěle pracuje, a jakmile tuto techniku poprvé vyzkoušíte, zaručeně se k těmto knedlíkům budete vracet pravidelně. V čem metoda odpalování spočívá?

  • Hustá směs mouky, tuku a vody se za stálého míchání zahřívá v hrnci, až se těsto začne oddělovat od stěn. Po vychladnutí do těsta přimícháme vejce. Knedlíky pak tvoříme a vaříme stejně jako jakékoli jiné.
  • Knedlíky z odpalovaného těsta mají jedinečnou delikátní chuť a rozhodně stojí za vyzkoušení. K jahodám odpalované těsto skvěle ladí, podobně je tomu i s nakyslými višněmi nebo voňavými meruňkami

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...