Jemné vláčné knedlíky skrývající jeden z nejsladších a nejchutnějších druhů ovoce jednoznačně symbolizují příchod léta. Jahodové knedlíky přijdou k chuti každému, kdo rád zavzpomíná na letní obědy u babičky. Využijte jahodové sezony, vyberte si to pravé knedlíkové těsto a pusťte se do tvoření těch nejsladších vzpomínek.
Jakmile se na pultech obchodů a trhů začnou červenat voňavé jahody, srdce nejednoho milovníka sladkého zaplesá. Začátek léta je definitivně tady a s ním i měsíce plné čerstvého ovoce. A ovocné knedlíky stojí na žebříčku popularity vysoko – symbolizují totiž nejen léto, ale často také vzpomínku na dětství.
Vyberte si ze tří nejoblíbenějších těst svého favorita. Každá varianta má něco do sebe, a tak doporučujeme vyzkoušet všechny. Na závěr nezapomeňte knedlíky zalít dávkou rozpuštěného másla, zasypat strouhaným tvarohem a hojně pocukrovat.
Kynutá klasika
Sladké kynuté knedlíky jsou letním evergreenem. Větší časová náročnost přípravy se vám bohatě vrátí v jejich dokonalé chuti. Správně vykynuté knedlíky jsou nadýchané, lehké jako peříčko a dají vyniknout uvnitř ukrytému ovoci.
- Pokud patříte v kuchyni mezi začátečníky, pusťte se určitě napoprvé do knedlíků jahodových. Jsou vynikající, a zatímco třeba s borůvkami byste se mohli trochu trápit, jahody mají ideální tvar, takže se těstem snadno obalují.
- Na přípravu kynutého těsta budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1 lžičku krupicového cukru, 250 ml vlažného mléka, 1 vejce a špetku soli. Přesný postup najdete v našem receptu.
Odlehčený tvaroh
Tvarohové knedlíky jsou nutričně bohatší alternativou těch kynutých. Tvaroh pokrmu dodá potřebné proteiny, takže si je mohou s chutí dopřát i ti, kteří hledí na vyváženost stravy. Co vás jistě potěší je i fakt, že hotové jsou skutečně raz dva.
- Na jejich přípravu vám bude stačit 20 minut. Na ty nejlepší tvarohové knedlíky inspirované pražským Café Savoy budete potřebovat 40 g změklého másla, 250 g měkkého tvarohu, 60 g žloutků, 50 g hrubé mouky, 50 g krupicového cukru, 150 g strouhanky a 500 g jahod.
Nejedí vaše děti ovocné knedlíky? Máme pro vás skvělý tip! Namísto balení jahod do těsta zkuste z tvarohového těsta vytvořit malé kuličky a uvařte je ve vodě (nejsou-li plněné, stačí cca 4–5 minut než vyplavou na povrch). Z jahod připravte omáčku.
Dětem se drobné knedlíčky ve sladké jahodové lázni dobře konzumují a často jsou pro ně lákavější. Navíc v této úpravě skvěle vynikne jahodová chuť. Na omáčku stačí jahody nahrubo pokrájet, povařit s trochou vody, přidat cukr dle chuti a rozmačkat nebo rozmixovat.
Knedlíky z odpalovaného těsta
Odpalované těsto je spojováno spíše s věnečky, větrníky, francouzskými eklérkami a dalšími cukrářskými výrobky. Možná proto se řada lidí zalekne, že příprava těsta bude složitá, a raději se do odpalovaných knedlíku ani nepustí. Což je ale velká škoda. S odpalovaným těstem se totiž skvěle pracuje, a jakmile tuto techniku poprvé vyzkoušíte, zaručeně se k těmto knedlíkům budete vracet pravidelně. V čem metoda odpalování spočívá?
- Hustá směs mouky, tuku a vody se za stálého míchání zahřívá v hrnci, až se těsto začne oddělovat od stěn. Po vychladnutí do těsta přimícháme vejce. Knedlíky pak tvoříme a vaříme stejně jako jakékoli jiné.
- Knedlíky z odpalovaného těsta mají jedinečnou delikátní chuť a rozhodně stojí za vyzkoušení. K jahodám odpalované těsto skvěle ladí, podobně je tomu i s nakyslými višněmi nebo voňavými meruňkami.