Jahodové knedlíky 3x jinak

plate
ZDROJ: plate
sdílet:
Jemný vláčný knedlík skrývající jeden z nejsladších a nejchutnějších druhů ovoce jednoznačně symbolizuje brzký příchod léta. Na chuť mu přijde každý, kdo rád zavzpomíná na sladké obědy u babičky nebo kdo se chystá využít jahodové sezóny. Vyberte si to pravé knedlíkové těsto a pusťte se do tvoření sladkých vzpomínek.

Jahodové knedlíky už v naší české krajině za svůj život ochutnal snad úplně každý. Vedle džemu patří knedlíky k nejčastějším možnostem delikátního zpracování jahod. Navíc příprava knedlíčků není vůbec náročná, za to chuť, ta je dokonalá. Vyberte si ze tří nejoblíbenějších těst svého favorita. Každé má něco do sebe a tak doporučujeme vyzkoušet všechny. Na závěr nezapomeňte knedlíky zalít pořádnou dávkou rozpuštěného másla, zasypat tvarohem a hojně pocukrovat. 

Kynutá klasika

Sladké kynuté knedlíky jsou letním evergreenem. Větší časová náročnost se bohatě vrátí v jejich dokonalé chuti. Správně vykynuté knedlíčky jsou nadýchané, lehké a dají možnost skvěle vyniknout schovanému ovoci. Jahody mají ideální tvar, takže se na rozdíl třeba od borůvek snadno připravují do hezkých kulatých knedlíků.

Na přípravu kynutého těsta budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, lžičku krupicového cukru, 250 ml vlažného mléka, 1 vejce a špetku soli. Přesný postup najdete v našem receptu níže.

Kynuté jahodové knedlíky

Více

Odlehčený tvaroh

Tvarohové knedlíky jsou nejen rychlejší, ale zároveň výživnější alternativou těch kynutých. Co vás ale jistě potěší je fakt, že hotové jsou skutečně raz dva. Na jejich přípravu vám bude stačit 20 minut. Na ty nejlepší tvarohové knedlíky inspirované pražským Café Savoy budete potřebovat 40 g změklého másla, 250 g měkkého tvarohu, 60 g žloutků, 50 g hrubé mouky, 50 g krupicového cukru, 150 g strouhanky a 500 g jahod

Tvarohové knedlíky s jahodami ze Savoye

Více

Nejedí vaše děti plněné knedlíky? Máme pro vás skvělý tip! Namísto balení jahod do těsta zkuste z tvarohového těsta vytvořit malé kuličky, které vařte ve vodě (nejsou-li plněné, stačí cca 4-5 minut než vyplavou na povrch) a z jahod připravte omáčku. Dětem se pak knedlíčky ve sladké jahodové lázni dobře konzumují a navíc skvěle vynikne jahodová chuť. Na omáčku pak stačí jahody nahrubo pokrájet, povařit s trochou vody, přidat cukr dle chuti a rozmačkat nebo rozmixovat.

Odpalované knedlíky

Název odpalovaného těsta dobře známe z přípravy cukrářských lahůdek, což může mnohé kvůli představě náročného cukrářského díla odradit. Zpracování těsta zahříváním v hrnci však není výsadou pouze zkušených cukrářů, hravě jej dokážete připravit i doma. S odpalovaným těstem se navíc skvěle pracuje a jakmile tuto techniku poprvé vyzkoušíte, zaručeně se k odpalovaným knedlíkům budete vracet pravidelně. A v čem vlastně metoda odpalování spočívá? Hustá směs mouky, tuku a vody se za stálého míchání zahřívá v hrnci, dokud se těsto nezačne snadno oddělovat od stěn. Po vychladnutí do těsta přimícháme vejce. Knedlíky pak tvoříme a vaříme stejně jako jakékoli jiné. Knedlíky z odpalovaného těsta mají jedinečnou delikátní chuť a rozhodně stojí za vyzkoušení. K jahodám odpalované těsto skvěle ladí, podobně je tomu i s višněmi nebo meruňkami. 

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Více

Pokud vás láká experimentovat s knedlíkovým těstem, podívejte se na naše tipy a recepty pod tímto článkem, kde se to knedlíkovou inspirací jen hemží.

 

Obchod Apetit