Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdražování piva vyhání lidi z hospod. Šetří už i štamgasti, půllitr vyjde na konci roku zhruba na 60 Kč

Pivo
ZDROJ: Amie Johnson/Unsplash
sdílet:

Zdražování piva, které chystají na podzim v Česku velké pivovary, se neobjede bez ztrát zákazníků. Zdražovat totiž hodlají i restaurace. Ty se obávají i blížícího se zvyšování DPH na čepované pivo, uvádí ČT24. Lidé z hospod pomalu mizí, raději si dají doma lahvové. 

Ještě v roce 2019 byla průměrná cena půllitru čepovaného piva 40,50 Kč, letos se přes prázdniny vyhoupla na 54 Kč. Podle odborníků bude růst cen piva dál pokračovat.

  • Plzeňský Prazdroj uvádí zdražení o 5,7 procenta. U čepovaného piva jde o korunu navíc a u baleného o korunu padesát, uvádí ČT24 s tím, že dle odhadů bude pivo na konci roku stát v Praze přes 70 Kč a v ostatních městech v rozmezí 55 až 60 korun.

Na současné zdražení piva musíme bohužel reagovat, nicméně budeme zdražovat jen o částku, o kterou zdražil pivovar. U nás se dlouhodobě snažíme mít cenu piva přívětivou pro zákazníka a nechceme na něj přenášet větší břemeno, než je nutné,‘ říká Luděk Vocílka, generální ředitel IN Catering, který provozuje restauraci SOU100 na Žižkově. 

Ubývají i štamgasti

Reportáž České televize o zdražování piva se zabývala také názorem štamgastů, kteří pijí kvůli zdražení piva méně a někteří vyměnili čepované pivo v hospodě, za lahvové u sebe na zahradě. V loňském roce se v restauračních zařízeních vypila polovina produkce piva, letos už jde pouze o 31 procent, uvádí ČT24.

Pivo už mi začíná lézt do peněz, takže s kamarády zajdu už jen jednou za čas. Dříve jsem chodil téměř každý den, jenže to pivo stávalo u nás 34 korun, teď už jsem na 53 korunách za kousek,‘ řekl pro Apetit štamgast pražské restaurace U Tří prasátek.

 

I v Praze se pije pivo za 35 Kč

Uvedené ceny jsou průměr a stále se i v Praze najdou hospody, kde se čepuje pivo za rozumné ceny. Například v modřanské hospodě U Fišmistrů stojí Braník 10° 34,50 Kč a 11° 36,50 Kč. S průměrem naopak zahýbají hospody, které lákají turisty. Například v pražské hospodě U Fleků stojí 0,4 l flekovského světlého piva 79 Kč.

Vůbec jsem si nevšiml, že by štamgasti z hospod ubývali, naopak mi přijde, že se pije čím dál tím více,‘ řekl pro Apetit návštěvník broumovské hospody U Medvěda a dodává, že ani jeho samotného vyšší ceny neodradí.

Podle dat Českého svazu pivovarů a sladoven, který v květnu uveřejnil web iRozhlas, se ale opravdu pije piva méně. V roce 2022 připadlo na jednoho obyvatele 136 litrů piva, což je o šest litrů méně než v roce 2019. Z průzkumu Plzeňského Prazdroje, který se uskutečnil v únoru 2023 v aplikaci Instant Research agentruy Ipsos vychází, že přibývá žen, které dají před vínu raději přednost zlatavému moku.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...