Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové osvěžení: Vyrobte si dokonalou zmrzlinu, sorbet nebo rychlý dezert semifreddo

pexels-micheile
ZDROJ: pexels-micheile
sdílet:

Teploty pomalu, ale jistě šplhají nahoru, a tak je ten nejvyšší čas připravit si na teplé dny nějaké jahodové osvěžení. Přinášíme vám inspiraci na domácí jahodovou zmrzlinu, jahodový sorbet nebo mražený jahodový dezert semifreddo. 

Smetanová klasika

Kdo by nemiloval jemný, ochlazující, na jazyku se rozplývající krém? Obzvlášť, pokud je doplněný o sladkou chuť jahod. S naším receptem si zvládnete vyrobit zmrzlinu sami doma.

Připravte si: 450 g jahod, 3 lžíce krupicového cukru, 180 ml polotučného mléka, 470 ml smetany ke šlehání, 150 g krupicového cukru, 4 žloutky

  1. Do rozehřáté pánve vsypte jahody a cukr a vařte za občasného míchání asi 8 minut, dokud se jahody nerozvaří a nepustí šťávu. Takto připravenou směs stáhněte z ohně, rozmixujte a nechte vychladnout.
  2. Do hrnce dejte mléko, smetanu a většinu cukru a postupně zahřívejte těsně pod bod varu. Zbytek cukru nasypte do misky, přidejte žloutky a prošlehejte. Ke žloutkové směsi přidejte jednu naběračku mléčné směsi a opatrně promíchejte. Postup ještě párkrát zopakujte. Takto připravenou směs vlijte do hrnce k horké mléčné směsi a vařte, dokud směs svou hustotou nezačne připomínat řidší pudink. Přelijte přes sítko a nechte vychladit.
  3. Obě vychlazené směsi (jahodovou i smetanovou) smíchejte a vlijte do zmrzlinovače, ze kterého můžete zmrzlinu rovnou servírovat. Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte zmrzlinovou směs do nádoby a dejte do mrazáku. Každých 15 až 30 minut směs promíchejte šlehačem, abyste zabránili vzniku ledových krystalků a zmrzlina byla krásně hladká a jemná. Postup opakujte, dokud nebude zmrzlina pevná.

Nebojíte se netradičních chutí? Zkuste jahodovou zmrzlinu ozvláštnit kapkou balzamikového octa.  

Jahodový sorbet

Ten, kdo neholdujete smetanové zmrzlině, ocení sorbety. Na rozdíl od klasické zmrzliny sorbet neobsahuje mléko ani smetanu. Králem všech sorbetů je ten jahodový. Zvládnete ho raz dva.

Připravte si: 250 g cukru, 250 ml vody, 500 g jahod, 1 citrón

  1. Cukr dejte do kastrůlku, zalijte vodou a vařte, než se cukr rozpustí a vznikne sirup. Ten poté nechte vychladnout.
  2. Omyté, očištěné a pokrájené jahody rozmixujte (můžete ještě propasírovat, aby v sorbetu nebyla zrníčka) a přidejte do cukrového sirupu společně s citronovou šťávou.
  3. Pyré nechte vychladit ve stroji na zmrzlinu nebo ho přendejte do krabičky a dejte do mrazáku. Zmrzlé pyré vyklopte, rozmixujte, vraťte zpět do krabičky a znovu zamrazte, ideálně přes noc.
  4. Hotový sorbet servírujte ozdobený mátou nebo meduňkou, skvělý je ale i ve skleničce vychlazeného sektu.

Jahodové semifreddo

Další varianta jahodového osvěžení má podobu italského mraženého krému – tzv. semifredda. Italové ho podávají jako osvěžující dezert.

Připravte si: 3 celá vejce, 2 žloutky, 1 lžičku vanilkového extraktu, 150 g krupicového cukru, 500 ml smetany ke šlehání, jahody na ozdobu, jahodové pyré (3/4 kg jahod, 2 lžíce moučkového cukru)

  1. Připravte si jahodové pyré rozmixováním očištěných a pokrájených jahod s cukrem.
  2. Do kovové mísy dejte vejce, žloutky, vanilkový extrakt a cukr. Postavte ji nad vodní lázeň a šlehejte 6–8 minut, dokud směs nezhoustne a nenapění. Směs dejte stranou a pokračuje ve šlehání, dokud nezchladne. Vmíchejte ušlehanou smetanu.
  3. Vaječnou směs vlijte do nádoby o objemu 2 litry. Na povrch rozmístěte jahodové pyré a vytvořte mramorový efekt. Dejte do mrazáku ideálně přes noc. Podávejte s čerstvými jahodami.

Zdroj: časopis Apetit
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...