Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Buřty na pivu: Oblíbená retro klasika k večeři i jako pohoštění na sousedské setkání

Špekáčky
ZDROJ: Amanda Lim/Unsplash
sdílet:

Máte rádi chuť dokonale propečených špekáčků v kombinaci s řízným ležákem? Když roční období nebo aktuální počasí nepřeje opékání na ohni, připravte si oblíbenou retro klasiku z jednoho pekáčku – perfektní buřty na pivu v troubě.

Kuchařkami a online kulinářským světem se to jen hemží osvědčenými recepty na buřty na pivu. Zatímco někdo dává při podlévání přednost silné a hořké chuti světlé plzničky, jiní preferují sladkou a plnou chuť černého piva. Všechny možné kombinace buřtů na pivu jsme proto vyzkoušeli za vás a níže jsou naše osvědčené tipy.

Nákup a příprava hlavní suroviny – buřtů

Neskočte výrobcům na špek a kupujte jen kvalitní špekáčky. Tedy lépe řečeno – kupujte špekáčky a nic s jiným označením jako vuřty, buřty apod. Špekáček totiž musí splňovat kritéria kvality nastavená legislativou: od minimálního podílu masa (40 %) a špeku přes podíl tuku, vody a škrobu. Špekáčky, které nesou evropskou ochrannou známku Zaručené tradiční speciality pak poznáte tak, že jsou omotané provázkem. Nejlepší špekáčky pak vyberete v osvědčeném řeznictví. A jak špekáčky na pivu správně naříznout, aby se všechny chutě propojily?

  • Na přípravu 4 porcí buřtů na pivu budete potřebovat přibližně 6 – 8 špekáčků.
  • Špekáčky podélně rozřízněte napůl a každou půlku z vnější strany nařízněte „na ježečka“.
  • Špekáčky opečte na sucho na pánvi nebo rovnou v pekáčku obou stran. Lehce se zatáhnou a pustí trochu tuku (tuk ponechte na jemné zkaramelizování cibule).
  • Vložte do pekáčku.

Jaké pivo použít?

Přestože někdo má rád klasický světlý ležák, obecně platí, že buřty na pivu jsou nejlepší s pivem černým. Na uvedené množství špekáčků budete potřebovat cca 250 ml – 500 ml černého piva, které se přidává do pekáčku před pečením a můžete s ním také dle chuti a odpařené tekutiny pokrm podlévat v průběhu pečení.

Co dalšího přidat pro nejlepší buřty na pivu?

Kromě špekáčků a piva hraje důležitou roli také cibule.  

  • 1 ks cibule rozkrojte napůl a nakrájejte na tenká půlkolečka. Cibuli lehce opečte na tuku ze špekáčků. Je-li tuku málo, přidejte lžíci sádla.

Nyní můžete vše naskládat do pekáčku, nebo v hrnci připravit snadný základ pro ještě lepší propojení chutí.

  • K opečené cibuli přidejte 3 celé stroužky česneku a nechte krátce společně rozvonět. Po té zasypte lžičkou hladké mouky a vytvořte hutnější jíšku. Tu zalijte odměřeným množstvím piva, osolte, řádně promíchejte a nalijte do pekáčku k buřtům.
  • Buřty na pivu pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů přibližně 45 – 50 minut. Prvních 30 minut pečte buřty přikryté poklicí a na posledních 15 – 20 minut poklici odklopte.

K základu můžete libovolně přidat také plechovku drcených rajčat, sušené chilli nebo kajenský pepř, černý pepř a čerstvý tymián. Někdo si tuto fázi rád zkracuje přidáním kečupu, což je ale ve výsledku znát. Trocha práce navíc se vám ve výsledné chuti však  odvděčí dokonalou symfonií chutí. A pokud si to bez kečupu zkrátka nedovedete představit, pak vyzkoušejte náš recept na domácí kečup.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč