Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Buřty na pivu: Oblíbená retro klasika k večeři i jako pohoštění na sousedské setkání

Špekáčky
ZDROJ: Amanda Lim/Unsplash
sdílet:

Máte rádi chuť dokonale propečených špekáčků v kombinaci s řízným ležákem? Když roční období nebo aktuální počasí nepřeje opékání na ohni, připravte si oblíbenou retro klasiku z jednoho pekáčku – perfektní buřty na pivu v troubě.

Kuchařkami a online kulinářským světem se to jen hemží osvědčenými recepty na buřty na pivu. Zatímco někdo dává při podlévání přednost silné a hořké chuti světlé plzničky, jiní preferují sladkou a plnou chuť černého piva. Všechny možné kombinace buřtů na pivu jsme proto vyzkoušeli za vás a níže jsou naše osvědčené tipy.

Nákup a příprava hlavní suroviny – buřtů

Neskočte výrobcům na špek a kupujte jen kvalitní špekáčky. Tedy lépe řečeno – kupujte špekáčky a nic s jiným označením jako vuřty, buřty apod. Špekáček totiž musí splňovat kritéria kvality nastavená legislativou: od minimálního podílu masa (40 %) a špeku přes podíl tuku, vody a škrobu. Špekáčky, které nesou evropskou ochrannou známku Zaručené tradiční speciality pak poznáte tak, že jsou omotané provázkem. Nejlepší špekáčky pak vyberete v osvědčeném řeznictví. A jak špekáčky na pivu správně naříznout, aby se všechny chutě propojily?

  • Na přípravu 4 porcí buřtů na pivu budete potřebovat přibližně 6 – 8 špekáčků.
  • Špekáčky podélně rozřízněte napůl a každou půlku z vnější strany nařízněte „na ježečka“.
  • Špekáčky opečte na sucho na pánvi nebo rovnou v pekáčku obou stran. Lehce se zatáhnou a pustí trochu tuku (tuk ponechte na jemné zkaramelizování cibule).
  • Vložte do pekáčku.

Jaké pivo použít?

Přestože někdo má rád klasický světlý ležák, obecně platí, že buřty na pivu jsou nejlepší s pivem černým. Na uvedené množství špekáčků budete potřebovat cca 250 ml – 500 ml černého piva, které se přidává do pekáčku před pečením a můžete s ním také dle chuti a odpařené tekutiny pokrm podlévat v průběhu pečení.

Co dalšího přidat pro nejlepší buřty na pivu?

Kromě špekáčků a piva hraje důležitou roli také cibule.  

  • 1 ks cibule rozkrojte napůl a nakrájejte na tenká půlkolečka. Cibuli lehce opečte na tuku ze špekáčků. Je-li tuku málo, přidejte lžíci sádla.

Nyní můžete vše naskládat do pekáčku, nebo v hrnci připravit snadný základ pro ještě lepší propojení chutí.

  • K opečené cibuli přidejte 3 celé stroužky česneku a nechte krátce společně rozvonět. Po té zasypte lžičkou hladké mouky a vytvořte hutnější jíšku. Tu zalijte odměřeným množstvím piva, osolte, řádně promíchejte a nalijte do pekáčku k buřtům.
  • Buřty na pivu pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů přibližně 45 – 50 minut. Prvních 30 minut pečte buřty přikryté poklicí a na posledních 15 – 20 minut poklici odklopte.

K základu můžete libovolně přidat také plechovku drcených rajčat, sušené chilli nebo kajenský pepř, černý pepř a čerstvý tymián. Někdo si tuto fázi rád zkracuje přidáním kečupu, což je ale ve výsledku znát. Trocha práce navíc se vám ve výsledné chuti však  odvděčí dokonalou symfonií chutí. A pokud si to bez kečupu zkrátka nedovedete představit, pak vyzkoušejte náš recept na domácí kečup.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín