Káva nebo čaj k snídani?

Káva nebo čaj k snídani?
sdílet:
K pořádné snídani patří také nápoj. Studený pomerančový džus rozhodí svou kyselostí náš žaludek, mnohem radši volíme mezi kávou či čajem. Jaký z těchto nápojů je pro tělo prospěšnější, především takto ráno, často na lačno? Pojďme se podívat na účinky kofeinu a theinu detailněji.

Ranní káva

kávě jsou obsaženy vitamíny B1, B2, B3 a B5, hořčík, draslík, fosfor, mangan a kyselina listová. Obsahuje také antioxidanty, které snižují vznik srdečně cévních chorob a některých typů rakoviny. V rozumném množství také chrání proti vzniku demence, Parkinsonovy choroby i cukrovky. Pití na lačno neděla lidskému žaludku kvůli kyselině chlorovodíkové, která pomáhá trávení. Vypití kávy na lačno způsobí produkci této kyseliny v domnění, že organismus právě přijímá potravu. Káva však není plnohodnotným jídlem, a tak narušuje harmonii na stěnách žaludku. Tato nerovnováha způsobuje pálení žáhy, vznik vředů či syndrom dráždivého tračníku. Káva, a to i bez kofeinu, zhoršuje přirozené trávení.

Kavárny naživo: když jen káva nestačí

Kavárny naživo: když jen káva nestačí

Více

Paradoxně nám káva po ránu na lačno zhoršuje soustředění, pomáhá úzkosti a podrážděnosti. Po probuzení naše tělo produkuje značnou dávku hormonu kortizol. Ten nám dodává pocit bdělosti a energie. Pití kávy kortizol naopak snižuje, místo pořádného nastartování nás ranní káva spíše zbrzdí. Kdy je tedy vhodný čas na první šálek oblíbené kávy? Pozdní odpoledne, dopoledne či až po plnohodnotné pozdější snídani.

Černý čaj

Čaj obsahuje také kofein, nabíjí tedy tělo energií stejně jako káva. Obsahuje velké množství antioxidantů, zlepšuje soustředění, zažívání a tělesnou redukci, posiluje imunitu, zabraňuje tvorbě cholesterolu, diabetu, srdečních obtíží a osteoporóze. Černý čaj se od ostatních druhů liší úplnou fermentací lístků. Lístky ztmavnou a získají výraznou barvu, chuť i vůni ve výsledném nálevu. Právě v lístkách černého čaje je velké množství rostlinných kyselin, které mohou způsobit překyselení žaludku. Citlivému trávení přivodí pálení žáhy. Časté pití černého čaje může zapříčinit pigmentaci zubní skloviny, stejně jako nadměrné pití kávy, červeného vína či kouření. Čaj si vychutnejte k snídani, ale vyvarujte se přidávání velkého množství citronové šťávy a rozhodně nezapomeňte doplnit o hodnotný první chod.

Zelený čaj

Účinky zeleného čaje jsou známé především pro snižování hladiny krevního cukru. Pokud si zelený čaj dopřejeme na lačno, není v našem těle po noci dostatek cukru. Můžeme si tak způsobit nevolnost či podráždění žaludeční sliznice, stejně jako u kávy a černého čaje. Některé zdroje tvrdí, že pití čaje na lačno může přivést i dehydrataci. Nevhodná je i matcha.

6 originálních receptů s čajem

6 originálních receptů s čajem

Více

Dopřejte si svůj oblíbený nápoj, nikoli na lačno

Po podrobném prozkoumání účinků čajů i kávy jsme tento odvěký boj oblíbených horkých nápojů uzavřeli remízou. Ani jeden z nich není vhodný k pití na lačno, je tedy dobré jejich množství nepřehánět a doplnit oblíbenou snídaní. Do jaké skupiny se řadíte vy, jste spíše „kávoholici“ či „čajomilci“?

Související články

Co se snídá ve světě
  • Novinky a zajímavosti

Co se snídá ve světě

Severní vítr aneb Jak se snídá ve ŠvédskuNašim průzkumem začneme na severu Evropy. Švédové potřebují, i s ohledem na podnebí, ve kterém žijí, hutnou a výživnou snídani. Na ranní tabuli nechybí seveřany milovaný chléb. Toto univerzální...
Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj
  • Tipy a triky

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj

Starší, než si myslíteMožná je to trochu neslušné, ale kolik byste tipovali nápoji zeleného čaje let? K jeho první přípravě prý vedla náhoda. Čínský císař i léčitel Šen-nung odpočíval s nádobou vroucí vody, kterou pil kvůli...
Nové trendy v přípravě kávy
  • Novinky a zajímavosti

Nové trendy v přípravě kávy

AeropressTento jednoduchý, přesto důmyslný přístroj na přípravu kávy, byl představen v roce 2005 Alanem Adlerem, prezidentem společnosti Aerobie. Aeropress kombinuje hned několik výhod. Je snadno přenosný, téměř nerozbitný a také...
Kávový souboj: arabika nebo robusta?
  • Novinky a zajímavosti

Kávový souboj: arabika nebo robusta?

Pěstování v odlišných podmínkáchPojmem arabika označujeme kávovník arabský (Coffea Arabica), robusta je z hlediska botaniky kávovník statný, robustní (Coffea Canephora). Kávovník arabský nejspíše vznikl křížením robusty s ...
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit