0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co je lepší pít k snídani – kávu, nebo čaj?

Co je lepší pít k snídani – kávu, nebo čaj?
sdílet:

K pořádné snídani patří také nápoj. Studený pomerančový džus rozhodí svou kyselostí náš žaludek, mnohem radši volíme mezi kávou či čajem. Jaký z těchto nápojů je pro tělo prospěšnější? Pojďme se podívat na účinky kofeinu detailněji. 

Ranní káva

  • kávě jsou obsaženy vitamíny B1, B2, B3 a B5, hořčík, draslík, fosfor, mangan a kyselina listová.
  • Obsahuje také antioxidanty, které snižují riziko vzniku srdečně cévních chorob a některých typů rakoviny a chrání proti vzniku demence, Parkinsonovy choroby i cukrovky.
  • Pití kávy na lačno způsobuje produkci žaludečních šťáv, protože organismus myslí, že právě přijímá potravu. Výsledkem tohoto ošálenímůže být pálení žáhy, vznik vředů či syndrom dráždivého tračníku. 

Paradoxně káva po ránu na lačno může zhoršovat soustředění, napomáhat úzkosti a podrážděnosti. Po probuzení naše tělo produkuje značnou dávku hormonu kortizol. Ten nám dodává pocit bdělosti a energie. Pití kávy kortizol naopak snižuje, místo pořádného nastartování tak ranní káva spíše zbrzdí.

  • Kdy je tedy vhodný čas na první šálek oblíbené kávy? Pozdní odpoledne, dopoledne či až po plnohodnotné pozdější snídani.

Černý čaj

  • Čaj obsahuje také alkaloid kofein, v čaji se však označuje jako tein. Povzbuzuje tělo stejně jako káva.
  • Čaj obsahuje také antioxidanty, zlepšuje soustředění, zažívání. Posiluje imunitu, zabraňuje tvorbě cholesterolu, diabetu, srdečních obtíží a osteoporóze.

Černý čaj se od ostatních druhů čajů (zeleného, bílého) liší způsobem výroby. Lístky se nechávají fermentovat, což je proces, při kterém ztmavnou a získají výraznou barvu, chuť i vůni.

Právě v lístkách černého čaje se nacházejí rostlinné kyseliny, které mohou způsobit překyselení žaludku. Citlivému trávení mohou přivodit pálení žáhy.

  • Časté pití černého čaje může zapříčinit pigmentaci zubní skloviny, stejně jako nadměrné pití kávy, červeného vína či kouření.
  • Čaj si vychutnejte k snídani a nezapomeňte ho doplnit o hodnotné jídlo.

Dopřejte si, co vám chutná

Po prozkoumání účinků černých čajů a kávy jsme tento odvěký boj oblíbených horkých nápojů uzavřeli remízou. Ani jeden z nich není nejvhodnější k pití na lačno, je tedy dobré jejich množství nepřehánět.

Související články

Masala chai: Voňavý čaj s jemností mléka
  • Tipy a triky

Masala chai: Voňavý čaj s jemností mléka

Legendy říkají, že se masala chai pil už před pěti tisíci lety. Každá země má dnes svůj osvědčený recept, někde se přidává pepř, jinde špetka soli. Jak si tento očistný nápoj – známý také jako indický bílý čaj nebo yogi – připravit doma a...
Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit