0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sušenky z arašídového másla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 122
Do hodiny Velmi snadné 30ks sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2858 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 415 g
Tuky 104 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by čekal, že arašídové máslo, tahle krémová podoba podzemnice olejné, může proměnit obyčejné sušenky v zázračnou pochoutku? Jde to! Vláčné sušenky se vyznačují zcela svébytnou příchutí, jemností a křehkostí.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 150 g
sůl ½ ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 70 g
arašídové máslo 70 g
krystalový cukr 110 g
hnědý cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 1 ks

Postup

1

Do misky prosijte mouku a sůl s práškem do pečiva. Ve větší míse smíchejte arašídové máslo s máslem a všemi třemi druhy cukru; přidejte vejce.

2

Pak ke směsi vsypte mouku s práškem do pečiva a důkladně míchejte, až se všechny ingredience krásně spojí.

3

Z těsta vytvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu a rozložte je na vymazaný plech tak, aby mezi nimi byly alespoň pěticentimetrové mezery.

4

Každou kuličku mírně stlačte třeba pomoučeným dnem sklenice, ale opravdu jen trošku – pečením se totiž sama ,rozběhne‘ na placičku.

5

Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C.

6

Sušenky pečte deset až dvanáct minut, dokud nejsou zlatavé. Nenechte se mýlit tím, že jsou na omak ještě měkké. Stačí jim dát pár minut na vychladnutí – nejlépe chvíli na plechu na mřížce a pak ještě na samotné mřížce. Chladnutím se zpevní a budou vláčné a křehké.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

opravdu vynikajici! pouzila jsem peanut butter s kousky arasidu a pridala do testa hrst rozinek. po susenkach se jen zaprasilo. jsou dost sladke, priste dam min cukru nez je v receptu. ale i tak stoji za to. nam!

Anonym

Dělala jsem je z celozrnné mouky,přidala kousky arašídů a jsou skvělé - přesně ta pravá coockies konzistence - křupavé a uvnitř měkké. Příště o hodně míň cukru, 50g jsem nahradila moukou a pořád jsou sladké až až. Asi záleží na druhu másla.

Anonym

musím říct, že jsou výtečné! akorát mi druhý den trochu ztvrdly, tedy jen jedna, na test... zbytek nevydržel na stole!

Anonym

Susenky zmizely za nekolik hodin ... pouzila jsem jen trtinovy cukr, ale take mensi mnozstvi. Priste vyzkousim s kousky cokolady ... A vubec jsem je nemackala, "rozplacly" se krasne samy. :-) Vrele doporucuji, skvely recept!

Anonym

Sušenky se povedly a měly velký úspěch, přišly mi však dost sladké. Dávala jsem ho celkem o 50g méně, ale příště dám ještě méně.

Alexandra Páral

Dnes jsem vyzkoušela. Dle rad zkušených viz. výše, jsem dala jen 150g třtinového cukru a přidala 60% čokoládu 1.balení ( rozdrcené na maličké kostičky) rovnou do těsta. Jsou výborné!

Ivana Prejzová

Jsou vynikající!!! Pekla jsem je večer na druhý den do práce a musela jsem jít spát, abych je nesnědla :-D Dala jsem celkem 120g cukru a myslím, že je to akorát. Těsto jsem rozdělila a do poloviny jsem přidala kakao, jsou ještě lepší než ty světlé. Kostičky čokolády jsem dala do všech. Už se těším, až je upeču znova. Od této chvíle se arašídové máslo stane základní surovinou v mé domácnosti, abych mohla péci tyto super výborné sušenky :-)

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč