0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kávová zmrzlina s piniovým karamelem

Kávová zmrzlina s piniovým karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kávová zmrzlina s piniovým karamelem

4.9 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3944 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 181 g
Tuky 300 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hořkosladký hřích... Tenhle dezert snoubí všechno, co zbožňujeme – krémovou texturu zmrzliny s křupavostí ořechů, hořkost kávy a sladkost karamelu. Vsadíme se, že i vám naprosto učaruje.

Suroviny

mléko 400 ml
smetana ke šlehání 200 ml
káva zrnková 40 g
žloutek 4 ks
med 150 ml
tekutý, nejlépe akátový
piniové oříšky 200 g
sůl 1 špetka

1 Nalijte mléko a smetanu do rendlíku. Přidejte lehce podrcená kávová zrna, zahřejte na nízkém plameni k bodu varu a vypněte. Nechte 30 minut vylouhovat.

2 V ohnivzdorné míse šlehejte žloutky, 100 g medu a špetku soli do pěny. Přidejte připravenou smetanovou kávu a za stálého míchání vařte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí – až krém ulpívá na vařečce.

3 Propasírujte a nechte vychladnout. Umelte polovinu piniových semen a vmíchejte do krému. Krém dejte do zmrzlinovače a spusťte ho. (Jestli ho nemáte, dejte směs na asi 4 hodiny do mrazáku a během mrazení aspoň 3x prošlehejte.)

4 V kastrůlku smíchejte zbylý med a zbylá celá piniová semena a zahřívejte, až získáte zlatý karamel. Nalijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak ho rozlámejte a podávejte se zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/7

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit