Kávová zmrzlina s piniovým karamelem

Kávová zmrzlina s piniovým karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3944 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 181 g
Tuky 300 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hořkosladký hřích

Suroviny

mléko 400 ml
smetana ke šlehání 200 ml
káva zrnková 40 g
žloutek 4 ks
med 150 ml
tekutý, nejlépe akátový
piniové oříšky 200 g
sůl 1 špetka

1 Nalijte mléko a smetanu do rendlíku. Přidejte lehce podrcená kávová zrna, zahřejte na nízkém plameni k bodu varu a vypněte. Nechte 30 minut vylouhovat.

2 V ohnivzdorné míse šlehejte žloutky, 100 g medu a špetku soli do pěny. Přidejte připravenou smetanovou kávu a za stálého míchání vařte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí – až krém ulpívá na vařečce.

3 Propasírujte a nechte vychladnout. Umelte polovinu piniových semen a vmíchejte do krému. Krém dejte do zmrzlinovače a spusťte ho. (Jestli ho nemáte, dejte směs na asi 4 hodiny do mrazáku a během mrazení aspoň 3x prošlehejte.)

4 V kastrůlku smíchejte zbylý med a zbylá celá piniová semena a zahřívejte, až získáte zlatý karamel. Nalijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak ho rozlámejte a podávejte se zmrzlinou.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/7

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit