Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kávová zmrzlina s piniovým karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3944 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 181 g
Tuky 300 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hořkosladký hřích... Tenhle dezert snoubí všechno, co zbožňujeme – krémovou texturu zmrzliny s křupavostí ořechů, hořkost kávy a sladkost karamelu. Vsadíme se, že i vám naprosto učaruje.

Suroviny

mléko 400 ml
káva zrnková 40 g
med 150 ml
tekutý, nejlépe akátový
piniové oříšky 200 g
sůl 1 špetka

Postup

1

Nalijte mléko a smetanu do rendlíku. Přidejte lehce podrcená kávová zrna, zahřejte na nízkém plameni k bodu varu a vypněte. Nechte 30 minut vylouhovat.

2

V ohnivzdorné míse šlehejte žloutky, 100 g medu a špetku soli do pěny. Přidejte připravenou smetanovou kávu a za stálého míchání vařte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí – až krém ulpívá na vařečce.

3

Propasírujte a nechte vychladnout. Umelte polovinu piniových semen a vmíchejte do krému. Krém dejte do zmrzlinovače a spusťte ho. (Jestli ho nemáte, dejte směs na asi 4 hodiny do mrazáku a během mrazení aspoň 3x prošlehejte.)

4

V kastrůlku smíchejte zbylý med a zbylá celá piniová semena a zahřívejte, až získáte zlatý karamel. Nalijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Pak ho rozlámejte a podávejte se zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...