Cukroví
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 2-3 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4489 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 334 g
Tuky 298 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připomínají kokosky – jen jsou v nich místo kokosu mandle a oříšky. Tohle cukroví navíc neobsahuje mouku, takže si ho můžou dopřát i lidé s bezlepkovou dietou. Buď tvarujte placičky jako my, nebo vykrajujte libovolné tvary.

Suroviny

lískové oříšky 120 g
moučkový cukr 250 g
+ trocha na posypání
mandle 120 g
mleté
vanilkový lusk 0.5 ks
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
Na náplň
tmavá čokoláda 150 g
s vysokým obsahem kakaa, nasekaná
muškátový oříšek 1 špetka
mletý
smetana ke šlehání 150 ml

1 Předehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Oříšky rozložte na plech a opečte dozlatova; trvá to osm až deset minut. Až vychladnou, umelte je a nasypte do mísy.

2 Přisypte cukr, mleté mandle a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku. Důkladně promíchejte, přidejte vajíčko i žloutek a vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na dvacet minut chladit.

3 Potáhněte plech pečicím papírem a zvyšte teplotu trouby na 200, horkovzdušné na 180 stupňů. Z těsta tvarujte kuličky velikosti lískového oříšku a na plechu je mírně zploštěte. Pečte přibližně deset minut, do světle hněda.

4 Na sporáku rozehřejte pánev s vodou a do ní dejte rendlík nebo ohnivzornou misku s čokoládou, špetkou muškátového oříšku a smetanou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte trochu vychladit a pak směsí spojujte vždy dvě sušenky k sobě.

DEJTE JIM ČAS
Oříškovým sušenkám stačí na rozležení jeden den. Hned po upečení křupou, ale už druhý den krásně změknou. Nezavírejte je do neprodyšné krabičky – klidně je nechte v kuchyni na vzduchu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Anonym

Výborné i bez slepování - jen je potřeba je v troubě pečlivě hlídat. Těsto jsem tvarovala mokrou lžičkou, jinak se po chvíli lepí na ruce.

Apetit magazín

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit