Připomínají kokosky – jen jsou v nich místo kokosu mandle a oříšky. Tohle cukroví navíc neobsahuje mouku, takže si ho můžou dopřát i lidé s bezlepkovou dietou. Buď tvarujte placičky jako my, nebo vykrajujte libovolné tvary.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Oříšky rozložte na plech a opečte dozlatova; trvá to osm až deset minut. Až vychladnou, umelte je a nasypte do mísy.
Přisypte cukr, mleté mandle a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku. Důkladně promíchejte, přidejte vajíčko i žloutek a vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na dvacet minut chladit.
Potáhněte plech pečicím papírem a zvyšte teplotu trouby na 200, horkovzdušné na 180 stupňů. Z těsta tvarujte kuličky velikosti lískového oříšku a na plechu je mírně zploštěte. Pečte přibližně deset minut, do světle hněda.
Na sporáku rozehřejte pánev s vodou a do ní dejte rendlík nebo ohnivzornou misku s čokoládou, špetkou muškátového oříšku a smetanou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte trochu vychladit a pak směsí spojujte vždy dvě sušenky k sobě.
DEJTE JIM ČAS
Oříškovým sušenkám stačí na rozležení jeden den. Hned po upečení křupou, ale už druhý den krásně změknou. Nezavírejte je do neprodyšné krabičky – klidně je nechte v kuchyni na vzduchu.
Komentáře
Výborné i bez slepování - jen je potřeba je v troubě pečlivě hlídat. Těsto jsem tvarovala mokrou lžičkou, jinak se po chvíli lepí na ruce.