Masala chai: Voňavý čaj s jemností mléka

Masala chai: Voňavý čaj s jemností mléka
sdílet:

Legendy říkají, že se masala chai pil už před pěti tisíci lety. Každá země má dnes svůj osvědčený recept, někde se přidává pepř, jinde špetka soli. Jak si tento očistný nápoj – známý také jako indický bílý čaj nebo yogi – připravit doma a jaké koření do něj patří?

  • Říká se, že masala chai vznikl na popud tehdejšího krále Harshvardhany podle principů ájurvédy.
  • Masala chai měl být oživujícím a očistným nápojem. Je však obestřen dalšími legendami, jedna vypráví o mnichovi putujícím do Číny, který se po cestě posilňoval žvýkáním listů několika bylin dodávající energii.

Jídelníček podle ájurvédy: Jaké potraviny jsou vhodné pro vaši dóšu?

Jídelníček podle ájurvédy: Jaké potraviny jsou vhodné pro vaši dóšu?

Více

Indické koření tvoří základ

Za celou historii masala chai prošel několika změnami receptury. Od počátku se používala kombinace kardamomu, zázvoru, hřebíčku, skořice a pepře. Lístky čaje, které v dnešním nápoji tvoří základ, se začaly přidávat mnohem později.

  • Nejspíš za to můžou obchodníci z Bengálska a Gudžarátu, právě oni měli přístup ke kvalitnímu koření i mléku, které směsi dodává jemnost a krémovost.
  • Masala chai se pije nejčastěji ke snídani.

Recepty na chai masala se liší

Každý kraj má své specifické ingredience yogi čaje, jak se také směsi říká. Pro začátek doporučujeme vyzkoušet náš osvědčený recept kopírující britský způsob přípravy. Budete potřebovat svitek skořice, kardamon, hřebíček, badyán, plátky čerstvého zázvoru, sypaný černý čaj, půl litr plnotučného mléka a na dochucení vrchovaté lžíce medu.

  • V Indii nepřidávají hřebíček ani černý pepř.
  • V Kašmíru tvoří základ lístky zeleného čaje.
  • V Bhópálu byste v Masala chai cítili i špetku soli.
  • V kupovaných či čajovnických směsích můžete také navíc najít citronovou kůru, muškátový oříšek, růžový pepř či kurkumu.

Čaje masala přináší blaho

Kromě skvělé chuti, ve které se snoubí štiplavost a vůně koření s jemností mléka a sladkost medu, má masala chai také příznivé účinky na náš organismus.

  • Podporuje naše trávení, rozproudí krev, povzbudí imunitní systém a prohřeje celé tělo.
  • V podzimním čase úspěšně zahání viry a bakterie. Černý čaj také povzbudí vaši mysl i náladu.
 

Související články

Co je lepší pít k snídani – kávu, nebo čaj?
  • Zajímavosti

Co je lepší pít k snídani – kávu, nebo čaj?

K pořádné snídani patří také nápoj. Studený pomerančový džus rozhodí svou kyselostí náš žaludek, mnohem radši volíme mezi kávou či čajem. Jaký z těchto nápojů je pro tělo prospěšnější? Pojďme se podívat na účinky kofeinu detailněji.  ...
Nechte se rozmazlit sladkostmi s chutí a vůní Indie
  • Lidé a jídlo

Nechte se rozmazlit sladkostmi s chutí a vůní Indie

Hlavní chody indické kuchyně jsme s chutí před několika lety zařadili do jídelníčků, byla by ale škoda zanevřít na skvělé sladké tečky, které nabízí. Indické dzerty jsou velmi sladké, kořeněné s kouzelnou mocí odnést vás do exotických...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit