0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Masala chai: Voňavý čaj s jemností mléka

Masala chai: Voňavý čaj s jemností mléka
sdílet:

Legendy říkají, že se masala chai pil už před pěti tisíci lety. Každá země má dnes svůj osvědčený recept, někde se přidává pepř, jinde špetka soli. Jak si tento očistný nápoj – známý také jako indický bílý čaj nebo yogi – připravit doma a jaké koření do něj patří?

  • Říká se, že masala chai vznikl na popud tehdejšího krále Harshvardhany podle principů ájurvédy.
  • Masala chai měl být oživujícím a očistným nápojem. Je však obestřen dalšími legendami, jedna vypráví o mnichovi putujícím do Číny, který se po cestě posilňoval žvýkáním listů několika bylin dodávající energii.

Indické koření tvoří základ

Za celou historii masala chai prošel několika změnami receptury. Od počátku se používala kombinace kardamomu, zázvoru, hřebíčku, skořice a pepře. Lístky čaje, které v dnešním nápoji tvoří základ, se začaly přidávat mnohem později.

  • Nejspíš za to můžou obchodníci z Bengálska a Gudžarátu, právě oni měli přístup ke kvalitnímu koření i mléku, které směsi dodává jemnost a krémovost.
  • Masala chai se pije nejčastěji ke snídani.

Recepty na chai masala se liší

Každý kraj má své specifické ingredience yogi čaje, jak se také směsi říká. Pro začátek doporučujeme vyzkoušet náš osvědčený recept kopírující britský způsob přípravy. Budete potřebovat svitek skořice, kardamon, hřebíček, badyán, plátky čerstvého zázvoru, sypaný černý čaj, půl litr plnotučného mléka a na dochucení vrchovaté lžíce medu.

  • V Indii nepřidávají hřebíček ani černý pepř.
  • V Kašmíru tvoří základ lístky zeleného čaje.
  • V Bhópálu byste v Masala chai cítili i špetku soli.
  • V kupovaných či čajovnických směsích můžete také navíc najít citronovou kůru, muškátový oříšek, růžový pepř či kurkumu.

Čaje masala přináší blaho

Kromě skvělé chuti, ve které se snoubí štiplavost a vůně koření s jemností mléka a sladkost medu, má masala chai také příznivé účinky na náš organismus.

  • Podporuje naše trávení, rozproudí krev, povzbudí imunitní systém a prohřeje celé tělo.
  • V podzimním čase úspěšně zahání viry a bakterie. Černý čaj také povzbudí vaši mysl i náladu.
 

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...