Hořčík pro činnost nervů a svalů
Hořčík, známý také pod názvem magnézium, je minerál, který patří k nejdůležitějším a nezastupitelným prvkům v našem těle. Podílí se totiž na asi třech stovkách reakcí v našem organismu, z nichž nejdůležitější jsou enzymatické reakce, které produkují energii v těle. Hořčík tak přispívá ke:
- snížení míry únavy a vyčerpání
- správné činnosti nervové soustavy
- správné činnosti svalů
- udržení ideálního stavu zubů a kostí
- udržení dobrého stavu oběhového systému
- správnému krevnímu tlaku
- prevenci infarktu
Proč trpíme nedostatkem hořčíku?
Podle studií trpí nedostatkem hořčíku až 1/3 české populace. Jak je to ale možné, když hořčík obsahuje spoustu potravin? Zde jsou tři hlavní důvody:
- Intenzivní zemědělství – rostliny hořčík vstřebávají z půdy, ve které je ho poslední dobou nedostatek. Na vině je právě intenzivní zemědělství. V důsledku toho pak potraviny, které konzumujeme, nejsou bohaté na hořčík tak, jak by měly.
- Nízká vstřebatelnost – na vině je také poměrně nízká vstřebatelnost hořčíku. Naše tělo je schopné využít jen kolem 30 % hořčíku obsaženého v potravinách.
- Zvýšená spotřeba hořčíku – poslední příčinou jsou také situace, při kterých náš organismus spotřebovává více hořčíku, než je obvyklé. Řadí se sem například zvýšená fyzická aktivita, zvýšená konzumace živočišných tuků, bílkovin, sladkostí, výrobků z bílé mouky nebo alkoholu, dále dochází k vyšší spotřebě hořčíku u lidí trpících stresem, diabetem nebo u těhotných žen.
Co způsobuje nedostatek hořčíku?
Dlouhodobý nedostatek hořčíku může způsobit vážná onemocnění žlučníku, střev, negativně ovlivňuje imunitu, srážlivost krve a nervový systém. Jak ale zjistit, že trpíte nedostatkem hořčíku? Připravili jsme pro vás seznam nejčastějších symptomů. Pokud se u vás některý z nich objevuje, určitě situaci nepodceňujte:
- nechutenství
- únava, slabost, nespavost
- bolest hlavy
- stres, podrážděnost
- svalové křeče, brnění končetin
- bušení srdce
- lámavost nehtů, vypadávání vlasů
- hemoroidy
Kde najdeme hořčík?
Hořčík nejlépe doplníte z potravin, které tento minerál obsahují. Denní doporučená dávka je 300 mg/den, vyšší je u například u kojících žen, a to až 500 mg/den.
- Ovoce – nejvíce hořčíku najdete v datlích, banánech, pomerančích nebo třeba sušených meruňkách
- Zelenina – hořčík je obsažen především v tmavé listové zelenině – kapusta, špenát, brokolice
- Luštěniny – mezi luštěniny bohaté na hořčík se řadí vařená čočka a hrách
- Ořechy – hořčík získáte také z mandlí, kešu ořechů nebo piniových semínek
- Maso a ryby – pro doplnění hořčíku si dopřejte tuňáka, candáta nebo kuřecí prsa
- Kakao – kvalitní kakao je jedním z nejlepších zdrojů hořčíku. Milovníci hořké čokolády, radujte se!
- Nápoje – potěšíme i milovníky vína, protože hořčík je obsažen i v červeném víně