0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nepostradatelný hořčík - v jakých potravinách ho najdeme?

tetiana-bykovets
ZDROJ: tetiana-bykovets
sdílet:
Naše tělo potřebuje kromě základních živin jako jsou sacharidy, bílkoviny a tuky, také minerály. Jedním z nich je hořčík, pro naše tělo nepostradatelný minerál, kterého však často máme nedostatek. Proč je pro nás hořčík tolik důležitý a v jakých potravinách ho můžeme najít?

Hořčík pro činnost nervů a svalů

Hořčík, známý také pod názvem magnézium, je minerál, který patří k nejdůležitějším a nezastupitelným prvkům v našem těle. Podílí se totiž na asi třech stovkách reakcí v našem organismu, z nichž nejdůležitější jsou enzymatické reakce, které produkují energii v těle. Hořčík tak přispívá ke:

  • snížení míry únavy a vyčerpání
  • správné činnosti nervové soustavy
  • správné činnosti svalů
  • udržení ideálního stavu zubů a kostí
  • udržení dobrého stavu oběhového systému
  • správnému krevnímu tlaku
  • prevenci infarktu

Proč trpíme nedostatkem hořčíku?

Podle studií trpí nedostatkem hořčíku až 1/3 české populace. Jak je to ale možné, když hořčík obsahuje spoustu potravin? Zde jsou tři hlavní důvody:

  • Intenzivní zemědělství – rostliny hořčík vstřebávají z půdy, ve které je ho poslední dobou nedostatek. Na vině je právě intenzivní zemědělství. V důsledku toho pak potraviny, které konzumujeme, nejsou bohaté na hořčík tak, jak by měly.
  • Nízká vstřebatelnost – na vině je také poměrně nízká vstřebatelnost hořčíku. Naše tělo je schopné využít jen kolem 30 % hořčíku obsaženého v potravinách.
  • Zvýšená spotřeba hořčíku – poslední příčinou jsou také situace, při kterých náš organismus spotřebovává více hořčíku, než je obvyklé. Řadí se sem například zvýšená fyzická aktivita, zvýšená konzumace živočišných tuků, bílkovin, sladkostí, výrobků z bílé mouky nebo alkoholu, dále dochází k vyšší spotřebě hořčíku u lidí trpících stresem, diabetem nebo u těhotných žen.

Co způsobuje nedostatek hořčíku?

Dlouhodobý nedostatek hořčíku může způsobit vážná onemocnění žlučníku, střev, negativně ovlivňuje imunitu, srážlivost krve a nervový systém. Jak ale zjistit, že trpíte nedostatkem hořčíku? Připravili jsme pro vás seznam nejčastějších symptomů. Pokud se u vás některý z nich objevuje, určitě situaci nepodceňujte:

  • nechutenství
  • únava, slabost, nespavost
  • bolest hlavy
  • stres, podrážděnost
  • svalové křeče, brnění končetin
  • bušení srdce
  • lámavost nehtů, vypadávání vlasů
  • hemoroidy

Kde najdeme hořčík?

Hořčík nejlépe doplníte z potravin, které tento minerál obsahují. Denní doporučená dávka je 300 mg/den, vyšší je u například u kojících žen, a to až 500 mg/den.

  • Ovoce – nejvíce hořčíku najdete v datlích, banánech, pomerančích nebo třeba sušených meruňkách
  • Zelenina – hořčík je obsažen především v tmavé listové zelenině – kapusta, špenát, brokolice
  • Luštěniny – mezi luštěniny bohaté na hořčík se řadí vařená čočka a hrách
  • Ořechy – hořčík získáte také z mandlí, kešu ořechů nebo piniových semínek
  • Maso a ryby – pro doplnění hořčíku si dopřejte tuňáka, candáta nebo kuřecí prsa
  • Kakao – kvalitní kakao je jedním z nejlepších zdrojů hořčíku. Milovníci hořké čokolády, radujte se!
  • Nápoje – potěšíme i milovníky vína, protože hořčík je obsažen i v červeném víně

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč