Mladé lístky špenátu se dají jíst úplně syrové, popřípadě jim stačí jen krátké spaření. Železa z něj sice moc do těla nedostanete, ale ze syrového špenátu získáte spoustu vitaminu K a také A, C a B9. ,Dorostlý‘ špenát už vyžaduje tepelnou úpravu.
Suroviny
1 Na středním ohni rozehřejte v rendlíku tuk. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Opékejte asi 10 minut, aby byla zelenina pěkně ope- čená a lákavě voněla. Pak pomalu vlijte víno, odmíchejte přípečky ode dna, zesilte oheň a nechte víno krátce odpařit.
2 Přidejte čočku, brambory a 1 litr vývaru, vložte bouquet garni. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a vařte 30–45 minut, za občasného míchání, podle potřeby přilijte další vývar. Čočka by měla být těsně ponořená ve vývaru. Až bude čočka hotová, vyjměte bouquet garni a odstavte. Brambory rozmačkejte vidličkou o stěnu rendlíku a vše promíchejte. Přidejte smetanu a špenát. Promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte pokapané olivovým olejem a vinným octem, a chcete-li, ozdobte tymiánem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jedeme na zelenou(42 receptů)