0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smetanová čočka se špenátem

Smetanová čočka se špenátem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1989 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 196 g
Tuky 96 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mladé lístky špenátu se dají jíst úplně syrové, popřípadě jim stačí jen krátké spaření. Železa z něj sice moc do těla nedostanete, ale ze syrového špenátu získáte spoustu vitaminu K a také A, C a B9. ,Dorostlý‘ špenát už vyžaduje tepelnou úpravu.

Suroviny

máslo 2 PL
možno nahradit olejem
cibule 2 ks
malé, na kostičky
mrkev 2 ks
na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nasekaný
víno bílé 125 ml
suché
400 g
zelená franzouzská čočka (puy) přebraná, propláchnutá
brambory 2 ks
varný typ B / C, oloupané, na kostičky
vývar zeleninový 1 l
bouquet garni
bobkový list 1 ks
čerstvá petrželka pár snítek, možno nahradit listy řapíkatého celeru
tymián
pár snítek
smetana ke šlehání 200 ml
baby špenát 150 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
panenský, dobrý
vinný ocet červený
podle chuti
tymián
podle chuti

1 Na středním ohni rozehřejte v rendlíku tuk. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Opékejte asi 10 minut, aby byla zelenina pěkně ope- čená a lákavě voněla. Pak pomalu vlijte víno, odmíchejte přípečky ode dna, zesilte oheň a nechte víno krátce odpařit.

2 Přidejte čočku, brambory a 1 litr vývaru, vložte bouquet garni. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a vařte 30–45 minut, za občasného míchání, podle potřeby přilijte další vývar. Čočka by měla být těsně ponořená ve vývaru. Až bude čočka hotová, vyjměte bouquet garni a odstavte. Brambory rozmačkejte vidličkou o stěnu rendlíku a vše promíchejte. Přidejte smetanu a špenát. Promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte pokapané olivovým olejem a vinným octem, a chcete-li, ozdobte tymiánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit