Smetanová čočka se špenátem

Smetanová čočka se špenátem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1989 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 196 g
Tuky 96 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mladé lístky špenátu se dají jíst úplně syrové, popřípadě jim stačí jen krátké spaření. Železa z něj sice moc do těla nedostanete, ale ze syrového špenátu získáte spoustu vitaminu K a také A, C a B9. ,Dorostlý‘ špenát už vyžaduje tepelnou úpravu.

Suroviny

máslo 2 PL
možno nahradit olejem
cibule 2 ks
malé, na kostičky
mrkev 2 ks
na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
nasekaný
víno bílé 125 ml
suché
400 g
zelená franzouzská čočka (puy) přebraná, propláchnutá
brambory 2 ks
varný typ B / C, oloupané, na kostičky
vývar zeleninový 1 l
bouquet garni
bobkový list 1 ks
čerstvá petrželka pár snítek, možno nahradit listy řapíkatého celeru
tymián
pár snítek
smetana ke šlehání 200 ml
baby špenát 150 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
panenský, dobrý
vinný ocet červený
podle chuti
tymián
podle chuti

1 Na středním ohni rozehřejte v rendlíku tuk. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Opékejte asi 10 minut, aby byla zelenina pěkně ope- čená a lákavě voněla. Pak pomalu vlijte víno, odmíchejte přípečky ode dna, zesilte oheň a nechte víno krátce odpařit.

2 Přidejte čočku, brambory a 1 litr vývaru, vložte bouquet garni. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a vařte 30–45 minut, za občasného míchání, podle potřeby přilijte další vývar. Čočka by měla být těsně ponořená ve vývaru. Až bude čočka hotová, vyjměte bouquet garni a odstavte. Brambory rozmačkejte vidličkou o stěnu rendlíku a vše promíchejte. Přidejte smetanu a špenát. Promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte pokapané olivovým olejem a vinným octem, a chcete-li, ozdobte tymiánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit