Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanová čočka se špenátem
Smetanová čočka se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smetanová čočka se špenátem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1833 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 146 g
Tuky 99 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mladé lístky špenátu se dají jíst úplně syrové, popřípadě jim stačí jen krátké spaření. Železa z něj sice moc do těla nedostanete, ale ze syrového špenátu získáte spoustu vitaminu K a také A, C a B9. ,Dorostlý‘ špenát už vyžaduje tepelnou úpravu.

Suroviny

možno nahradit olejem
malé, na kostičky
mrkev 2 ks
na kostičky
řapíkatý celer 2
řapíky, nasekané
suché
přebraná, propláchnutá
varný typ B / C, oloupané, na kostičky
vývar zeleninový 1,5 l
bouquet garni 1
1 bobkový list, pár snítek petrželky nebo listů z řapík. celeru, pár snítek čerstvého tymiánu - vše svázané provázkem
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
panenský, dobrý
vinný ocet červený
podle chuti
tymián
podle chuti

Postup

1

Na středním ohni rozehřejte v rendlíku tuk. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Opékejte asi 10 minut, aby byla zelenina pěkně ope- čená a lákavě voněla. Pak pomalu vlijte víno, odmíchejte přípečky ode dna, zesilte oheň a nechte víno krátce odpařit.

2

Přidejte čočku, brambory a 1 litr vývaru, vložte bouquet garni. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a vařte 30–45 minut, za občasného míchání, podle potřeby přilijte další vývar. Čočka by měla být těsně ponořená ve vývaru. Až bude čočka hotová, vyjměte bouquet garni a odstavte. Brambory rozmačkejte vidličkou o stěnu rendlíku a vše promíchejte. Přidejte smetanu a špenát. Promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte pokapané olivovým olejem a vinným octem, a chcete-li, ozdobte tymiánem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...