Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smetanová čočka se špenátem

Mladé lístky špenátu se dají jíst úplně syrové, popřípadě jim stačí jen krátké spaření. Železa z něj sice moc do těla nedostanete, ale ze syrového špenátu získáte spoustu vitaminu K a také A, C a B9. ,Dorostlý‘ špenát už vyžaduje tepelnou úpravu.

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Vaření 0:45
Luštěniny Francouzská

Ingredience

    • 2 lžíce másla nebo oleje
    • 2 malé cibule, nakrájené na kostičky
    • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
    • 2 řapíky celeru, nasekané
    • 125 ml suchého bílého vína
    • 400 g zelené francouzské čočky (puy), přebrané a propláchnuté
    • 2 střední brambory (varný typ B nebo C), oloupané a nakrájené na kostičky
    • 1–1,5 litru zeleninového vývaru bouquet garni: 1 bobkový list, pár snítek čerstvé petrželky (nebo listů z řapíkatého celeru) a pár snítek čerstvého tymiánu – vše svázané kuchyňským provázkem do kytičky
    • 200–250 ml smetany ke šlehání
    • 150–200 g baby špenátových lístků
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • dobrý panenský olivový olej, červený vinný ocet a čerstvý tymián podle chuti

Příprava jídla

1 Na středním ohni rozehřejte v rendlíku tuk. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Opékejte asi 10 minut, aby byla zelenina pěkně ope- čená a lákavě voněla. Pak pomalu vlijte víno, odmíchejte přípečky ode dna, zesilte oheň a nechte víno krátce odpařit.

2 Přidejte čočku, brambory a 1 litr vývaru, vložte bouquet garni. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a vařte 30–45 minut, za občasného míchání, podle potřeby přilijte další vývar. Čočka by měla být těsně ponořená ve vývaru. Až bude čočka hotová, vyjměte bouquet garni a odstavte. Brambory rozmačkejte vidličkou o stěnu rendlíku a vše promíchejte. Přidejte smetanu a špenát. Promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte pokapané olivovým olejem a vinným octem, a chcete-li, ozdobte tymiánem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelená polévka

Těstoviny s rukolovým pestem a dýní

Salát se zrním a s pečeným kuřecím stehnem

Lívance s uzeným lososem a krémovým sýrem

Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou

Jedeme na zelenou

REKLAMA

Přidat komentář