Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smetanová čočka se špenátem

Mladé lístky špenátu se dají jíst úplně syrové, popřípadě jim stačí jen krátké spaření. Železa z něj sice moc do těla nedostanete, ale ze syrového špenátu získáte spoustu vitaminu K a také A, C a B9. ,Dorostlý‘ špenát už vyžaduje tepelnou úpravu.

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Vaření 0:45
Luštěniny Francouzská

Ingredience

    • 2 lžíce másla nebo oleje
    • 2 malé cibule, nakrájené na kostičky
    • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
    • 2 řapíky celeru, nasekané
    • 125 ml suchého bílého vína
    • 400 g zelené francouzské čočky (puy), přebrané a propláchnuté
    • 2 střední brambory (varný typ B nebo C), oloupané a nakrájené na kostičky
    • 1–1,5 litru zeleninového vývaru bouquet garni: 1 bobkový list, pár snítek čerstvé petrželky (nebo listů z řapíkatého celeru) a pár snítek čerstvého tymiánu – vše svázané kuchyňským provázkem do kytičky
    • 200–250 ml smetany ke šlehání
    • 150–200 g baby špenátových lístků
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • dobrý panenský olivový olej, červený vinný ocet a čerstvý tymián podle chuti

Příprava jídla

1 Na středním ohni rozehřejte v rendlíku tuk. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Opékejte asi 10 minut, aby byla zelenina pěkně ope- čená a lákavě voněla. Pak pomalu vlijte víno, odmíchejte přípečky ode dna, zesilte oheň a nechte víno krátce odpařit.

2 Přidejte čočku, brambory a 1 litr vývaru, vložte bouquet garni. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a vařte 30–45 minut, za občasného míchání, podle potřeby přilijte další vývar. Čočka by měla být těsně ponořená ve vývaru. Až bude čočka hotová, vyjměte bouquet garni a odstavte. Brambory rozmačkejte vidličkou o stěnu rendlíku a vše promíchejte. Přidejte smetanu a špenát. Promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte pokapané olivovým olejem a vinným octem, a chcete-li, ozdobte tymiánem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelená polévka

Těstoviny s rukolovým pestem a dýní

Salát se zrním a s pečeným kuřecím stehnem

Lívance s uzeným lososem a krémovým sýrem

Noky se špenátem, houbami a gorgonzolou

REKLAMA

Přidat komentář