Sandra al rosmarino (candát na rozmarýnu)

Sandra al rosmarino (candát na rozmarýnu)

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1995 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 97 g
Tuky 110 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šéfkuchař Emanuele Ridi vaří s láskou a v jeho receptech je to znát. Candát zlehka opečený na rozmarýnu se skvěle doplňuje s celerovým pyré jemně ovoněným pomerančovou kůrou.

Suroviny

candát 4 ks
filet z candáta á 150 g
olivový olej 50 ml
rozmarýn 1 snítka
víno bílé 100 ml
vývar 100 ml
lze nahradit domácím zeleninovým vývarem
mouka pšeničná hladká 2 ČL
mouka pšeničná hladká
na obal
máslo 30 g
Na pyré
celer 800 g
oloupaný, na kostky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
mléko 500 ml
olivový olej 2 PL
plus další na ozdobení
sušená pomerančová kůra
z poloviny bio pomeranče

1 Celer dejte do hrnce, zalijte mlékem a na velmi slabém plameni vařte asi 30–40 minut, až se tekutina téměř vstřebá a celer se bude rozpadat. (Vařte opravdu mírně, aby mléko neztmavlo.) Osolte, opepřete, přidejte pomerančovou kůru a rozmixujte. Nakonec do směsi zašlehejte olivový olej a uchovejte horké.

2 Máslo promíchejte se 2 lžičkami hladké mouky dohladka.

3 Rybí filety osolte a opepřete, zlehka obalte v mouce a přebytečnou oklepněte.

4 V pánvi rozehřejte olej se snítkou rozmarýnu a porce candáta na něm po obou stranách rychle zprudka opečte. Jen je obraťte, aby se maso horkem zatáhlo.

5 Slijte olej a rybu zastříkněte vínem a vývarem. Po 5 minutách vaření vyjměte rybu a přendejte ji na nahřáté talíře. Do šťávy dejte moučné máslo a za stálého míchání zahřívejte ještě minutu. Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem. Podle chuti osolte a přelijte porce candáta. Doplňte celerovým pyré, které ozdobíte pár kapkami olivového oleje. Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Komentáře

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit