0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co vás čeká: Rozkrojte jablíčko, pusťte lodičku

Co vás čeká: Rozkrojte jablíčko, pusťte lodičku
sdílet:

Štědrý večer se neobejde bez ryby, bramborového salátu a trochy toho věštění. Rozkrojíte jablíčko, pustíte lodičku, slijete olovo. Tento den totiž patří k několika málo dnům v roce, kdy je podle tradic možné nahlédnout do budoucnosti. Nejrůznějšími způsoby se předpovídá počasí, osud rodiny i úspěch v hospodaření či v práci. Kdysi lidé brali věštění vážně, dnes si jím prodlužujeme štědrovečerní večeři.

Štěstí a blahobyt si pojistíte, když budete dbát na pověry a dodržíte všechny štědrovečerní zvyky. Od štědrovečerní večeře se nevstává ani neodchází. Traduje se, že kdo pravidlo poruší, do roka zemře. Pod každý talíř se dává mince vyšší hodnoty, aby zůstalo v domácnosti či hospodářství zachováno bohatství. Rozsypaná čočka na svátečním stole má přinést do domu peníze a kosti z ryby se svazují a kladou pod jabloň kvůli plodnosti. Nezapomeňte na jeden talíř navíc pro nečekaného hosta a pod každý talíř minci pro bohatství a šupinu pro štěstí.

Po skončení večeře se můžete pustit do rozbalování dárků nebo si příjemný večer ještě protáhnout. Připravte si skořápky od ořechů, malé svíčky, olovo a jablíčka. S jejich pomocí zjistíte, kdo bude příští rok zdráv, kdo odejde z domu a na koho čeká svatba.

Jablíčko dříve rozkrajoval jako první hospodář, spolu s ním rozlouskl i ořech. Pokud byl ořech byl zkažený, věštilo to neštěstí a smutek. Vše ale mohlo zachránit právě jablíčko. Hvězda, která se objevila uprostřed po jeho rozkrojení, předpovídala zdraví a dlouhý život. Byl-li uprostřed kříž, nevěstilo to nic dobrého. Jakmile byl s předpovědí osudu hotov pán domu, postupně zjišťovali svou budoucnost další, od nejstaršího po nejmladšího.

Pustit lodičku a najít peníz
Budoucnost vám odhalí i lodičky ze skořápek od vlašských ořechů. Vemte velkou mísu, naplňte ji vodou a do skořápek upevněte malé svíčky. Každý si poté pustí svou skořápku se zapálenou svíčkou po vodě a podle pohybu lodiček hádá, co ho čeká. Životní cesta může být totiž přímá, ale může mít i mnoho zatáček a oklik. Pokud loďka přeplave celou mísu, přinese svému majiteli dlouhý život, naopak když se potopí, znamená to, že se majiteli něco nepříjemného přihodí.

S ořechy si můžete vyhrát i jinak. Dříve se po večeři tři rozlouskly, jádro se vybralo a do jedné skořápky se nasypala zem, do druhé se vložil kousek chleba a do třetí peníz. Pak se skořápky zase slepily k sobě a uložily zpět mezi ostatní ořechy. O půlnoci si každý bral z plné mísy. Pokud někdo otevřel ořech naplněný zemí, čekala ho chudoba. Chléb ve skořápce předpovídal spokojený život a peníz prorokoval velké bohatství.

Budoucnost vám prozradí i olovo. Stačí je oparně roztavit a poté si každý odlije svoji část do nádoby se studenou vodou. Z vychladlých odlitků se poté hádá, čemu se podobá, co připomíná a co jeho tvůrce v budoucnosti čeká. Nemáte-li olovo, můžete je nahradit i horkým voskem.

Bude letos svatba?
Do budoucnosti můžete nahlédnout i házením střevíce přes hlavu, dříve to zkoušely hlavně dívky na vdávání. Svobodné a nezadané dívky se postavily zády ke dveřím a do pravé ruky vzaly pantofel, který hodily za sebe. Špička mířící ke dveřím byla pro rodiče znamením, aby začali chystat výbavu, protože do roka a do dne bude svatba. Jestliže špička ukazuje směrem do místnosti, zůstane dcera ještě rok doma.

Pokud svatba podle střevíce nemá být do roka, je ještě způsob, jak zjistit, kdyže se to vlastně vdá. Stačí, aby dívka obětovala svůj vlas. Na něj přiváže prstýnek a vlas přidrží co nejblíže skleničky. Kolikrát o ni prstýnek cinkne, než se ustálí, tolik let musí ještě dívka na svatbu čekat.

Související články

Vánoční pečení: moučkový cukr
  • Tipy a triky

Vánoční pečení: moučkový cukr

Než se pustíte do cukroví, možná se vám bude hodit pár informací o moučkovém cukru. Bez něj by se vánoční cukroví obešlo, ale jen horko těžko. ...
5 tipů na jedlé vánoční věnce
  • Tipy a triky

5 tipů na jedlé vánoční věnce

Zítra je první adventní neděle. Vyměňte letos chvojí a stuhy za bonbony, popcorn a sladké pečivo. Máme pro vás pět nápadů na lákavé věnce, ze kterých budou chodit ujídat děti i dospělí....
Vánoční know-how: čokoláda
  • Tipy a triky

Vánoční know-how: čokoláda

Křehké cukroví, lesklá poleva i sametový krém – bez čokolády se při vánočním pečení prostě neobejdete....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit