Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční know-how: čokoláda

čokoládové brownies
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Křehké cukroví, lesklá poleva i sametový krém – bez čokolády se při vánočním pečení prostě neobejdete.

Jak vybírat

Čokoládu volte nejen podle obsahu kakaové hmoty (čím vyšší, tím lepší), ale také podle původu a kvality čokoládových bobů. Směrodatná je její chuť. Pokud vašemu jazyku nelahodí, ani vysoký podíl kakaa ji nezachrání.

Rozpouštění čokolády

Do krému či na polevu potřebujete čokoládu rozpuštěnou. Nejšetrnější je vodní lázeň. Čokoládu nalámanou na menší kousky vložte do teplovzdorné misky a postavte ji nad hrnec s mírně bublající vodou. Miska se nesmí dotýkat hladiny. Čokoláda se začne rychle tavit – občas ji promíchejte, až získáte hladkou hmotu. Nejste si jisti? Podívejte se na video s postupem krok za krokem.

S čím pít

Nalijte si sklenku už k vánočnímu pečení. S čokoládou přirozeně ladí dezertní vína typu sherry, portské, madeira a nejrůznější likéry. Hodí se také brandy a koňak. Ve spojení s nepříliš sladkou čokoládou leckomu vyhovuje i kouřový nádech skotské. Z vín se uplatní těžší aromatická červená a jiskrné sladší muškáty.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...