Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecké cukroví
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 168
Do 30 minut Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2772 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 204 g
Tuky 182 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na linecké cukroví patří mezi vánoční stálice. Lineckému se někdy říká „raz, dva, tři těsto“, protože tu existuje jediný správný poměr surovin – jeden díl cukru (ideálně vanilkového), dva díly másla a tři díly mouky. Základem je dobře připravené linecké těsto. Žloutky mu dodají barvu a citronová kůra báječnou vůni!

Suroviny

nejlépe s pravou vanilkou
máslo 140 g
+ trocha na vymazání
z jednoho citronu
rybízový džem
lze nahradit malinovým, na slepování
na poprášení

Postup

1

Prosijte mouku na vál, přidejte cukr, máslo, žloutky i citronovou kůru. Co nejrychleji zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte nejméně hodinu odpočívat v lednici.

2

Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z těsta vyválejte plát silný asi 2 mm, vypichujte tvary (polovina jich má mít uprostřed kolečko) a nožem je přenášejte na vymazaný plech.

3

Pečte dozlatova; trvá to tak pět minut. Vychladlé linecké cukroví slepujte zavařeninou a pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...