Lineckému se někdy říká „raz, dva, tři těsto“, protože tu existuje jediný správný poměr surovin – jeden díl cukru (ideálně vanilkového), dva díly másla a tři díly mouky. Žloutky mu dodají barvu a citronová kůra báječnou vůni!
Suroviny
mouka pšeničná hladká
210
g
moučkový cukr
70
g
nejlépe s pravou vanilkou
máslo
140
g
+ trocha na vymazání
žloutek
2
ks
citronová kůra
z jednoho citronu
rybízový džem
lze nahradit malinovým, na slepování
moučkový cukr
na poprášení
1 Prosijte mouku na vál, přidejte cukr, máslo, žloutky i citronovou kůru. Co nejrychleji zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte nejméně hodinu odpočívat v lednici.
2 Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z těsta vyválejte plát silný asi 2 mm, vypichujte tvary (polovina jich má mít uprostřed kolečko) a nožem je přenášejte na vymazaný plech. Pečte dozlatova; trvá to tak pět minut. Vychladlé cukroví slepujte zavařeninou a pocukrujte.