0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční triky našich babiček na barvení vajec

velikonocni vajíčka
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Kdo by se netěšil, až si o Velikonočním pondělí dopřeje k snídani pestře zbarvené vajíčko. Ta nabarvená potravinářskými barvivy si můžete koupit v obchodě, anebo si koupit pytlíčky s barvou a pustit se do barvení doma. Jde to ale i jinak.

Potravinářská barviva – ano, či ne? Při barvení vajíček se často stane, že se barva dostane pod skořápku a bílek pak nemá s bílou nic společného. Potravinářská barviva jsou pro většinu populace neškodná, ale u pár jedinců mohou vyvolat alergické reakce, například červenání kůže či svědění, v horším případě dokonce astmatický záchvat. Pokud se chcete vyvarovat nebezpečí, raději se vyhněte barvivům, která obsahují:

  • E 122 na červená vajíčka
  • E 151 na modrá vajíčka
  • E 102 na žlutá vajíčka

Z babiččiny krabičky

Naše babičky potravinářská barviva neznaly, a tak jim nezbylo než být v kuchyni kreativní. Zkuste letos nabarvit vajíčka ‚postaru‘, a vyzkoušejte:

  • na žlutá vajíčka: heřmánek a kmín
  • na červená vajíčka: červené zelí či červená řepa
  • na hnědá vajíčka: černý čaj
  • na žlutohnědá vajíčka: cibulové slupky
  • na zelená vajíčka: špenát a kopřivy

Užitečné tipy:
Před samotným barvením je nutné vejce odmastit octovou vodou, aby barva rovnoměrně přilnula ke skořápce. Poté vajíčko ponořte asi na 10 minut do vlažné barvicí lázně a pravidelně je obracejte, aby se obarvilo rovnoměrně. Po vyjmutí vajíčko položte na hadřík a rovnoměrně je otáčejte, dokud neuschne. Nakonec nezapomeňte vajíčko potřít tukem, aby se krásně lesklo.

Související články

Aby se velikonoční beránek povedl
  • Tipy a triky

Aby se velikonoční beránek povedl

Pečení beránka ze sladkého těsta patří mezi oblíbené velikonoční tradice. Poradíme vám, jak upéct beránka, který bude krásně vypadat a výborně chutnat. A k tomu jsme vyzkoušeli i tři skvělé recepty. ...
Jak využít nadílku velikonočních vajíček
  • Tipy a triky

Jak využít nadílku velikonočních vajíček

Jestli vypravujete své malé koledníky o Velikonocích na obchůzku, pak určitě přinesou domů koš plný vajíček. Kde se vzala legenda o koledování a do čeho vejce v kuchyni zužitkovat?...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit