0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční triky našich babiček na barvení vajec

velikonocni vajíčka
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Kdo by se netěšil, až si o Velikonočním pondělí dopřeje k snídani pestře zbarvené vajíčko. Ta nabarvená potravinářskými barvivy si můžete koupit v obchodě, anebo si koupit pytlíčky s barvou a pustit se do barvení doma. Jde to ale i jinak.

Potravinářská barviva – ano, či ne? Při barvení vajíček se často stane, že se barva dostane pod skořápku a bílek pak nemá s bílou nic společného. Potravinářská barviva jsou pro většinu populace neškodná, ale u pár jedinců mohou vyvolat alergické reakce, například červenání kůže či svědění, v horším případě dokonce astmatický záchvat. Pokud se chcete vyvarovat nebezpečí, raději se vyhněte barvivům, která obsahují:

  • E 122 na červená vajíčka
  • E 151 na modrá vajíčka
  • E 102 na žlutá vajíčka

Z babiččiny krabičky

Naše babičky potravinářská barviva neznaly, a tak jim nezbylo než být v kuchyni kreativní. Zkuste letos nabarvit vajíčka ‚postaru‘, a vyzkoušejte:

  • na žlutá vajíčka: heřmánek a kmín
  • na červená vajíčka: červené zelí či červená řepa
  • na hnědá vajíčka: černý čaj
  • na žlutohnědá vajíčka: cibulové slupky
  • na zelená vajíčka: špenát a kopřivy

Užitečné tipy:
Před samotným barvením je nutné vejce odmastit octovou vodou, aby barva rovnoměrně přilnula ke skořápce. Poté vajíčko ponořte asi na 10 minut do vlažné barvicí lázně a pravidelně je obracejte, aby se obarvilo rovnoměrně. Po vyjmutí vajíčko položte na hadřík a rovnoměrně je otáčejte, dokud neuschne. Nakonec nezapomeňte vajíčko potřít tukem, aby se krásně lesklo.

Související články

Aby se velikonoční beránek povedl
  • Tipy a triky

Aby se velikonoční beránek povedl

Pečení beránka ze sladkého těsta patří mezi oblíbené velikonoční tradice. Poradíme vám, jak upéct beránka, který bude krásně vypadat a výborně chutnat. A k tomu jsme vyzkoušeli i tři skvělé recepty. ...
Jak využít nadílku velikonočních vajíček
  • Tipy a triky

Jak využít nadílku velikonočních vajíček

Jestli vypravujete své malé koledníky o Velikonocích na obchůzku, pak určitě přinesou domů koš plný vajíček. Kde se vzala legenda o koledování a do čeho vejce v kuchyni zužitkovat?...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit