0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční triky našich babiček na barvení vajec

velikonocni vajíčka
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Kdo by se netěšil, až si o Velikonočním pondělí dopřeje k snídani pestře zbarvené vajíčko. Ta nabarvená potravinářskými barvivy si můžete koupit v obchodě, anebo si koupit pytlíčky s barvou a pustit se do barvení doma. Jde to ale i jinak.

Potravinářská barviva – ano, či ne? Při barvení vajíček se často stane, že se barva dostane pod skořápku a bílek pak nemá s bílou nic společného. Potravinářská barviva jsou pro většinu populace neškodná, ale u pár jedinců mohou vyvolat alergické reakce, například červenání kůže či svědění, v horším případě dokonce astmatický záchvat. Pokud se chcete vyvarovat nebezpečí, raději se vyhněte barvivům, která obsahují:

  • E 122 na červená vajíčka
  • E 151 na modrá vajíčka
  • E 102 na žlutá vajíčka

Z babiččiny krabičky

Naše babičky potravinářská barviva neznaly, a tak jim nezbylo než být v kuchyni kreativní. Zkuste letos nabarvit vajíčka ‚postaru‘, a vyzkoušejte:

  • na žlutá vajíčka: heřmánek a kmín
  • na červená vajíčka: červené zelí či červená řepa
  • na hnědá vajíčka: černý čaj
  • na žlutohnědá vajíčka: cibulové slupky
  • na zelená vajíčka: špenát a kopřivy

Užitečné tipy:
Před samotným barvením je nutné vejce odmastit octovou vodou, aby barva rovnoměrně přilnula ke skořápce. Poté vajíčko ponořte asi na 10 minut do vlažné barvicí lázně a pravidelně je obracejte, aby se obarvilo rovnoměrně. Po vyjmutí vajíčko položte na hadřík a rovnoměrně je otáčejte, dokud neuschne. Nakonec nezapomeňte vajíčko potřít tukem, aby se krásně lesklo.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč