Kdo by se netěšil, až si o Velikonočním pondělí dopřeje k snídani pestře zbarvené vajíčko. Ta nabarvená potravinářskými barvivy si můžete koupit v obchodě, anebo si koupit pytlíčky s barvou a pustit se do barvení doma. Jde to ale i jinak.
Potravinářská barviva – ano, či ne? Při barvení vajíček se často stane, že se barva dostane pod skořápku a bílek pak nemá s bílou nic společného. Potravinářská barviva jsou pro většinu populace neškodná, ale u pár jedinců mohou vyvolat alergické reakce, například červenání kůže či svědění, v horším případě dokonce astmatický záchvat. Pokud se chcete vyvarovat nebezpečí, raději se vyhněte barvivům, která obsahují:
- E 122 na červená vajíčka
- E 151 na modrá vajíčka
- E 102 na žlutá vajíčka
Z babiččiny krabičky
Naše babičky potravinářská barviva neznaly, a tak jim nezbylo než být v kuchyni kreativní. Zkuste letos nabarvit vajíčka ‚postaru‘, a vyzkoušejte:
- na žlutá vajíčka: heřmánek a kmín
- na červená vajíčka: červené zelí či červená řepa
- na hnědá vajíčka: černý čaj
- na žlutohnědá vajíčka: cibulové slupky
- na zelená vajíčka: špenát a kopřivy
Užitečné tipy:
Před samotným barvením je nutné vejce odmastit octovou vodou, aby barva rovnoměrně přilnula ke skořápce. Poté vajíčko ponořte asi na 10 minut do vlažné barvicí lázně a pravidelně je obracejte, aby se obarvilo rovnoměrně. Po vyjmutí vajíčko položte na hadřík a rovnoměrně je otáčejte, dokud neuschne. Nakonec nezapomeňte vajíčko potřít tukem, aby se krásně lesklo.