Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční triky našich babiček na barvení vajec

Modrá velikonoční vajíčka v proutěném košíku
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Kdo by se netěšil, až si o Velikonočním pondělí dopřeje k snídani pestře zbarvené vajíčko. Ta nabarvená potravinářskými barvivy si můžete koupit v obchodě, anebo si koupit pytlíčky s barvou a pustit se do barvení doma. Jde to ale i jinak.

Potravinářská barviva – ano, či ne? Při barvení vajíček se často stane, že se barva dostane pod skořápku a bílek pak nemá s bílou nic společného. Potravinářská barviva jsou pro většinu populace neškodná, ale u pár jedinců mohou vyvolat alergické reakce, například červenání kůže či svědění, v horším případě dokonce astmatický záchvat. Pokud se chcete vyvarovat nebezpečí, raději se vyhněte barvivům, která obsahují:

  • E 122 na červená vajíčka
  • E 151 na modrá vajíčka
  • E 102 na žlutá vajíčka

Z babiččiny krabičky

Naše babičky potravinářská barviva neznaly, a tak jim nezbylo než být v kuchyni kreativní. Zkuste letos nabarvit vajíčka ‚postaru‘, a vyzkoušejte:

  • na žlutá vajíčka: heřmánek a kmín
  • na červená vajíčka: červené zelí či červená řepa
  • na hnědá vajíčka: černý čaj
  • na žlutohnědá vajíčka: cibulové slupky
  • na zelená vajíčka: špenát a kopřivy

Užitečné tipy:
Před samotným barvením je nutné vejce odmastit octovou vodou, aby barva rovnoměrně přilnula ke skořápce. Poté vajíčko ponořte asi na 10 minut do vlažné barvicí lázně a pravidelně je obracejte, aby se obarvilo rovnoměrně. Po vyjmutí vajíčko položte na hadřík a rovnoměrně je otáčejte, dokud neuschne. Nakonec nezapomeňte vajíčko potřít tukem, aby se krásně lesklo.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín