0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční nádivka podle Marty

Velikonoční nádivka podle Marty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční nádivka podle Marty

4.7 / 5. Počet hodnocení: 166
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5641 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 470 g
Tuky 262 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně nádivky vás bude dohánět k šílenství. A to ještě nevíte, že je krásně vláčná a přitom úžasně křupavá. Jo, sádlo je sádlo. Ovšem: výslednou chuť absolutně nepřehluší, naopak!

Suroviny

rohlíky 10 ks
nakrájené nadrobno
vejce 7 ks
mléko 200 ml
polotučné
sůl
pepř
muškátový oříšek
uzený bůček 350 g
sádlo 2 PL
kopřiva 2 hrsti
mladé, nasekané a propláchnuté
pažitka 1 PL
nasekaná
petržel 1 PL
nasekaná
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
máslo 1 PL

Postup

1

Rohlíky nasypte do větší mísy.

2

Vajíčka důkladně našlehejte v mléce, přidejte k nim sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.

3

Směs přelijte na rohlíky a nechte je nasát. Vzniklá hmota by neměla být řídká, ale ani hustá.

4

Bůček povařte, nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kostky.

5

V pánvi rozpalte sádlo a bůček na něm opečte.

6

Znovu nechte vychladnout a pak přidejte k rohlíkům a vajíčkům.

7

Promíchejte, přisypte kopřivy, pažitku a petrželku. Ochutnejte, případně dosolte; vmíchejte prášek do pečiva.

8

V plechu nebo větším pekáčku rozpusťte máslo, rozetřete ho po dně i po stěnách a pak rozprostřete nádivku.

9

Troubu předehřejte na 200 °C a pečte nádivku dozlatova.

NĚCO NAVÍC:
Bůček je bůček, ale příště zkuste uzené nahradit lehčí variantou. Velikonoční nádivka by totiž na rozdíl od té vánoční měla obsahovat spíš bílá masa, tedy jehněčí, telecí, králičí nebo dokonce kuřecí.

Související články

Mazanec, nádivka, jidáše aneb Co se jí o Velikonocích
  • Zajímavosti

Mazanec, nádivka, jidáše aneb Co se jí o Velikonocích

Pro každého k Velikonocům neodmyslitelně patří beránek, mazanec a nádivka s kopřivami. Ochutnat toho však v těchto dnech můžete daleko víc, každé jídlo má svůj význam. Na některých jídlech si pochutnáváme dodnes a jiná upadla v zapomnění....
Velikonoční nádivka 5x jinak
  • Tipy a triky

Velikonoční nádivka 5x jinak

Vybrali jsme pro vás pět receptů na nádivky, které nám chutnají ze všech nejvíc. Jestli vyzkoušíte klasiku, nebo si upečete něco nového, necháme na vás.   ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit