Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pozoruhodný příběh kuchařky Annabel Langbein: Jak se z dívky z chatrče, která se živila lovem, stala milionářka

Annabel Langbein
ZDROJ: Shuttestock
sdílet:

Annabel Rose Langbein je novozélandská kuchařka a spisovatelka. I bez gastronomického vzdělání vydala 25 kuchařek a vedla tři série televizního seriálu Annabel Langbein The Free Range Cook, který uvedla novozélandská televizní stanice TV One a od té doby se vysílal ve více než 90 zemích.

Annabel je královnou novozélandské kuchyně. K vřelému vztahu k přírodě a vaření ji vedli rodiče, její otec sice pracoval jako inženýr, ale patřil mezi nadšené zahrádkáře a včelaře. Matka byla kuchařka.

  • Pořady Annabel Langbein o vaření byly jiné. Jako jedna z prvních známých kuchařek se nezaměřovala jen na techniku postupu a suroviny, ale vyprávěla příběhy ze svého života, které se s jídlem pojily, procházela se po své zahradě, kde trhala bylinky a kamera vše detailně zaznamenávala.

Z YouTube do televize 

Britská společnost FremantleMedia si poprvé všimla jejích moderátorských schopností v roce 2008, když na YouTube zveřejnila sérii návodů na vaření, které natočila na podporu své knihy Eat Fresh.

V srpnu 2010 debutoval na novozélandské televizi TV One pořad Annabel Langbein The Free Range Cook třináctidílný seriál o vaření a životním stylu natáčený u ní na chatě na břehu jezera Wanaka. Pořad se zaměřoval kromě vaření i na novozélandskou krajinu a místní řemeslné produkty.

  • Dnes má Annabel svůj YouTube profil, kde se můžete na její staré pořady podívat a čas od času přidá i nové video, které natáčí pro fanoušky na Instagramu.

Svou energii ve svých 64 letech vkládá především do kuchařek, v nichž stále nabádá čtenáře k uvědomění, jak důležité je vařit ze sezonních a lokálních surovin. Na kontě jich má už 25, do češtiny zatím žádné přeloženy nebyly. Za zmínku ale určitě stojí:

  • ESSENTIAL Volume 1: Best-Ever Meals for Busy Lives (2017) 
  • ESSENTIAL Volume 2: Sweet Treats for Every Occasion (2017) 
  • Bella: My Life in Food (2020) 
  • Annabel Langbein's Cookbook: Featuring Recipes from the New Zealand Listener (1988) 
  • Smart Food for Busy People: Stylish Food for New Zealanders (1993)

Annabel a její bouřlivé dospívání 

Annabel o sobě v jednom rozhovoru prohlásila, že byla v dospívání hippie. V 16 letech odešla z domova a několik let žila se svým tehdejším partnerem a jejich přáteli ve zchátralém domě bez elektřiny a tekoucí vody u řeky Whanganui.

  • Byli soběstační, živili se lovem, rybařením a zeleninou, kterou pěstovali na zahrádce. Díky experimentování se její kuchařské dovednosti zdokonalovaly.
  • Později se přestěhovala do Gisborne, kde pracovala jako lovkyně vačic.
  • Ve 22 letech odjela s batohem na zádech do Jižní Ameriky. Nějaký čas provozovala v Brazílii vlastní bar a v 25 letech se vrátila na Nový Zéland.

Z dívky z chatrče se stala milionářka 

Nemá žádné kuchařské vzdělání, ale v roce 1981 získala diplom zahradníka s vyznamenáním na Lincolnově univerzitě a navštěvovala kurzy vaření na Culinary Institute of America ve státě New York. 

  • V roce 1991 založila Culinary Institute of New Zealand, specializovanou poradenskou společnost v oblasti potravinářského marketingu a byla zodpovědná za marketingové a mediální kampaně pro novozélandské výrobce, maloobchodníky a vývozce potravin i za propagaci novozélandských potravin v zahraničí pro Trade New Zealand
  • Sedm let byla ředitelkou novozélandské společnosti Kapiti vyrábějící sýry a tři roky působila jako porotkyně v soutěži Mezinárodní asociace kulinářských profesionálů o Cenu Julie Childové za nejlepší první kuchařku. 
  • Finančně také podporuje spoustu nadací, například National Heart Foundation of New Zealand, Life Education Trust a další charitativní skupiny.

Zdroj: Facebook Annabel Langbein, BBC, Eating Well

 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč