0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše, co jste chtěli vědět o vejcích

Vše, co jste chtěli vědět o vejcích
sdílet:
Velikonoce se blíží a majitelé drůbežích farem si mnou ruce: poptávka po vajíčkách stoupá. Co byste měli o vejcích vědět, než se pustíte do barvení?

Jsou opravdu čerstvá?

Až budete tápat, jak dlouho vlastně máte vajíčka v lednici, pomůže vám trik, který znaly už naše babičky. Vložte vajíčko do sklenice s vodou – čerstvé se bude držet u dna, zatímco starší se bude špičkou zvedat k hladině. Čím je totiž vejce starší, tím víc obsahuje vzduchu. Pokud se vajíčko zvedá k hladině příliš, raději ho vyhoďte. Čerstvé vejce ale poznáte i po rozklepnutí – žloutek nového vajíčka je krásně vyboulený a zřetelně oddělený od bílku. Pokud se žloutek s bílkem mísí, raději byste měli vejce vyhodit.

Jak je správně skladovat

Úplně čerstvá vajíčka můžete skladovat při pokojové teplotě, protože mají obranné látky proti choroboplodným zárodkům. Nejpozději po dvou a půl týdnech byste je ale měli dát do lednice. Pro jídla, kde vajíčka projdou pouze nepatrnou tepelnou úpravou (volské oko), by nikdy neměla být používaná vejce starší než 18 dní. Syrová rozklepnutá vejce skladujte v lednici maximálně 24 hodin, vařená ne více než 14 dní.

Kolik vajec je příliš?

Nutriční specialisté se většinou shodují na tom, že by člověk neměl konzumovat víc než tři až čtyři týdně. Děti do jednoho roku by kvůli alergickým reakcím raději neměly jíst vajíčka vůbec a ve druhém roce života jen jedno vajíčko týdně. Do tohoto množství se počítají i vajíčka obsažená v pečivu, takže mějte na paměti, že za hranici se dostanete poměrně snadno. Na Velikonoce ale můžete udělat výjimku a dát si o jedno až dvě vejce víc než obvykle. Jedno středně velké vejce obsahuje přibližně 200–220 mg cholesterolu. Ten je sice důležitý pro stavbu buněk a nervových vláken, naše tělo si jej ale umí vyprodukovat samo. U zdravých lidí si organismus umí cholesterol zredukovat a na zvýšenou dávku reaguje tím, že jej samo produkuje méně. Pacienti s cukrovkou, po infarktu či mrtvici by se ale vajíček měli vzdát i o velikonoč­ním týdnu!

Náš tip:
Pokud vaši domácnost nenavštívilo tolik koledníků, kolik jste čekali, můžete zbylá vajíčka upotřebit například v této báječné celerové remuládě nebo oprášit poctivou českou klasiku – koprovku s vejcem.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit