0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše, co jste chtěli vědět o vejcích

Vše, co jste chtěli vědět o vejcích
sdílet:
Velikonoce se blíží a majitelé drůbežích farem si mnou ruce: poptávka po vajíčkách stoupá. Co byste měli o vejcích vědět, než se pustíte do barvení?

Jsou opravdu čerstvá?

Až budete tápat, jak dlouho vlastně máte vajíčka v lednici, pomůže vám trik, který znaly už naše babičky. Vložte vajíčko do sklenice s vodou – čerstvé se bude držet u dna, zatímco starší se bude špičkou zvedat k hladině. Čím je totiž vejce starší, tím víc obsahuje vzduchu. Pokud se vajíčko zvedá k hladině příliš, raději ho vyhoďte. Čerstvé vejce ale poznáte i po rozklepnutí – žloutek nového vajíčka je krásně vyboulený a zřetelně oddělený od bílku. Pokud se žloutek s bílkem mísí, raději byste měli vejce vyhodit.

Jak je správně skladovat

Úplně čerstvá vajíčka můžete skladovat při pokojové teplotě, protože mají obranné látky proti choroboplodným zárodkům. Nejpozději po dvou a půl týdnech byste je ale měli dát do lednice. Pro jídla, kde vajíčka projdou pouze nepatrnou tepelnou úpravou (volské oko), by nikdy neměla být používaná vejce starší než 18 dní. Syrová rozklepnutá vejce skladujte v lednici maximálně 24 hodin, vařená ne více než 14 dní.

Kolik vajec je příliš?

Nutriční specialisté se většinou shodují na tom, že by člověk neměl konzumovat víc než tři až čtyři týdně. Děti do jednoho roku by kvůli alergickým reakcím raději neměly jíst vajíčka vůbec a ve druhém roce života jen jedno vajíčko týdně. Do tohoto množství se počítají i vajíčka obsažená v pečivu, takže mějte na paměti, že za hranici se dostanete poměrně snadno. Na Velikonoce ale můžete udělat výjimku a dát si o jedno až dvě vejce víc než obvykle. Jedno středně velké vejce obsahuje přibližně 200–220 mg cholesterolu. Ten je sice důležitý pro stavbu buněk a nervových vláken, naše tělo si jej ale umí vyprodukovat samo. U zdravých lidí si organismus umí cholesterol zredukovat a na zvýšenou dávku reaguje tím, že jej samo produkuje méně. Pacienti s cukrovkou, po infarktu či mrtvici by se ale vajíček měli vzdát i o velikonoč­ním týdnu!

Náš tip:
Pokud vaši domácnost nenavštívilo tolik koledníků, kolik jste čekali, můžete zbylá vajíčka upotřebit například v této báječné celerové remuládě nebo oprášit poctivou českou klasiku – koprovku s vejcem.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč